Νίκος Τσαουσίδης. Ο ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος της πΓΔΜ.

14/10/18 | 2 σχόλια | 1 απαντήσεις | 1,479 εμφανίσεις

Στη Επιτροπή που ανακοίνωσαν τα Σκόπια για τον έλεγχο των αλυτρωτισμών σε σχολικά βιβλία και όπου αλλού προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, συμμετέχει και ο ελληνικής καταγωγής, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας  στο Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων Νίκος Τσαουσίδης.

Γεννήθηκε το 1959 στην Τασκένδη.  Ο πατέρας του, ποντιακής καταγωγής, πολέμησε στο αντάρτικο τον καιρό του Εμφυλίου. Το ίδιο και η μητέρα του η οποία είναι σλαβομακεδόνα. Γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στην Τασκένδη.

Ο Νίκος Τσαουσίδης αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή των Σκοπίων το 1984.

Το 1992, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Master of Archaeology και δέκα χρόνια αργότερα πήρε το διδακτορικό του.

Εργάζεται στο πανεπιστήμιο από το 1986. Φαίνεται να μην συμμερίζεται το αρχαιομακεδονικό ιδεολόγημα της γειτονικής χώρας.

Σε εκδήλωση  στα Σκόπια στις 23 Δεκεμβρίου 2014, υποστήριξε πως υπήρχαν και άλλοι λαοί που ζούσαν στην αρχαιότητα στα όρια του σημερινού κράτους της πΓΔΜ και πως οι αρχαίοι Μακεδόνες υπήρχαν μόνο στις νότιες περιοχές της Fyrom.  Κοινή επιστημονική διαπίστωση που έρχεται σε αντίθεση με την «μακεδονική» προπαγάνδα.

Σε άλλη ομιλία του, στις 20 Φεβρουαρίου 2014 πάλι στα Σκόπια, με θέμα «η θρησκευτική συνέχεια στην περιοχή των Σκοπίων από τη νεολιθική εποχή ως τον 21ο αιώνα» εξέτασε το ερώτημα εάν η ιστορία τους  ξεκινά από το Μεσαίωνα με τη μετανάστευση των Σλάβων στα Βαλκάνια,  και κατά πόσο μπορεί να συνδέεται με την ιστορία των παλαιότερων αρχαίων βαλκανικών λαών.

Υποστήριξε  ότι ορισμένες μυθικές και θρησκευτικές δομές έχουν συνεχή παρουσία στην περιοχή από την προϊστορική εποχή  μέχρι σήμερα σε ένα χρονικό διάστημα 7.000 ετών.

Υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι υπερ-διαχρονικά, υπερ-πολιτιστικά και υπερ-θρησκευτικά, είπε, που μεταβιβάζονται από ένα πολιτισμό στον άλλον.

Σε συνέντευξή του στις 27 Μαίου 2016 κατήγγειλε την τάση στα Βαλκάνια να χρησιμοποιούν τη σημερινή πολιτική και εθνολογική πραγματικότητα ως κλειδί για την επίλυση ζητημάτων του παρελθόντος.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες και έχει διεθνή ακαδημαϊκή φήμη, απορρίπτει τις  θεωρίες περί της προέλευσης των λεγόμενων «Μακεδόνων» των Σκοπίων από τους αρχαίους Μακεδόνες .

Π.Σαβ.

 

Category: Διπλωματία, Το σχόλιο της ημέρας

( 2 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Χρίστος says:

  Θεωρείς ότι θα έχει μια αντικειμενική κατά το δυνατόν παρουσία /

  • 1.1
   Σ.Α.Ν says:

   Και μονο οτι εδηλωσε Μακεδων ,ενω ουδαμου στην Ιστορια υπηρξε κρατος Μακεδονικο ,με δικη του γλωσσα την Μακεδονικη , μαλλον πρεπει να αμφιβαλλουμε για την αντικειμενικοτητά του.
   Ποσο αντικειμενικοι ησαν οι γενιτσαροι της Τουρκοκρατιας;;;.

 2. 2
  Βόρειος says:

  Κύριε Σαββίδη,όπως μας τον συστήνετε,φαίνεται πως δεν συμμερίζεται τις απόψεις των ακραίων σκοπιανών,ωστόσο στην επιτροπή δεν νομίζω πως θα παρεκκλίνει των υποδείξεων που θα λάβει.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  20/4/19 | (1 σχόλια)
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ  19.04.2019 : 21:05 Οχι ότι περίμενα να το δω σε έγγραφο της ΕΥΠ, με την υπογραφή του διοικητή της από κάτω, για να πεισθώ ότι το περιβόητο σχέδιο «Πυθία», για τη δολοφονία του Κώστα Καραμανλή του Ακάματου, ήταν ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας