Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

US President Donald J. Trump walks on the south Lawn as he arrives back at the White House in Washington, DC, USA, 19 September 2018. President Trump returns from visiting the flood-ravaged Carolinas to assess the federal response to Hurricane Florence. EPA, Olivier Douliery, POOL

Ο Τραμπ επέλεξε να δει τον Νετανιάχου και τον Σίσι, όχι τον Ερντογάν: Κυρώσεις για τους S-400

SEPTEMBER 21, 2018

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό αλ Σίσι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων, στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα. Από το πρόγραμμα των διμερών σχέσεων του κ. Τραμπ, απουσιάζει το όνομα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βεβαίως ισχυρίστηκε ότι δεν ζήτησε ποτέ ραντεβού από τον Αμερικανό πλανητάρχη. Επίσης έγινε γνωστό ότι προγραμματίζεται συνάντηση του αντιπροέδρου Μαίκ Πενς με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Σε μία άλλη εξέλιξη έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, ότι οι κυρώσεις εναντίον της κινεζικής εταιρείας κατασκευής πολεμικής τεχνολογίας, EDD (Equipment Development Department), για την αγορά ρωσικών πολεμικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των S-400, είναι προπομπός για το τι θα συμβεί στην Τουρκία εάν δεν ακυρώσει τη δική της παραγγελία.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι απαγορεύεται κάθε συναλλαγή με τη ρωσική εταιρεία Rosobronexport και ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να επιβάλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα προμηθεύεται υλικό μέσω αυτής.

Η επιλογή του κ. Τραμπ να έχει διμερείς σχέσεις με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Αμερική επέλεξε στη Μεσόγειο τους στρατηγικούς εταίρους με τους οποίους θα συνεργαστεί. Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνεται προφανώς η Τουρκία. Και το Τελ Αβίβ και το Κάιρο βρίσκονται σε στρατηγικό διάλογο με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Τα τελευταία χρόνια, και επί προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα και επί προεδρίας του κ. Τραμπ, η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ήταν απαραίτητη, όπως εξήγησαν διπλωματικές πηγές. Θύμισαν επίσης ότι ακόμα και μετά τα τραγικά επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία, τον Μάιο του 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άκουσε τις συμβουλές των συνεργατών του και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, στη Νέα Υόρκη, τέσσερις μήνες μετά.

Σύμφωνα με τις πηγές, όλες οι εισηγήσεις ήταν αρνητικές για κάθε είδους συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν. Αλλά και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είχε καμία διάθεση για οποιαδήποτε επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος πάει στη Νέα Υόρκη με μεγάλη συνοδεία και προγραμματίζει εντυπωσιακές εκδηλώσεις. Σε μία εξ αυτών θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση Τουρκοαμερικανών, αλλά και επιχειρηματιών και αναμένεται να εκφωνήσει «την ομιλία της ζωής του», όπως λένε Τούρκοι δημοσιογράφοι, στοχεύοντας να κερδίσει αμερικανικές επενδύσεις για τη χώρα του.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, μετά και την έκκληση χριστιανικών οργανώσεων σε γνωστές αμερικανικές επιχειρήσεις και Αμερικανούς επιχειρηματίες, να μην επενδύσουν στην Τουρκία μέχρις ότου απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον και τους άλλους Αμερικανούς υπηκόους.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Ερντογάν θα προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης και θα αφήσει ελεύθερους κάποιους Αμερικανούς πολίτες. Χθες μειώθηκε η ποινή ενός εξ αυτών, αλλά παραμένει ακόμα στη φυλακή.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί σε δύο από τις πολλές εκδηλώσεις κατά τις οποίες στην μία είναι οικοδεσπότης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην άλλη ο ίδιος ο κ. Τραμπ.

Στο γεύμα που παραθέτει ο κ. Γκουτέρες συνηθίζει να καλεί στο τραπέζι του τον πρόεδρο της Αμερικής αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας. Θα συμβεί και φέτος το ίδιο; Επίσης, στη δεξίωση του Αμερικανού πλανητάρχη είναι προσκεκλημένοι όλοι οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Θα πάει ο κ. Ερντογάν ή θα την σαμποτάρει;

Η τρίτη απορία που τίθεται ως ερώτημα, είναι εάν οι δύο πρόεδροι, που έχουν διακόψει κάθε σχέση από τις 11 Ιουλίου, θα μιλήσουν ή θα ανταλλάξουν χαιρετισμό στην περίπτωση που πέσει ο ένας στον άλλο στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: Ο Τραμπ επέλεξε να δει τον Νετανιάχου και τον Σίσι, όχι τον Ερντογάν: Κυρώσεις για τους S-400 https://hellasjournal.com/2018/09/o-tramp-epelexe-na-dei-ton-netaniachoy-kai-ton-sisi-ochi-ton-erntogan-kyroseis-gia-toys-s-400/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα