Οι διπλωματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο δεκάλογος ενός διπλωμάτη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, 10:02

Του Αλέξανδρου Π. Μαλλιά , πρέσβη επί τιμή

«Ο Δεκάλογος ενός Διπλωμάτη»

1.Αλλαγή διεθνών ισορροπιών

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι εμπόλεμη, εκρηκτική , απρόβλεπτη .

Δεν έχουν ημερομηνία λήξης οι πόλεμοι και οι πληθυσμιακές προς την Ευρώπη μετακινήσεις προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Σημειώνουμε επίσης την αναποτελεσματικότητα των διεθνών οργανισμών και συμφωνιών και την αποδυνάμωση του παγκοσμίου συστήματος συλλογικής ασφάλειας που ενσαρκώνει ο ΟΗΕ.

Η αιτία είναι η σύγκρουση των «5» Μονίμων Μελών του .

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επί δεκαετίες σταθεροί πυλώνες του εθνικού μας προσδιορισμού και εθνικής ασφάλειας -με την γενικότερη δυνατή του όρου έννοια-βρίσκονται σε μία παρατεταμένη κρίση ταυτότητας , έλλειψης και σταθερότητας στόχων .Κυρίως όμως κλονισμού της αίσθησης και της αντίληψης του κοινού συμφέροντος.

Στην δική μας Ευρώπη, προεξοφλώ ότι οι Ευρωεκλογές του Μαϊου 2019 , με πρόσχημα το προσφυγικό-μεταναστευτικό , θα επιβεβαιώσουν την κυρίαρχη πλέον θέση των αντι-ευρωπαϊκών αναθεωρητικών δυνάμεων σε μεγάλο αριθμό κρατών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας περιλαμβανομένης.

2. Κύπρος :

Δεν απαιτείται προσπάθεια για να αντιληφθούμε τις διαρκείς ιστορικές, πολιτικές και ηθικές μας ευθύνες απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το στίγμα της προδοσίας της χούντας έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια . Αν και έχουν περάσει 44 χρόνια, δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής την σοβαρή αυτοκριτική μας. Περιοριζόμαστε στην μόνιμη προσπάθεια επίρριψης και αποποίησης ευθυνών .

Ήδη από την δεκαετία του ΄50 , αναζητούμε και αποζητούμε το Δίκαιο, τη Δικαιοσύνη, τη Δικαίωση. Πολλοί προσπάθησαν στη διαδρομή αυτή να μας χωρίσουν σε στρατόπεδα. Από εδώ τοποθετούν τους πατριώτες και εκεί τους άλλους τους ενδοτικούς .

3. Η Τουρκία:

Η Τουρκία είναι ένας δύστροπος γείτονας. Είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε. Είναι μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη .Θεωρεί ταυτόχρονα ότι έχει παγκόσμια εμβέλεια και ρόλο.

Τον ρόλο αυτό διεκδικεί διότι –παρά τα κρίσιμα προβλήματα της στα οποία σήμερα κυριαρχεί η βαθιά οικονομική κρίση- οι δυνατότητες, η αποφασιστικότητα και η τακτική προσφυγής στον πόλεμο αφορούν στα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην Ατζέντα των παγκοσμίων προτεραιοτήτων.

Χώρα με ειδικό βάρος αποτελεί πλέον και το βαρόμετρο για την βιωσιμότητα της ενότητας της Δύσης. Κυρίως του ΝΑΤΟ.

4. Συμμαχίες και Εθνική Ασφάλεια :

Ισχύει η δύναμη του δικαίου ή το δίκαιο της ισχύος; Επιμένουμε στη δύναμη του Δικαίου. Ή Τουρκία προκρίνει το δίκαιο της Ισχύος.

Μάταια στην Ελλάδα διαχρονικά αναζητούμε και αποζητούμε τον «από μηχανής θεό». Δεν υπάρχουν διλήμματα: Στο τέλος του εμφυλίου πολέμου το ΝΑΤΟ ήταν η μόνη επιλογή μας ως χώρας και ως έθνους.

Όμως, τα πράγματα και τα συμφέροντα μεταβάλλονται. Παρατηρούμε :

– τον ισχυροποιημένο ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την επιστροφή της στην Ευρω-Ανατολή ,

-την άνοδο προς την κορυφή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με το όχημα της « ήπιας δύναμης» ,

– την αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα στις διατλαντικές σχέσεις και

-την σταθερή και μόνιμη απειλή που συνιστά η Τουρκία .

Αν διαβάσουμε σωστά την πραγματικότητα που διαμορφώνεται , το συμπέρασμα είναι ότι το ΝΑΤΟ μόνο του πλέον δεν μπορεί να καλύψει το θεμελιώδες πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδος.

5. Η Συμφωνία των Πρεσπών:

Στις 17 Ιουνίου υπογράψαμε με πανηγυρισμούς την Συμφωνία των Πρεσπών με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι σταθερή επιδίωξή μας ήταν να μην υπάρχει νικητής και ηττημένος.

Γιατί όμως δεν φροντίσαμε να ισχύσει ταυτόχρονα και στην Ελλάδα; Να μην χωρίζουμε δηλαδή σήμερα πολίτες και πολιτικούς σε νικητές και ηττημένους. Σε εθνικιστές και προοδευτικούς. Σε φοβικούς και δειλούς και σε θαρραλέους από την άλλη.

6. Σύνεση, συνεννόηση και συναίνεση:

Η ορθή προσέγγιση θα ήταν να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια έχοντας εξασφαλίσει στο μέτρο του εφικτού την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική στήριξη και συνοχή. Η κυβέρνηση επέλεξε το αντίθετο. Προσπάθησε συστηματικά μέσω του Μακεδονικού να πλήξει και να απαξιώσει την αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως αλλά όχι μόνο. Με την τακτική αυτή υπονόμευσε κυρίως τις δικές της επιλογές ,την δική της Συμφωνία. Δείχνει τώρα να εκπλήσσεται από την αντίδραση της κοινής γνώμης την οποία η ίδια προκάλεσε .

Αν είχε δρομολογήσει ένα πλαίσιο πραγματικής συνεννόησης αναμφίβολα η κατάσταση σήμερα θα ήταν πλέον ευνοϊκή.

Χωρίς πολιτική συνεννόηση δεν μπορούμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις στα εθνικά ζητήματα.Επιπλέον, οι λύσεις που βρίσκονται αν δεν στηριχθούν από την κοινωνία δεν αντέχουν στην δοκιμασία του χρόνου.

7. Ελλάδα και Αλβανία:

Ελλάδα και η Αλβανία ας βρούμε λύση στα πραγματικά προβλήματα και να συνεννοηθούμε στην βάση του αμοιβαίου συμφέροντος με μία Συμφωνία–πακέτο. Βασική προϋπόθεση είναι η πολιτική συνεννόηση στην Αθήνα.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία ειδικά δε στην Χειμάρρα είναι η μόνη εκτός συνόρων μας συμπαγής Ελληνική Μειονότητα.

Δεν είναι τυχαίες οι προσπάθειες των Τιράνων να γκρεμίσουν μέσω επιλεκτικών κατεδαφίσεων τις περιουσίες της Ελληνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα.

8.Εθνικό Συμφέρον – Ρωσική Ομοσπονδία:

Χάρις σε άξιους πολιτικούς μας ηγέτες έχουμε κάνει τις ορθές μας επιλογές στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε την δυνατότητα να κινούμαστε σε ένα πλαίσιο βελτιωμένης, αλλά κάθε άλλο παρά απόλυτης πολιτικής, αμυντικής και οικονομικής ασφάλειας.

Εύχομαι και ελπίζω ότι τα εθνικά μας συμφέροντα υπαγόρευσαν τις πρόσφατες κινήσεις μας έναντι της Ρωσίας.

Η παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης , δεν είναι ανεκτή.

Υπό μία προϋπόθεση. Η θέση αυτή πρέπει να ισχύει έναντι όλων.

Ήλθε η στιγμή η Αθήνα και η Μόσχα να θέσουν ένα τέλος στην δυσάρεστη αυτή παρένθεση.Ας φροντίσουμε να αποκαταστήσουμε λειτουργικές σχέσεις . Για πρώτη φορά μετά το 1974 ,ακυρώνεται κάθε δυνατότητα προσφυγής μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχοντας εκ προοιμίου εξασφαλίσει την αρνητική διάθεση ενός Μονίμου Μέλους.

9.Ελλάδα και ΗΠΑ-Η Σούδα και Διμερή Ανταλλάγματα Ασφαλείας:

Η κατάσταση στις Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις και η εκρηκτική ρευστότητα στην μεγάλη περιοχή της Ευρω-Ανατολής καθιστούν τον ελληνικό γεωπολιτικό και αμυντικό χώρο αναντικατάστατο .

Η έλλειψη βούλησης της Συμμαχίας να εγγυηθεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε εγγύηση ασφάλειας σε διμερές επίπεδο,πρωτίστως από τις ΗΠΑ. Σήμερα είναι στον αστερισμό του εφικτού μέσω μίας πενταετούς ή δεκαετούς Συμφωνίας για την Σούδα.

10. Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Συχνά ακούμε ότι λείπει μας λείπει η αποτελεσματικότητα. Επιμένω ότι λείπει κυρίως η συνέχεια. Όσο η Εθνική Πολιτική Ασφάλειας δεν διέπεται από το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που προσδιορίζει το πως, πότε, ποιος και γιατί τόσο οι προσωπικές επιλογές και η «γνώμη» , με την τόσο κτυπητή απουσία «μέτρου» στις εκδηλώσεις μας, θα υποκαθιστούν την αποτελεσματική δράση. Η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό είναι χρήσιμη και αναγκαία.

Έχω υπηρετήσει υπό 15 Υπουργούς Εξωτερικών και 11 διαφορετικές κυβερνήσεις.Πεποίθηση μου είναι ότι

η πολιτική συνεννόηση, η συνέχεια , ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η γνώση και η αξιοποίηση των αρίστων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις .

πηγη:eirinika.gr
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και για βραχυ σχολιασμο ,αλλα κυριως για επισημανση και μεγενθυνση των ορθων ισχυρισμων του αφυπηρετησαντος εμπειρου διπλωματου κ. Μαλλιά, με την σειρα του 10λογου του.
    1.-Αλλαγη διεθνων ισορροπιων .”Στην δικη μας Ευρωπη προεξοφλω οτι οι εκλογες του Μαιου του 2019 ,με προσχημα το προσφυγικο-μεταναστευτικο θα επιβεβαιωσουν την κυριαρχη πλεον θεση των αντιευρωπαικων και αναθεωρητικων δυναμεων σε μεγαλο βαθμο κρατων-μελων της Ευρωπαικης Ενωσης ,της Ομοσπονδιακης Δημοκρατιας της Γερμανιας μη εξαιρουμενης”.
    Φυσικα αυτη η νικη , αν επισυμβει ,θα καταγγελθει ως νικη των ακροδεξιων-φασιστικων δυναμεων απο ολους τους συνευρωπαιους , που θα ψηφισουν την ”κακομοίρα” την Διεθνιστικη Αριστερα , η οποια θα τεθει στο περιθωριο των εξελιξεων .
    Καθυστερημενα-οπως παντα- και η Ευρωπη και κυριως Ελλαδα ενσωματωνει ο,τι Αμερικανικο ,οπως στην περιπτωση αυτη την πολιτικη του Τραμπ στο μεταναστευτικο.
    Κατι αναλογο δεν εγινε στην 10ετια του 1980 με την φιλευθερη οικονομικη πολιτικη των Ρηγκαν και Θατσερ, στην οποιαν ”προσκυνησαν” ολοι οι Ευρωπαικοι λαοι μετα 20ετιαν;;;.
    2.-ΚΥΠΡΟΣ . Επειδη συνεχιζεται στο νησι ο διαχωρισμος σε πατριωτες και προδοτες και παρα το αδοξο τελος της Συμφωνιας Αναν βρεθηκε ο καταλυτης της επιλυσεως του , ταχεως και οπως-οπως με επικεφαλης τον ”ρεκτη” τετοιων Συμφωνιων -οπως των Πρεσπων – Ελληνα υπουργο των Εξωτερικων κ. Κοτζια , που ”θα κοιμισει” ,οπως τους Ελλαδιτες για την Συμφωνια του με τα Σκοπια και τους Ελληνες της Κυπρου για την Συμφωνια με την Τουρκια , μονο που εκει πιθανωτατα θα απορριψουν και την νεα Συμφωνια στα δυο δημοψηφισματα που θα διενεργηθουν.
    Σημασαια εχει οτι η Ελλας καταναλισκει 10πλασιο διπλωματικο κεφαλαιο και υπερβολικο χρονο για να πεισει επικοινωνιακα τους εμπλεκομενους ,εις βαρος αλλων εξωτερικων θεματων της .
    3.-” Η Τουρκια θα παραμεινει χωρα με ειδικο βαρος και το βαρομετρο της βιωσιμοτητας της Δυσης και κυριως του ΝΑΤΟ ”.
    Με ποιο ειδικο βαρος θα αντισταθμισει εντος του ΝΑΤΟ αυτην την Τουρκια η Ελλας . Μηπως ως προτεκτορατο ;;;.
    4 Συμμαχιες και Εθνικη Ασφαλεια.” Το συμπερασμα ειναι οτι το ΝΑΤΟ μονο του πλεον δεν μπορει να καλυψει το θεμελιωδες προβλημα Εθνικης ασφαλειας της Ελλαδος”.
    Και αρα αφου τα πραγματα και τα συμφεροντα μεταβαλλονται ”ας μη κολλαμε” σε αναζητηση συμμαχων για την κρατησουμε την φλουδα της γης μας.
    5.-Συμφωνια των Πρεσπων” Γιατι χωριζουμε τους πολιτες στην Ελλαδα σε εθνικιστες και προοδευτιοκους. Σε φοβικους και δειλους και θαρραλεους απο την αλλη”.
    Μηπως αυτο επεδιωκαν οι μεντορες της Συμφωνιας και οι ηγεσιες των δυο χωρων για μελλοντικη αξιοποιηση των διχασμενων πολιτων τους;;;.
    6.-Συνεση ,συνεννοηση και συναινεση.”Χωρις πολιτικη συνεννοηση δεν μπορουμε να βρουμε βιωσιμες λυσεις συα εθνικα ζητηματα”.
    Δεν παει ο νους ολων μας οτι δεν επεζητηθηκε η συννενοηση για την Συμφωνια με τα Σκοπια ,οπως το 2008 , γιατι θα ακυρωνε το συγκυβερνητικο ”στορυ” γιαυτην την Συμφωνια , επιδη καμια πολιτικη δυναμη και κανενας Ελληνας θα συμφωνουσαν νε δοθουν η ”Μακεδονικη” εθνοτητα και γλωσσα , που ουδεποτε υπηρξαν και ιστορικως , αφου ουδεποτε οι Μακεδονες μεχρι του περασμενου Ιουνιου δεν διεχωριζοντο ως μη Ελληνες , ομιλουντες μη Ελληνικη γλωσσα.
    Με τους μη χριστιανους μπορεις να μιλησεις και να συνεννοηθεις για την ανασταση των νεκρων;;;.
    7.-Ελλαδα -Αλβανια. ”Βασικη προυποθεση ειναι η πολιτικη συνεννοηση στην Αθηνα ”.
    Ορθη η καταγραφη του κ. πρεσβεως, πλην αυτη δεν επιδιωκεται ,ουτε επιτυγχανεται, διοτι θα ακυρωσει τους σχεδιασμους και τις συγκυβερνητικες σποφασεις για το θεμα αυτο ,που και αυτο πρεπει να λυθει ταχιστα και παντως προ των εκλογων ,οι οποιες θα δωσουν αλλη κυβερνηση στην Ελλαδα.-
    8.- Εθνικο συμφερον – Ρωσικη Ομοσπονδια. ” Για πρωτη φορα μετα το 1974 ακυρωνεται καθε δυνατοτητα προσφυγης μας στο Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ ,εχοντας εκ προοιμιου εξασφαλισει την αρνητικη διαθεση ενος Μονιμου Μελους ”.
    Μαλλον αυτα ειναι ”ψιλα γραμματα” για το συνολο του διπλωματικου προσωπικου του Ελληνικου ΥΠΕΞ, που φαινεται οτι υπεραπασχολειται εδω και ενα χρονο με την Συμφωνια με τα Σκοπια , περαν του οτι αποφευγει και να αντιλεξει στην επικρατουσα εκει αποψη των πολιτικων του προισταμενων.
    9.-Ελλαδα-και ΗΠΑ .Η Σουδα και διμερη ανταλλαγματα ασφαλειας.- ”Η ελλειψη βουλησης της Συμμαχιας (ΝΑΤΟ) να εγγυηθει την κυριαρχια και την εδαφικη ακεραιοτητα της Ελλαδος μας υποχρεωνει να αναζητησουμε εγγυηση ασφαλειας σε διμερτες επιπεδο ,πρωτιστως απο τις ΗΠΑ, μεσω μιας 5ετους,η 10ετους Συμφωνιας για την Σουδα”.
    Αυτο σιγουρα το ζηταμε ,αλλα δεν μας το δινουν οι επικεφαλης του ΝΑΤΟ ΗΠΑ , γιατι ”δεν παλευεται” στη συνεχεια η Τουρκια περασν των αλλων γεωπολιτικων λογων και με την πουγκα του ”πεζεβεγκη της”για μεγαλες αγορες απο την Δυση, της οποιας παραμενει και ο ”Διγενης Ακριτας” προς την Ανατολη.
    10.-Εθνικο Συμβουλιο Ασφαλειας. ”Συχνα ακουμε οτι μας λειπει συνηθως η αποτελεσματικοτητα . Επιμενω οτι λειπει η συνεχεια, γιαυτο και η συσταση Συμβουλιου Εθνικης Ασφαλειας υπο τον πρωθυπουργο ειναι χρησιμη και αναγκαια”.
    Μαλλον θα νομοθετηθει αυτο το Συμβουλιο, γιατι τωρα πια μετα το 1974 ολες οι Αριστερες πολιτικες δυναμεις (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κλπ) πλην του ΚΚΕ -που δεν προκειται να κυβερνησει ουτε ως ”τσοντα”- εγιναν φιλονατοικες , φιλοευρωπαικες και κυριως φιλοΑμερικανικες και αυτο -η αληθεια να λεγεται -το εξασφαλισαν πληρως και αποτελεσματικως ΄”’οι Κομανετσειες ” αναστροφες-αλλοιως τις λεμε- του κ. Τσιπρα και της σημερινης ηγετικης ομαδος του Συριζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα