Εκδηλώσεις μνήμης στη Λευκωσία. 18-22 Ιουλίου 2018.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στις 20 Ιουλίου του Σωτηρίου έτους 2010, ανήμερα δηλαδή της εισβολής στην Κύπρο, έγραφε ο έγκριτος δημοσιογράφος Άδωνης Παλληκαρίδης: «Ο χρόνος δεν επουλώνει τις πληγές της εισβολής, αντίθετα όσο περνά άπραγος χωρίς λυτρωτική εξέλιξη μοιάζει με κόμπο που σφίγγει το λαιμό μας και δεν μας επιτρέπει να αναπνέουμε ελεύθερα και αισιόδοξα…Αυτός ο τόπος δεν βολεύεται με ολίγη ελευθερία και με καρφωμένες στην τουρκική τρίαινα τις ελληνικές πατρίδες στα βόρεια της Κύπρου»…

Ακριβώς, επειδή δεν κλείνουν οι πληγές, αφού από το 2008 κι’ εδώθε τίποτε δεν άλλαξε, όπως και νωρίτερα από το 1974 μέχρι το 2008, η οδύνη είναι αβάστακτη για: α) τα χαμένα παλικάρια, β) τις βιασμένες και ακρωτηριασμένες γυναίκες, γ) τα παραβιασμένα σύνορα, δ) τις κατεστραμμένες εστίες, ε) τις αιματοβαμμένες κορυφές των βουνών από το άλικο αίμα των παλικαριών της Κύπρου και της μητέρας Ελλάδος, στ) την μόλυνση των αγίων χωμάτων από το πέλμα του ιερόσυλου τούρκικου στρατού, των χωμάτων που ευλόγησαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, ζ) τις αλωμένες πόλεις και τα χωριά μας, η) τα μετατοπισμένα προς την πλευρά μας πατρογονικά σύνορα, θ) τις χαραγμένες με πυρωμένο ατσάλι κατοχικές αποφάσεις του εχθρού των καταλειφθησών περιοχών, ι) τα όνειρα, ια) τα οράματα και τις χαμένες ελπίδες που δεν πραγματώθηκαν, ιβ) την πρόοδο και την ευμάρεια που διακόπηκαν βίαια………

Γι’ αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους, συντηρείται -ευτυχώς- από τους Κύπριους αδελφούς μας η συλλογική μνήμη, για ό,τι οφείλουμε να εισπράξουμε μελλοντικώς, χωρίς καμιά παρέκκλιση από τον στόχο που θέσαμε αμέσως μετά το πέρας των εχθροπραξιών. Ασφαλώς «εν καιρώ τω δέοντι» -κατά την προγονική συμβουλή- που για μας είναι κέλευσμα, καταπίστευμα και νόμος που αποδεχόμαστε ρητά και τηρούμε απαρέγκλιτα και ευλαβικά  ως παρακαταθήκη, νικηφόρο δυναμική και αρχέγονη συνταγή θριάμβου.

Τις μέρες της έγερσης του πνεύματος των νεκρών του πολέμου του 1974 στην Κύπρο και συγκεκριμένα το 5νθήμερο 18-22 Ιουλίου 2018  βρέθηκε να συμμετέχει επισήμως προσκεκλημένος στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο, ο συμμαθητής μας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κώστας Τζίτζικας, Στρατηγός και εξέχων μέλος της κοινωνίας της Κοζάνης, της πόλης με το λαμπρό πολιτικό και πολιτιστικό παρελθόν. Η κυπριακή πολιτεία φέτος επεφύλαξε στους παρευρισκομένους μια συγκινητική έκπληξη, που θα παραμείνει ανεξίτηλη στη συνείδησή τους, ως η ηθική μεταφυσική αποκατάσταση (συγχωρείτε το αδόκιμο της λεκτικής διατύπωσης), των Ελλήνων Καταδρομέων και των πιλότων του Noratlas στο οποίο επέβαιναν και βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την επιχείρηση “ΝΙΚΗ”, όταν φίλια πυρά το κατέρριψαν εκλαμβάνοντάς το ως εχθρικό, την δεύτερη μέρα των επιχειρήσεων, ήτοι την 21/7/1974.

Το ακριβές ομοίωμα εκείνου του μεταγωγικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε πάνω από τη Λευκωσία, μεταφέρθηκε πριν δύο (2) μήνες περίπου από τα Χανιά, αποσυναρμολογημένο σε κιβώτια, με το αρματαγωγό «Χίος» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Λάρνακας. Με την άφιξη του πλοίου τα κιβώτια με το αεροσκάφος φορτώθηκαν σε επτά ιδιωτικά αρθρωτά φορτηγά οχήματα και μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία, όπου το ομοίωμα συναρμολογήθηκε από αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας και τοποθετήθηκε στο στρατιωτικό νεκροταφείο της “Μακεδονίτισσας”, στη Λευκωσία, όπου στις 19/7/2018, σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, έγιναν τα αποκαλυπτήριά του από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Εφεξής, στην κάψα του καλοκαιριού, θα σκεπάζει με τις φτερούγες του τις σκιές των νεκρών, οι ψυχές των οποίων θα μεταφέρουν ψιθυριστά στους επισκέπτες των ηρώων, ότι όταν πρόκειται για την πατρίδα, ένας είναι ο κανών που κατέλειπαν στους νεώτερους οι πρόγονοί μας: «Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά Αμυνώ δέ καί υπέρ ιερών καί οσίων, καί μόνος καί μετά πολλών!». Στην εκδήλωση παρέστησαν συγγενείς των πεσόντων, παλαιοί πολεμιστές και μέλη των πληρωμάτων των Νοράτλας που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση «Νίκη».

Το Νοράτλας «Νίκη-4» που συνετρίβει, συμμετείχε με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας τον Ιούλιο του 1974, για να μεταφέρει καταδρομείς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Μετέφερε 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος. Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και ετάφησαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, επέζησε. Απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και ετάφησαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανα τους εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ταυτοποιήθηκαν και  αποδόθηκαν στις οικογένειές τους. Από τους 16, δεν έχουν ανευρεθεί τα λείψανα τριών. Χρειάστηκαν 14 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ανασκαφής και της ταυτοποίησης. Τα οστά των ηρώων που δεν ταυτοποιήθηκαν, θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Ο Εύπατρις Έλληνας Μακεδών Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τζίτζικας, επίμων, αποφασιστικός και θαρραλέος, ευπρόσωπος και άνετος, περιβεβλημένος -και τότε και τώρα και πάντοτε- την αύρα των χαρισματικών προσωπικοτήτων, εθεάθη κατά το …διαδικτυακό μου ρεπορτάζ, να πρωτοστατεί (πρωταγωνιστεί, αν προτιμάτε) σε ενδιαφέροντα εσταντανέ, κατά την διαδικασία απότισης φόρου τιμής στους Ελλαδίτες και Κυπρίους ήρωες του ’74. Για του λόγου το ασφαλές,  ορίζω ως αδιάψευστους μάρτυρες τις παρακάτω φωτος με τις αντίστοιχες λεζάντες:

(1) Ο Στρατηγός Κ. ζίτζικας συμμετέχων σε διαμαρτυρία Οργανώσεως για Αγνοουμένους Κυπρίους αγωνιστές.

(2)   Ο ίδιος, εγγύς του Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων.

(3)   Ο Στρατηγός σε πρώτο πλάνο με το ομοίωμα του Noratlas

(4)   Κοπελούες σαν τα κρύα νερά και λεβεντόπαιδα της Κύπρου περιβάλλουν τον Στρατηγό.

(5)  Το ομοίωμα του Noratlas σε όλο του το μεγαλείο

(6) Από τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος του Noratlas «Νίκη 4» στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

 (7) Λεβεντιά ο Στρατηγός, καταθέτει στέφανο στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων    Αξιωματικών και Οπλιτών της ΕΛ.ΔΥ.Κ. (θέση Μπελούντα).

-Κωνσταντίνε, είμαστε όλοι οι συμμαθητές σου περήφανοι για σένα.

Παντελής Γιαννακόπουλος

 

Φωτος 1

Φωτος(2)

Φωτος (3)

Φωτος(4)

Φωτος(5)

 

Φωτος(6)

 

 

Φωτος(7)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα