Πληροφορίες για το ναυάγιο της συμφωνίας Ελλάδας και Αλβανίας – τα εμπόδια από πλευράς αλβανών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Στο τραπέζι του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, επί εβδομάδες υπάρχει μια επιστολή που απεστάλη από μέλος της αλβανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Η ιστοσελίδα Politiko.al, σημειώνει ότι ένα μέλος της αντιπροσωπείας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία.

Σύμφωνα με το μέλος αυτό, έως ότου συγκροτηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, η συμφωνία δεν πρέπει να υπογραφεί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ουσιαστικά δεν υπάρχει, πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1992, αφού από τα εννέα μέλη του, τρία έχουν παραιτηθεί ή έχουν ολοκληρώσει τις εντολές τους, τέσσερα έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και μόνο δύο έχουν μείνει αλώβητα.

Η επιστολή αυτή έχει αποσταλεί εκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας, στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και σε αυτήν τονίζεται ότι η συμφωνία με την Ελλάδα υπονομεύει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Επιβεβαίωση για την ύπαρξη της επιστολή από τον Έντι Ράμα

Μετά το δημοσίευμα του Poliko.al, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτής της επιστολής από μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η οποία απεστάλη στον Ιλίρ Μέτα, Έντι Ράμα και Γκραμόζ Ρούτσι (πρόεδρο, πρωθυπουργό, πρόεδρο Βουλής).

Ο Ράμα στην εκπομπή «Real Story» της τηλεόρασης ‘Vizion Plus’, παραδέχθηκε την ύπαρξη αυτής της επιστολής.

«Δεν το αρνούμαι, Υπάρχει μια ανησυχία. Λάβετε υπόψη ότι σε μια ομάδα διαπραγμάτευσης 12 ή 15 ατόμων δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχόλιο Himara.gr : Θεωρούμε απίθανο η Ελλάδα και η Αλβανία να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί και τους Τούρκους. Οι Τούρκοι, για όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχουν στην εξίσωση μέσω της Αλβανίας καθώς εκτός από ενημέρωση για τις συζητήσεις έχουν και άποψη βαρύνουσας σημασία για τους Αλβανούς.

Μετά από αρκετό καιρό έχουμε κάποιες επίσημες πληροφορίες σχετικά με την πολυσυζητημένη συμφωνία που μας οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα. Η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά δήλωνε υπέρμετρα αισιόδοξη για συμφωνία πριν τον Αύγουστο του 2018, όταν όμως παρήλθε και ο Αύγουστος δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση για τους λόγους που τελικά δεν υπεγράφη. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν από τα Αλβανικά ΜΜΕ και ήταν αρκετά γενικές, πλέον όμως κατόπιν των δηλώσεων του αλβανού πρωθυπουργού και προέδρου μπορούμε να κάνουμε λόγο για επίσημες-ασφαλείς πληροφορίες.

Εν κατακλείδι τα αγκάθια στην συμφωνία είναι δυο και προκύπτουν απ’ την αλβανική πλευρά:

– H ύπαρξη ενός μέλους της αλβανικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ο οποίος διαφωνεί με την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι απλά δεν έχουν προβεί σε παρόμοιες κινήσεις που να εκφράζουν την διαφωνία τους.
– To Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έχει βαρέσει διάλυση. Το όργανο το οποίο καλείται να επικυρώσει την συμφωνία στο τελικό της στάδιο έχει ξεμείνει από δικαστές, διότι 7 από τα 9 μέλη της εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Να υπενθυμίσουμε πως ένας εξ αυτόν ήταν και ο αλβανός γενικός εισαγγελέας Αντριατίκ Λάλα ο οποίος για να γλυτώσει τις αλβανικές φυλακές μαντέψτε από ποια χώρα ζήτησε άσυλο… απ’ την Τουρκία.
Πηγή: Himara.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα