Βίκτωρ Γκάμπερ: ο ευυπόληπτος διπλωμάτης.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη. “Μακεδονία της Κυριακής”

Στις 11 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η συγκρότηση της μικτής Επιτροπής Ελλάδας- πΓΔΜ η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών , θα έχει την ευθύνη συζήτησης και αναθεώρησης σχολικών εγχειριδίων ή άλλου υλικού με αλυτρωτικό περιεχόμενο.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ορίστηκε ο νέος υφυπουργός εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης  και από την πλευρά της πΓΔΜ ο 70χρονος, πεπειραμένος διπλωμάτης Βίκτωρ Γκάμπερ.

Ο Γκάμπερ είναι μια ευυπόληπτη προσωπικότητα αναγνωρισμένη στη γειτονική χώρα αλλά και σε διπλωματικούς κύκλους στο εξωτερικό.

Είναι βετεράνος διπλωμάτης καριέρας και υπηρέτησε ως δεύτερος και πρώτος γραμματέας της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στην Αθήνα από το 1980-1984 και ως σύμβουλος της Γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στα Τίρανα από το 1989-1993. Διετέλεσε υφυπουργός εξωτερικών (1993-1996) και πρέσβης της π.ΓΔΜ στην Ιταλία (1996-2000) και στην Αυστραλία (2004-2008).

Εκτός από διπλωμάτης είναι και συγγραφέας. Δύο από τα βιβλία του αφορούν την Ελλάδα:  «Η σχέση της Ελλάδας με τη μακεδονική εθνική μειονότητα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο»  και  «Το όνομα Μακεδονία- ιστορία δίκαιο, πολιτική».

Ο Βίκτωρ Γκάμπερ είναι γιός μιας εμβληματικής ακαδημαϊκής προσωπικότητας των Σκοπίων, του Στέφαν Γκάμπερ.

Ο Στέφαν Γκάμπερ γεννήθηκε το 1919 στο Βέλες και πέθανε το 1999 στα Σκόπια. Υπήρξε καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου και πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Μοναστηρίου.

Το ενδιαφέρον με την οικογένεια Γκάμπερ είναι ότι η δεύτερη σύζυγος του Στέφαν Γκάμπερ είναι ελληνίδα, ποντία από τη Θεσσαλονίκη. Κόρη του Στέφαν Γκάμπερ και της ελληνίδας συζύγου του είναι η Νατάσσα Γκάμπερ Νταμιάνοφσκα, η οποία διετέλεσε μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της π.ΓΔΜ. Η Νατάσσα Γκάμπερ υπήρξε, επίσης, και η επίσημη μεταφράστρια του Κίρο Γκλιγκόρωφ  όταν ο πρόεδρος της πΓΔΜ συναντιόταν με Έλληνες επισήμους.

Η εθνικιστική αντιπολίτευση των Σκοπίων χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη σχέση αυτή του Βίκτωρα Γκάμπερ με την αδελφή του για να του ασκήσει κριτική αν και ο ίδιος έδρασε για το συμφέρον της χώρας του σε ένα αυστηρά διπλωματικό και επαγγελματικό πλαίσιο.

Είναι από τους σοβαρούς διπλωμάτες της γειτονικής χώρας και η τοποθέτησή του στην Επιτροπή αποτελεί θετική εξέλιξη.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επειδη το πατρικο του επιθετο -ΓΚΑΜΠΕΡ-,αλλα και το ονομα του, Βικτωρ δεν εχουν σλαβικες-φυσικα ουτε ”Μακεδονικες”ριζες , παρακαλουμε τον κ. Σαββιδη -μας- να αναζητησει τις ριζες της πατρικης οικογενειας του , που μαλλον ειναι κεντροευρωπαικες (Γερμανικες , Αυστριακες ,η, αλλες )και να μας ενημερωσει σχετικως.
    Η ποντια θεσσαλονικια συζυγος του θα τον διευκολυνει.
    Κατα τα αλλα ,παρα την δεδομενη σοβαροτητά του , ο κ. Βικτωρ Γκαμπερ θα ”μας ζορισει” στις διαπραγματευσεις γιατι θα κινειται στο γραμμα και το πνευμα της υπογραφεισης επαισχυντης Συμφωνιας της τεντας των Πρεσπων, οπως κανουν ολοι οι διπλωματες , ολων των κρατων.
    Θα μπορουσε ως διπλωματης της Τιτοικης Γιουγκοσλαβιας να μας βοηθησει να μη δεχθουμε -δια του κ.Κοτζια- αυτα που δεν διεκδικουσε για τα Σκοπια ουτε ο μακαριτης Γκληγκορ-ωφ το 1993 .
    Τωρα θα μας οικτιρει και αυτος για την υποχωρητικοτητα μας , πρωτοφανη για την τρισχιλιοχρονη Ιστορια μας ,- χωρις ατιμωτικη ηττα σε πολεμο- .
    Σας παρακαλω ”μη βγαινετε απ’τα ρουχα σας”.
    Υ.Γ Και μια που το κειμενο αποτελει δημοσιευμα της Κυριακατικης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ της επισημαινουμε αυτης της κυριας εφημεριδος να μη θεωρει στο κυριο αρθρο της ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ την μη υπογραφη απο τις προηγουμενες κυβερνησεις της 30ετιας , -λογω του πολιτικου κοστους ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ Συμφωνιας με τα Σκοπια ,- χωρις να μας γράφει για το περιεχομενο των οποιωνδηποτε μη υπογραφεισων Συμφωνιων- και αφησαν -αυτες οι κυβερνησεις- να λιμναζει το μακεδονικο -οχι Σκοπιανο- τοσα χρονια και θελουν να συνεχισει να λιμναζει αλλα 10 χονια , οπως επιμενουν και προτιμουν πολλοι -ποιοι δεν γραφει -.
    Τι λεει ο λαος μας ”παρτην στον γαμο σου να σου πει και του χρονου”, γιαυτο και πολλοι θα αρχισουν να ”μη την καλουν στον γαμο τους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα