ΟΥΚΡΑΝΙΑ Πιέσεις στον Ονούφριο να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία

12/10/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 230 εμφανίσεις

της Christelle Néant 

Η Σύνοδος που συνήλθε στο Φανάρι για τρεις μέρες, μόλις κοινοποίησε τις αποφάσεις της στον ιστότοπό της, μετά από πολλές εικασίες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης (όπως το γεγονός ότι η Εκκλησία της Γεωργίας υποστήριζε την αυτοκεφαλία, πράγμα που αναγκάστηκε να διαψεύσει μέσω του Τύπου).

Πρέπει να ειπωθεί ότι για την απόκτηση αυτής της αυτοκεφαλίας η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κίεβο (UOC-KP, μη αναγνωρισμένη σχισματική Εκκλησία) και η ουκρανική κυβέρνηση δεν εφείσθησαν δαπανών.

Αφού δαπάνησαν 25 εκατομμύρια δολάρια για να φέρουν τους ιεράρχες (δηλ. τους Εξάρχους) της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία, οι ουκρανικές αρχές δεν μπορούσαν να αφήσουν αυτήν την έλευση να αποτύχει.

Βλέποντας τους αρχικούς δισταγμούς της Κωνσταντινούπολης,  αντιμέτωπης με ένα γενικό μέτωπο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Ποροσένκο είχε και μια συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο (της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας – UOC-MP),σε μια προσπάθεια να τον πιέσει.

Η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου, δεν επιβεβαιώθηκε από την ουκρανική προεδρία, αλλά αρκετοί βουλευτές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Iγκόρ Moσιγιτσούκ, την επιβεβαίωσαν.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο Ποροσένκο ζήτησε από τον Oνούφριο να μην ξεκινήσει διαδηλώσεις εάν η UOC-KP αποκτούσε την αυτοκεφαλία, αλλά κυρίως του ζήτησε  να “συμμετάσχει στη διαδικασία της αυτοκεφαλίας“, μέσω του σχετικού Tόμου που θα εκδώσει η Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να νομιμοποιήσει το αίτημα των αρχών του Κιέβου.

Διότι παρά όλη την προπαγάνδα που εξαπέλυσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Κωνσταντινούπολη είχε ένα μεγάλο πρόβλημα: η αίτηση αυτοκεφαλίας δεν προέρχεται από την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά από μια μη αναγνωρισμένη σχισματική Εκκλησία! Αυτό φαίνεται να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος υπέκφευγε για δύο ημέρες.

Φαίνεται ότι ένα τρίτο σημείο ήταν στην ημερήσια διάταξη, αφού ο Ποροσένκο ζήτησε επίσης από τον Μητροπολίτη Oνούφριο να μην αφορίσει τον Μητροπολίτη Βινίτσας (ο οποίος είναι συγγενής του Ποροσένκο) σε περίπτωση που χορηγηθεί αυτοκεφαλία στην UOC-KP.

Η απάντηση του Oνούφριου ήταν ότι η UOC-ΜΡ δεν σκοπεύει να διοργανώσει διαμαρτυρίες, ΑΛΛΑ αν οι ναοί της υποστούν επίθεση, οι πιστοί θα τους υπερασπίσουν. Όσον αφορά στα άλλα δύο σημεία του αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας, η απάντηση του Μητροπολίτη Κιέβου ήταν αρνητική. Δεν τίθεται θέμα ο Ονούφριος να νομιμοποιήσει αυτή τη μασκαράτα αυτοκεφαλίας.

Πηγή: https://www.agoravox.fr/actualites/international/article/malgre-les-risques-de-schisme-dans-208506

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  11/12/18 | (0 σχόλια)
  Βαγγέλης Γεωργίου slpress.gr «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να δίνει μάχη κανείς έχοντας συμμάχους και αυτό είναι να αγωνίζεται χωρίς αυτούς» έλεγε ο Τσόρτσιλ από το Λονδίνο κάποτε. Από την ίδια κοσμοπολίτικη πόλη, αρκετές δεκαετίες πιο μετά, έφυγε ...

Ροή ειδήσεων

  12/12/18 | (0 σχόλια)
    Το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης και η ανάδυση του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής κυριαρχίας είναι το θέμα της εκπομπής "Τομές στην Επικαιρότητα" της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100 σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. Προσκεκλημένοι: η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη ...

  12/12/18 | (0 σχόλια)
  ΘΥΜΙΟΣ ΤΖΑΛΛΑΣ* Καθημερινή Ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός που επέλεξε να δει η Τερέζα Μέι, την επομένη της ακύρωσης της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για το Brexit, ήταν ο Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μίας παραδοσιακής συμμάχου των Βρετανών, είχε ...

  12/12/18 | (0 σχόλια)
  12.12.2018 : 12:00 Ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της. Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες ...

  11/12/18 | (0 σχόλια)
  Βαγγέλης Γεωργίου slpress.gr «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να δίνει μάχη κανείς έχοντας συμμάχους και αυτό είναι να αγωνίζεται χωρίς αυτούς» έλεγε ο Τσόρτσιλ από το Λονδίνο κάποτε. Από την ίδια κοσμοπολίτικη πόλη, αρκετές δεκαετίες πιο μετά, έφυγε ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας