Γέφυρα που ενώνει η γέφυρα που χωρίζει;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο Αινείας

Η γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ  είναι η κύρια γέφυρα που ενώνει τους δύο τομείς μιας διαιρεμένης πόλης, της Μητρόβιτσας του Κοσόβου. Έχει συμβολική σημασία, καθώς το βόρειο τμήμα, το σερβικό, επικοινωνεί με το νότιο, το αλβανικό, και από άλλες γέφυρες, ωστόσο αυτή είναι που δίνει καθαρά το στίγμα της κατάστασης στο Κόσοβο. Είναι το σαφές όριο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.  Από το 1999 που η Σερβία απώλεσε την κυριαρχία της στο Κόσοβο, η γέφυρα σε γενικές γραμμές παραμένει κλειστή και με την επιτήρηση διεθνών παρατηρητών. Οι Σέρβοι είχαν προχωρήσει ακόμη περισσότερο και είχαν δημιουργήσει ειδική ομάδα περιφρούρησης, τους λεγόμενους “φύλακες της γέφυρας”, ώστε να μην μπορέσει κανείς Αλβανός από το νότο να την διασχίσει. Αυτό όμως δεν εμπόδισε να δημιουργηθούν κατά καιρούς καταστάσεις έντασης και συγκρούσεις μεταξύ μελών των δύο εθνοτήτων πάνω στη γέφυρα.

Για κάποιο διάστημα η γέφυρα άνοιξε, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και δόθηκε μια επίπλαστη εικόνα βελτίωσης της κατάστασης, όμως σύντομα πάλι την απέκλεισαν οι Σέρβοι κατασκευάζοντας ένα πάρκο στο βόρειο άκρο της. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας  οδήγησε στην απομάκρυνση του πάρκου και σε αποκατάσταση της πρόσβασης, αλλά η γέφυρα παραμένει κλειστή για τα οχήματα, διότι αντιδρούν οι Σέρβοι, με αιτιολογία το αίτημά τους για ενσωμάτωση  στο δήμο της Βόρειας Μητρόβιτσας τεσσάρων χωριών με αλβανική πλειοψηφία, που αν και βρίσκονται βορείως του ποταμού, σύμφωνα με το Σχέδιο Αχτισάρι, ανήκουν στο δήμο της Νότιας  Μητρόβιτσας. Το έργο της αποκατάστασης το χρηματοδότησε η ΕΕ, όμως ακόμη δεν μπόρεσε να επιβάλει το ανοιγμά της και την απόδοσή της στην κυκλοφορία.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο Ναταλία Αποστόλοβα οργάνωσε την περασμένη Τρίτη συνάντηση των δημάρχων των δύο τομέων Αγκίμ Μπαχτίρι και Γκόραν Ράκιτς για να λυθεί το θέμα της γέφυρας, όμως το κλίμα μεταξύ των δύο ήταν ιδιαίτερα τεταμένο και η προσπάθεια κατέληξε άκαρπη. Ωστόσο κάποιοι ακτιβιστές από το νότιο τομέα αποφάσισαν να οργανώσουν ειρηνική πορεία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας προς τον βόρειο, διότι δεν μπορούν, όπως δηλώνουν, να ανεχθούν τη συνέχιση του αποκλεισμού της γέφυρας. Στην πορεία αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν από το νότο να εισβάλουν στη βόρεια Μητρόβιτσα από τη γέφυρα και είπε ότι θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να μην το επιτρέψει. Η Αποστόλοβα από την πλευρά της ζήτησε από τις δύο πλευρές διορία μιας εβδομάδας για μπορέσει να φέρει μια τελική λύση.

Όμως είναι αμφίβολο αν τελικά η γέφυρα επαναλειτουργήσει για τα οχήματα σύντομα, καθώς Σέρβοι και Αλβανοί στο Κόσοβο αντί να συγκλίνουν, αποκλίνουν. Τελικά, η εν λόγω γέφυρα αντί να ενώνει, μέχρι στιγμής χωρίζει.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα