Μανόλης Ξεξάκης «Το Θέατρο της Οικουμένης», μυθιστόρημα σε τρεις τόμους.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τόμος Α΄ «Τα θεμέλια της ζωής», αριθμός σελίδων 363

Έκδοση: ΙΑΝΟΣ

Ημερομ: 2.10.2018

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ ο πρώτος τόμος του τρίτομου μυθιστορήματος «Το Θέατρο της Οικουμένης» του Μανόλη Ξεξάκη με τίτλο «Τα θεμέλια της ζωής».

Πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα του κοινωνικού ανθρώπου ως θεατρικό έργο που παίζεται εδώ κι αιώνες στο εκράν της Γης.

Πήρε τον τίτλο του από τους 8 χάρτες που έφτιαξε ο χαρτογράφος Αβραάμ Ορτέλιους το 1570, και τους ονόμασε Theatrum orbis terrarum, δηλαδή «Θέατρο της Οικουμένης».

Η χώρα μας διεκδικεί την πατρότητα μεγάλων αφηγήσεων, όπως τα ομηρικά έπη, κι αυτό κίνησε τον συγγραφέα να βάλει τους ήρωές του να μιλήσουν για τον Πόλεμο του 1940, τη θηριωδία του Εμφυλίου, τη μοναδικότητα της πολιτείας των μοναστηριών, του Αγίου όρους, αλλά και πιο παλιά για το Ρήγα Φεραίο και τη «Χάρτα» του, για τη Βενετοκρατία στην Κρήτη, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, που κινηματογράφησε η Λένι Ρίφενσταλ, η «γυναίκα της Γερμανίας», όπως την έλεγε ο Χίτλερ.

Και μέσα σε αυτή τη γλαφυρή αφήγηση, που τρέχει νεράκι, παρελαύνουν οικογενειάρχες, «λολίτες», συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας, εμείς που ζούμε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μαθηματικά παράδοξα, αλλά κυρίως ερωτήματα που δεν είναι προφανή: Γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί τέλειος χάρτης; Γιατί δεν υπάρχει το δίλημμα της ύπαρξης των ψυχών ως ιδιαίτερων οντοτήτων; Γιατί η κατασκοπεία που στηρίζει την ασφάλεια των πατρίδων μας είναι κι εργαλείο αποδιοργάνωσής τους; Γιατί ο προδομένος έρωτας αποδεικνύει ότι τα ένστικτα είναι ανίκητα;

Οι επόμενοι τόμοι του μυθιστορήματος είναι των ταξιδιών και των έργων της Τέχνης στα μεγάλα μουσεία της Βενετίας, της Πράγας και της Βιέννης. Είναι οι οριακές στιγμές ενός ηλικιωμένου Αμερικανού καθηγητή της Ψυχιατρικής που βιώνει την απογοήτευση των ανακαλύψεών του εφόσον δεν ωφελούν τους ανθρώπους, είναι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη, σπαράγματα του Ηράκλειτου, το άλυτο Κυπριακό κι οι βραχονησίδες του Αιγαίου που κινδυνεύουν από την τουρκική επεκτασιμότητα.

Για το απροσδόκητο τέλος του βιβλίου, που φιλοδοξεί να σας συγκινήσει ακόμη περισσότερο, πρέπει να περιμένετε λίγους μήνες!

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα