Όροι Μνημονίων και Πρεσπών επονείδιστοι. Επιβάλλονται μόνον μετά από στρατιωτική ήττα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Και στο Καστελόριζο το 2010 με ΓΑΠ και στην Ιθάκη (2018) με Τσίπρα «η επιπολαιότητα (ή το θράσος ) τρομάζει: Λανσάρεται η συνθηκολόγηση σαν θρίαμβος, η ντροπή σαν περηφάνια, η κοινωνική δεινοπάθηση σαν στρατηγικό κατόρθωμα»(Χρ. Γιανναράς,Καθημερινή,2/9/18).

Προηγήθηκαν τα περιώνυμα Μνημόνια με τους απίθανους όρους τους:
«Οι όροι των Μνημονίων ήταν όροι επονείδιστοι που δεν επιβλήθηκαν σε καμιά άλλη χώρα και που κανονικά υπογράφονται μόνο μετά από μια στρατιωτική ήττα»(Μίκης Θεοδωράκης,Βήμα,2/9/18).

Δεν ενήργησαν «ευσχημόνως και κατά τάξιν» ορισμένα τουλάχιστον όργανα της τάξεως στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί με αντιασφυξιογόνες μάσκες  δρώντες εκ του ασφαλούς αντιπαρατάχθηκαν απέναντι σε νομοταγείς Πολίτες, οικογένειες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ως να επρόκειτο για εγκληματίες. Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί οφείλουν να λογοδοτήσουν και να υποστούν τις δέουσες κυρώσεις.

Απτόητος ο ΥπΕξ. Ν. Κοτζιάς αφού «έλυσε» το σκοπιανό, είναι πανέτοιμος – αν και καθυστέρησε λίγο, να «λύσει» τώρα το αλβανικό. Με τον ίδιο τρόπο: την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδος. Το απεκάλυψε προχθές στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Συζητάει, είπε, μία δέσμη 10 θεμάτων, μεταξύ των οποίων και την «οριοθέτηση των συνόρων». Δεν είναι καλά ο άνθρωπος…γιατί το άλλο ότι όρισε τα εγκαίνια του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη παραμονή του κακουργήματος των Σεπτεμβριανών του 1955. Τι σοφόν; Αδίστακτοι «Μουσταφάδες» έβαλαν τα μαχητικά τους να υπερίπτανται από το «σημείο» την ώρα που Κοτζιάς-Τσαβούσογλου εγκαινίαζαν το Προξενείο. Ελληνική αντίδραση: ανεβλήθη για το …μέλλον!

Από την εποχή Σημίτη με το κυρίαρχο δόγμα του «η εποχή των πολέμων έχει τελειώσει» άρχισε διευρυνόμενο επικινδύνως το χάσμα της εθνικοαμυντικής μας ισορροπίας με τον εξ ανατολών προαιώνιο εχθρό μας, ο οποίος όμως ανήγαγε την στρατιωτική θωράκισή τους σε υπέρτατη προτεραιότητα.

Δεν τον παίρνει και δεν τον «βολεύει» τον Ερντογάν η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Και επικεντρώνει εσχάτως τον στόχο του στην τελωνειακή αναβάθμιση των σχέσεων Άγκυρας – Βρυξελλών και σε κατάργηση της βίζας. Οι ημέτεροι δυστυχώς εγκρίνουν και επαυξάνουν τα τουρκικά αιτήματα που γενόμενα αποδεκτά ισχυροποιούν αφάνταστα τις θέσεις του εχθρού χωρίς κανένα αντιστάθμισμα. Παράδειγμα: με μόνη την τελωνειακή αναβάθμιση οι εμπορικές ανταλλαγές Ευρώπης – Τουρκίας από 150 δισ. € γίνονται αμέσως 300 δισ. € ετησίως! Προς άμεση βλάβη ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων.

Η Μέρκελ όπως και ο κ.Τσίπρας είναι αναφανδόν υπέρ των ανοικτών συνόρων. Αλλά ήδη εξ αιτίας τους έχουμε φορτωθεί κάπου 1.000.000 αφροασιάτες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες. Θα συμφωνείτε νομίζουμε ότι δεν αντέχουμε και άλλους!

Η Σάρα Βάνγκενκνεχτ, η νέα αρχηγός της ενοποιημένης Αριστεράς στη Γερμανία (Συμμαχία Linke, Πράσινων, SPD), υποστηρίζει: «Είμαστε υπέρ του δικαιώματος ασύλου και το υπερασπιζόμαστε. Πρέπει να υπάρχουν ανοικτά σύνορα για τους διωκόμενους. Αλλά το άνοιγμα των συνόρων για όλους δεν είναι ρεαλιστικό. Η απώλεια ελέγχου, η οποία έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2015, άλλαξε τη χώρα αυτή και όχι προς το καλύτερο. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά(…) Η θέση μου είναι ότι περισσότερη μετανάστευση σημαίνει όλο και περισσότερος ανταγωνισμός για θέσεις εργασίας, ειδικά στον τομέα των χαμηλών μισθών. Ούτε κάνουμε τον κόσμο δικαιότερο με την προώθηση της μετανάστευσης. Αντίθετα, φτωχαίνει ακόμη περισσότερο τις φτωχές χώρες».

Και καταλήγει:
«Είμαι πεπεισμένη ότι οι διωκόμενοι άνθρωποι χρειάζονται προστασία – αλλά το πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχειας δεν μπορεί να λυθεί με τη μετανάστευση χωρίς σύνορα. Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, ώστε η Γερμανία και η Ευρώπη να μην συνεχίσουν να καταστρέφουν τις προοπτικές της ζωής στις φτωχές χώρες. Οι άνθρωποι χρειάζονται μια προοπτική στην πατρίδα τους» (Πηγή:https://www.france24.com/fr/20180904-sahra-wagenknecht-Tα αποσπάσματα μτφρ. ο Ε. Νιάνιος).

Στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. ο αυστριακός ΥΕθΑ Mario Kunasek παρουσίασε σχέδιο βάσει του οποίου Ευρωπαίοι στρατιώτες θα μπορούσαν να συνδράμουν τους συνοριοφύλακες, λειτουργώντας ως ενισχυτική δύναμη της Frontex.

Επί του παρόντος «ομιλεί μη ακουόμενος»…
Αν και ο Γαβρόγλου κατήργησε τα Λατινικά, μας αρέσει μια ρήση τού Κικέρωνα (στον α’ κατά Κατιλίνα λόγον): «Sit denique scriptum in fronte unius cuiusque quid de re publica sentiat» (=Επί τέλους ας χαραχθεί στο μέτωπο του καθενός τι σκέπτεται για την πολιτεία).

Σχετλιαστική έκρηξη του Νίκου Γκάτσου:
«Πότε θα βγει να σκούξει κάποιος // αυτός ο κόσμος είναι σάπιος!»(Οι Ρήτορες,1979).

Θυμίζει κάπως το γνωστό νόμο τού Murphy :«Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει». Σε ό,τι μας αφορά αρνούμεθα τον νόμο τού  Μέρφι.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έρημες κι άδειες οί πλατείες
    τά καταστήματα κλειστά
    Θέ μου, σάν πόσες αμαρτίες
    τού ανθρώπου η μοίρα σού χρωστά.

    Όλοι τραβούν στήν αγορά
    κι οί ρήτορες απ’ τό μπαλκόνι
    ποτίζουν τίς ψυχές μ’ αφιόνι
    καί κόβουν χέρια καί φτερά.

    Πότε θά βγεί νά σκούξει κάποιος:
    Αυτός ό κόσμος είναι σάπιος!

    Άλλοι κοιτάν αριστερά
    κι άλλοι δεξιά γυρνάν τό μάτι
    καί περιμένουν όλοι κάτι
    σάν στρατιωτάκια στή σειρά.

    Καί προχωρούν κι οί ποιητές
    μέ χρώματα καί ουράνια τόξα
    νά μοιραστούνε λίγη δόξα
    μέ τού λαού τούς μαυλιστές.

    Οί ρήτορες – 1979 || 1972 – Οί ρήτορες κι οί λωποδύτες, μαρμαρωμένοι θά σταθούν*

    Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
    Μουσική: Δήμος Μούτσης

    https://www.youtube.com/watch?v=AQtqsP_njtA

    *
    Δημοσθένους λέξις – 1972

    Στίχοι, Μουσική κι όλα γιά τήν αγάπη μας(ώς εαυτόν…): Διονύσης Σαββόπουλος

    Κι άν βγώ απ’ αυτή τή φυλακή κανείς δέ θά μέ περιμένει
    οί δρόμοι θά ’ναι αδειανοί κι η πολιτεία μου πιό ξένη
    τά καφενεία όλα κλειστά κι οί φίλοι μου ξενιτεμένοι
    αέρας θά μέ παρασέρνει κι άν βγω απ’ αυτή τή φυλακή

    Κι ό ήλιος θ’ αποκοιμηθεί μές στά ερείπια τής Ολύνθου
    θά μοιάζουν πράγματα τού μύθου κι οί φίλοι μου καί οί εχθροί
    μαρμαρωμένοι θά σταθούν οί ρήτορες κι οί λωποδύτες
    ζητιάνοι εταίρες καί προφήτες μαρμαρωμένοι θά σταθούν

    Μπροστά στήν πύλη θά σταθώ μέ τίς κουβέρτες στή μασχάλη
    κι αργοκουνώντας τό κεφάλι θά χαιρετήσω τό φρουρό
    χωρίς βουλή χωρίς Θεό σάν βασιλιάς σ’ αρχαίο δράμα
    θά πώ τή λέξη καί τό γράμμα μπροστά στήν πύλη θά σταθώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα