Σάλος με τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο -Ντροπή για τη χώρα, λέει η ΝΔ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ψηφιδωτό δάπεδο στο Μουσείο Χανίων/Φωτογραφία: Δήμος Χανίων

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στις λίστες με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο υπερταμεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για την εκχώρηση μνημείων και μουσείων των Χανίων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιχείρησε να προβεί σε διάψευση.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η διάψευση δεν ισχύει, γιατί το υπουργείο άφησε μνημεία και μουσεία της χώρας στο υπερταμείο, χωρίς να φροντίσει για εξαίρεσή τους.

Όπως είπε η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, στον ΣΚΑΪ, έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει για την εξαίρεση μνημείων και μουσείων είτε με νομοθετική διάταξη είτε με διοικητική πράξη. Δεν το έκανε, και επομένως τα μνημεία (που δεν συμπίπτουν με την έννοια των αρχαιολογικών χώρων) τα μουσεία και άλλα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, δεν εξαιρούνται ούτε από τη μεταβίβαση ούτε από τη διαχείριση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται:

– μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
– η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
– η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
– ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
– συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
– ο προμαχώνας Μοnigo,
– o Ενετικός προμαχώνας Lando,
– το φρούριο Φιρκά και
– το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),
– τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
– αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
– το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
– ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

ΝΔ: Ντροπή για τη χώρα- Το πολιτιστικό απόθεσμα δεν πωλείται

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με την αρμόδια τομεάρχη Πολιτισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη να χαρακτηρίζει την απόφαση μεταβίβασης ντροπή για τη χώρα.  Η πρώην υπουργός της ΝΔ  μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή υποστήριξε ότι ουσιαστικά τα Μνημεία και τα Μουσεία (10.000 κατά τους αρχαιολόγους) μεταβιβάστκαν στο Υπερταμείο και η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην μπουν στις λίστες του Υπερταμείου οι χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται.

Η κ. Κεφαλογιάννη στη δήλωσή της ανέφερε:

«Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για την χώρα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, αγνοούν επιδεικτικά την Συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Τους ενημερώνουμε: το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα  μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής» .

Την εκχώρηση στο Υπερταμείο ιστορικών κτηρίων στα Χανιά, αλλά και σε όλη τη Χώρα, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, με ερώτηση του στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ειδικότερα, ο κ. Φορτσάκης επισημαίνει την ΥΑ με αριθμό ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018- ΦΕΚ Β΄ 2320/2018 εκχώρηση 10.119 δημοσίων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πολλά ιστορικά μνημεία σε όλη τη Χώρα, όπως στα Χανιά, στην ΕΤΑΔ-ΕΕΣΥΠ.

Στη βουλή η εκχώρηση μνημείων από τη ΝΔ

Με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητά να μάθει από τον υπουργό Οικονομικών με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα κτήρια, αν λήφθηκε πρόνοια για τα ιστορικά μνημεία που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, καθώς και ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές.

Ρωτά ακόμα ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει ποια κτήρια θα εξαιρεθούν τελικά από την εκχώρηση, όπως αναφέρει η από 19.9.2018 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, και με βάση ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Εκχώρηση στο Υπερταμείο ιστορικών κτηρίων στα Χανιά, αλλά και σε όλη τη Χώρα

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με αριθμό ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 – ΦΕΚ Β΄ 2320/19.6.2018 εκχωρήθηκαν 10.119 δημόσια ακίνητα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Η απόφαση αυτή παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο είχε συνεδριάσει μία ημέρα πριν και είχε εγκρίνει έναν κατάλογο ακινήτων που εισηγήθηκε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ.

Στην ΥΑ ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 – ΦΕΚ Β΄ 2320/19.6.2018 όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ως άνω ΦΕΚ, δεν αναγράφονται τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που εκχωρούνται, αλλά μόνο οι 12ψήφιοι αριθμοί του Κτηματολογίου, χωρίς κανένα άλλο διευκρινιστικό στοιχείο των ακινήτων, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η ακριβής αναγνώρισή τους χωρίς ειδική έρευνα για το καθένα. Για την εκχώρηση των επιλεγέντων κτηρίων δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε καμία άλλη Αρχή ή Υπηρεσία.

Ειδικότερα, στα Χανιά εκχωρήθηκαν μαζικά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπερταμείου 196 ακίνητα, ανάμεσα στα οποία σημαντικά μνημεία και ιστορικά κτήρια, όπως τα Νεώρια, το Πολεμικό Μουσείο, το παλιό Τελωνείο, το ΤΕΙ και το κτήριο της εφορίας. Προφανώς το ίδιο ισχύει για το σύνολο της Χώρας.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων τον τοπικών κοινωνιών, το Υπουργείο Οικονομικών, με την από 19.9.2018 ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν συνεπάγεται «αυτόματη» εκχώρηση των δημοσίων κτηρίων στο Υπερταμείο, αλλά ότι αυτή θα γίνει μετά από σχετικό έλεγχο για το ποια κτήρια πρέπει να εξαιρεθούν.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής τα συγκεκριμένα 10.119 δημόσια κτήρια, μεταξύ των οποίων και ιστορικά μνημεία, όπως στα Χανιά, που εκχωρούνται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ); Λήφθηκε πρόνοια για τα ιστορικά μνημεία που εκχωρούνται στο Υπερταμείο

2) Για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές για τα προς επιλογή για εκχώρηση δημόσια κτήρια;

3) Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει ποια δημόσια κτήρια θα εξαιρεθούν τελικά από την εκχώρηση στο Υπερταμείο; Με βάση ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η σχετική απόφαση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ»

ΚΙΝΑΛ: Τώρα ξεπουλάτε και την πολιτιστική μας κληρονομιά

Την αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής προκαλεί η απόφαση μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τα πάντα.

Η Χαρά Κεφαλίδου υπεύθυνη Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τους Υπουργούς κ. Τσακαλώτο και κα Ζορμπά για το θέμα της εκχώρησης Μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο) και ζητά να ενημερωθεί για:
– την πλήρη καταγραφή των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται ήδη στο Υπερταμείο;
– Με ποιο τρόπο θα διορθωθεί αυτό το τεράστιο ατόπημα;
Και δήλωσε: «Ο Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια, όλη τη δημόσια περιουσία. Ώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους. Δεν έχουν φραγμό. Ως εδώ! Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουμε».

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση πέρασε κρυφά στο υπερταμείο τα μνημεία της χώρας

Ερώτηση κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε:

«Κατέθεσα ερώτηση για να λάβω όλο τον ακριβή κατάλογο των Μνημείων της χώρας, που η κυβερνησάρα μας, κρυφά πέρασε στο Υπερταμείο…

Θυμίζω όταν κάποτε είπα ότι αυτοί για την καρέκλα θα πούλαγαν και την Ακρόπολη, με είπαν ως συνήθως υπερβολικό»

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πότε υπεγράφει αυτό, σε ποιό μνημόνιο; Της ΝΔ ή του Σύριζα; Και αυτοί που το ψήφισαν δεν είχαν αντιληφθεί τι υπέγραφαν; Τώρα, ποιός κλαίει και για τι;

    • Ελάχιστη σημασία έχει αν το μνημόνιο ήταν τής μιας ή τής άλλης συμμορίας. Μήπως ξέρουν/διαβάζουν τι ψηφίζουν, αυτοί που ψηφίζουν; Εν πάση περιπτώσει, εδώ υπάρχει και η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

  2. “Στο μεταξύ, μας σκοτώνουν με μικρές δόσεις, πολύ ταχτικά, πολύ σιωπηλά, πολύ σοφά.
    Κάθε μέρα γυρίζουμε στο σπίτι μας για να θάψουμε ένα νεκρό: μια σκέψη, ένα αίσθημα.
    Σε λίγο δε θα χουμε τίποτε άλλο να κάνουμε παρά να κοιτάζουμε πως να βρούμε το ταΐνι μας,
    σαν τα σκυλιά και σαν τις γάτες, με μόνη τη διαφορά, το χειρότερο,
    πως θα κουβαλούμε μαζί μας τα υπολείμματα των ανθρώπων που ήμασταν .”

     
    Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ, Μέρες, Γ΄, σελ. 208-9
    (Αθήνα, 8-7-1940)

    κι αὐτό γιατί δέν καταλαβαίνουν τήν γλῶσσα μας.

    «Νιώθω το ίδιο αν ακούσω ένα ζεϊμπέκικο, ένα ποίημα του Ελύτη ή βυζαντινή μουσική. Υπάρχει ένα φως που ενώνει την αρχαία με τη σύγχρονη Ελλάδα.»
    Ζακ Λακαριέρ, γάλλος συγγραφέας

    Αὐτό τό φῶς γιά νά ἑνώνει χρειάζεται ρίζες. Δέν εἶναι κώδικες σημάτων ἡ γλῶσσα μας σέ κανένα ἐπίπεδο, ἔχει ἀληθινές ρίζες καί ἀληθινούς καρπούς.

    ” Ο συγγραφέας, έκθαμβος μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας, έχει δηλώσει: «…Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα πού ήταν για μένα αρμονική αλλά ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα —μητέρα των εννοιών μας— μου απεκάλυπτε ένα αγνώριστο πρόγονο που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα ‘χω χαμένα όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ, ότι αληθινός μου πατέρας, αληθινή μάννα μου, δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
    Κι ἄν κι ἄλλοι νιώθουν συγκίνηση ἀπό τόν πολιτισμό μας, αὐτός ἐξακολουθεῖ νά ἔχει τίς ἴδιες ρίζες. Ὅπως ὁ κάθε ἄνθρωπος ἔχει σημεῖο ἀναφορᾶς τούς γονεῖς πού τόν γέννησαν, τά παιδιά πού γὲννησε, ὅπως ἡ Ἀντιγόνη θά φωνάζει πάντα ὅτι ἀδελφό ἄλλο δέν μπορεῖ νά ἔχει παρά αὐτόν πού γέννησαν οἱ γονεῖς τους, ὅπως αὐτά δέν ἀλλάζουν, ἔτσι καί ὁ πολιτισμός μας δέν ἀλλάζει. Ὑπάρχουν τά ἴχνη τῶν ἀνθρώπων πού ἔδρασαν μέ συνείδηση, μέ ἰδανικά, μέ πίστη, πού ἔφτιαξαν σπίτια καί ἱερά, πού σκάλισαν ἀγάλματα, πού καλλιέργησαν αὐτή τή γῆ, πού ἔφτιαξαν πλεούμενα γιά νά προσεγγίσουν ἂλλους λαούς, πού φιλοσόφησαν, πού σκέφτηκαν γιά τόν ἄνθρωπο, πού ἀγάπησαν, πού πολέμησαν γιά τά ἰδανικά τους, πού διατήρησαν αὐτό τόν πολιτισμό.
    Στά Χανιά πάντα ὁ Βενιζέλος θά ἀτενίζει ἀπό τό Ἀκρωτήρι τήν Ἐλλάδα πού ἀγάπησε.
    Τα ἴχνη μας εἶναι πάντα ἐκεῖ πού ἀγωνισθήκαμε. Ὀ Πυθαγόρας θυμόταν τίς προηγούμενες ζωές του καί ἀπ΄ ὅ,τι λέγεται ἀναγνώρισε τήν ἀσπίδα πού εἶχε στήν Τροία.
    http://users.sch.gr/ipap/heroes/euphorvos-2.htm

    Οἱ πράξεις μας ἀφήνουν ἴχνη, ἡ συνείδηση καί ἡ ψυχή ἀφήνουν τά ἴχνη τους σέ ὅ,τι ἀγγίζουμε, σέ ὅ,τι σκεφτόμαστε, σέ ὅ,τι δημιουργοῦμε καί κάποτε θά ἔρθει ἡ στιγμή νά ἀναγνωρίσουμε τίς πράξεις μας. Εἴμαστε ὑποχρεωμένοι νά βροῦμε τήν συνείδησή μας, νά μελετήσουμε τήν θεϊκή γλῶσσα μας καί νά ὑπερασπιστοῦμε αὐτόν τόν πολιτισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα