Η Τουρκία ζητιανεύει επιστήμονες για τον Πορθητή από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Βραζιλία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Το τουρκικό πλοίο “Πορθητής” στο λιμάνι του Μαρμαρά. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας

SEPTEMBER 20, 2018

Η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Αζέρο πρόεδρο Αλίγιεφ εκτός των αδελφικών δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες και τις διμερείς συνεργασίες τι άλλο μπορεί να περιείχε; Στο μενού των συζητήσεων θεωρείται βέβαιο ότι περιλαμβάνονταν και ενεργειακές κουβέντες με τον Τούρκο πρόεδρο να αναζητά πιθανότατα ο ίδιος τη λύση σ’ έναν γόρδιο δεσμό.

Την ώρα που όλα τα μάτια στο Εθνικό κέντρο επιχειρήσεων είναι καρφωμένα για τυχόν απόπλου του γεωτρύπανου Fatih, πράγμα που θα σήμαινε συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό, η πληροφορία για το φρένο του Πορθητή εξετάζεται και κρίνεται επί του παρόντος ως σοβαρή. Αυτό το «κράτημα» στις μηχανές του τουρκικού γεωτρύπανου φαίνεται πως έχει να κάνει ξεκάθαρα με τη μη επαρκή επάνδρωση τόσο του ίδιου του «Πορθητή» όσο και των βοηθητικών πλοίων που κατέφτασαν στα τέλη Αυγούστου στις ακτές της Τουρκίας μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που έκαναν ερχόμενα από τη Νορβηγία.

Τα πληρώματα αυτών των πλοίων δεν αποτελούνται μόνο από τους ναύτες που θεωρητικά είναι μια απλή υπόθεση για την επάνδρωση τους, ανάμεσά τους είναι επιστημονικό προσωπικό άρτια καταρτισμένο πάνω στα θέματα υποθαλάσσιων γεωτρήσεων. Αυτά τα τόσο εξειδικευμένα άτομα που έχει αναζητήσει η Τουρκία, προέρχονται κυρίως από μια χώρα που θεωρείται «μετρ» των υποθαλάσσιων ερευνών, τη Νορβηγία.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που ανέλαβαν την υπόθεση της επάνδρωσης των πλοίων εκεί απευθύνθηκαν αρχικά, ώστε να διαφημίσουν πως συνεργάζονται με τους καλύτερα εξειδικευμένους και επιστημονικά καταρτισμένους Νορβηγούς ειδικούς, όμως οι αρχικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, άρχισαν να ακυρώνονται, αναπάντεχα, η μια μετά την άλλη. Γιατί άραγε;

Ποιος εξωγενής παράγοντας ήταν εκείνος που πιθανό επενέβη και δεν έγιναν αυτά τα εργασιακά ταξίδια με προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας;

Πολλές φορές έχουμε γράψει ότι στην Κυπριακή ΑΟΖ αυτή τη στιγμή παίζονται πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με τις εταιρίες κολοσσούς να έχουν μοιραστεί την «πίτα» όπως την συμφώνησε μαζί τους η Κυπριακή κυβέρνηση.

Μέσα σ’ όλο αυτό το νέο σενάριο που έχει αρχίσει εδώ και λίγες μέρες-πριν τον απόπλου του Fatih- να οργιάζει, η Άγκυρα όπως φαίνεται μη έχοντας άλλη λύση έχει αρχίσει ν’ αναζητά από την αδελφή χώρα, το Αζερμπαϊτζάν, Αζέρους ναυτικούς που έχουν ασχοληθεί κι αυτοί με τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και το θέμα των υδρογονανθράκων. Επιπλέον πληροφορίες από γνώστες του θέματος λένε πως η Τουρκία έχει επεκτείνει τις αναζητήσεις της και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως στη Λατινική Αμερική ευελπιστώντας σε συμφωνίες που δεν θα εκθέσουν το αρχικό απειλητικό χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις έρευνες του «Πορθητή».

Σύμφωνα με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού απαντώντας στο ερώτημα, δηλαδή πότε υπολογίζεται πως θα βγει ο Πορθητής, λένε με απλούς υπολογισμούς, πως εφόσον αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν στο απόλυτο, μέχρι να φτάσει το εξειδικευμένο προσωπικό για τρία πλοία, το γεωτρύπανο και τα δυο βοηθητικά σκάφη, τότε πιθανό το Fatih να αρχίσει να ζεσταίνεται εκ νέου προς τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Οι “απειλές” που κατά διαστήματα εκτοξεύουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι με πρώτο τον πρόεδρο της χώρας περί του δικαιώματος γεώτρησης με το “έτσι θέλω” όπου εκείνοι επιθυμούν και δίχως να δώσουν αναφορές σε κανέναν θα υλοποιηθούν ή θ’ αποτελούν πράξεις προκλητικής ρητορικής και μόνο; Κανείς δεν μπορεί ν’ απαντήσει με σιγουριά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Αν ο Ερντογάν καταφέρει να συγκεντρώσει το προσωπικό που χρειάζεται το πολυδιαφημισμένο γεωτρύπανο θα βγει για εντυπωσιασμό ή για πραγματικές «δουλειές» που ταυτόχρονα θα προκαλέσουν;

Θα οδηγηθεί ο Πορθητής στα βόρεια της Κύπρου για να κάνει έρευνα κι αν το κάνει τι θα πετύχει εκτός της “είδησης” πως τελικά η Τουρκία έβγαλε το γεωτρύπανο; Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως μετρά τα μηνύματα που λαμβάνει από την Κύπρο, τις στρατηγικές κινήσεις της διπλωματικής Γαλλίας αλλά και το σαφές μήνυμα που εκπέμπουν οι Ηνωμένες πολιτείες με τη διαρκώς αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή.

Πηγή: Η Τουρκία ζητιανεύει επιστήμονες για τον Πορθητή από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Βραζιλία https://hellasjournal.com/2018/09/i-toyrkia-zitianeyei-epistimones-gia-ton-porthiti-apo-to-azermpaitzan-mechri-ti-vrazilia/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα