“Καλή η συνάντηση” Τσίπρα-Ερντογάν: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μειώστε την ένταση στο Αιγαίο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνάντησης τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαπιστώθηκε, πάντως, βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις Βρυξέλλες στον περασμενο Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδα και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και να εφαρμοστούν τα σχετικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί.

Κρίσιμος σε αυτή την συζήτηση είναι ο δίαυλος επικοινωνίας με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ε.Ε. και της Τουρκίας αναφορικά με το μεταναστευτικό, ώστε να μειωθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης συμφώνησαν την ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της ασφαλείας και την επαναφορά μίας θετικής ατζέντας στον οικονομικό τομέα. Μίλησαν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης και Θεσσαλονίκης με στόχο την ενεργοποίηση της πριν το καλοκαίρι του 2019.

Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τον τουρισμό και να επιλύονται σχετικά θέματα που προκύπτουν.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες το περασμένο καλοκαίρι, στο Κραν Μοντανά.

Ο πρωθυπουργός στήριξε και την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων.

Αναφορικά με τους Τούρκους υπηκόους που καταφεύγουν στην Ελλάδα κατατρεγμένοι από την κυβέρνηση του Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε κανένα εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ αξιωματικών και επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις του. Μίλησε και για το θέμα των Γκιουλενιστών επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θέσεις σχετικά με το πραξικόπημα.

Πηγή:  https://hellasjournal.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ολα τα διαδραματισθεντα στην Ν.Υορκη στηριξε ο πρωθυπουργος κ. Τσιπρας , αλλα δεν στηριξε τον Ελληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζια στην παλαια και χθεσινη δηλωση του για την ενδεχομενη Συμφωνια στο Κυπριακο , αφου πρωτα απομακρυνθουν ο κατοχικος Τουρκικος στρατος και καταργηθουν οι εγγυησεις, προυποθεσεις που δεν περιλαμβανονται στο Σχεδιο του Γ.Γ του ΟΗΕ κ. Γκουτιερες , το οποιο μπορει να δεχθουμε και χωρις αυτα επειδη η συγκυβερνηση μας βιαζεται να επιλυσει μετα το Σκοπιανο και το Αλβανικο και το Κυπριακο , για να μη εχουν παραπονο και οι αδελφοι μας Κυπριοι , που πολλα υποληπτονται τον κ. Κοτζια μετα την διακοπη -με δικη του παρεμβαση-των συνομιλιων στο Κραν Μοντανα της Ελβετιας περυσι τον Ιουνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα