οι καινοτομίες της ΔΕΘ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Μουρουζίδη, ταξιάρχου ε.α.

Σκέψεις με αφορμή την 83η ΔΕΘ, όπου φέτος κυριάρχησαν οι καινοτομίες τόσο ελληνικών, όσο και επιχειρήσεων της τιμώμενης χώρας της Αμερικής.
H γενιά μας έχει ζήσει πλήθος αλλαγών θετικών και αρνητικών. Αυτές οι αλλαγές θα ωχριούν, μπροστά σε όσα θα φέρει το επόμενο κύμα καινοτομίας, που θα χτυπήσει και τις 196 χώρες του πλανήτη μας. Προσπαθήστε να φανταστείτε κάποια εξέλιξη σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, όσο οι βιοεπιστήμες , η χρηματοοικονομία, ο πόλεμος και η γεωργία, και να είστε βέβαιοι ότι κάποιος ήδη προσπαθεί να την αναπτύξει και να την εκμεταλλευτεί εμπορικά.

Στις ΗΠΑ πλέον οι επαναστατικές ανακαλύψεις δεν προέρχονται μόνο από την Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές. Μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης που βασιζόταν στην φθηνή εργασία, σημάδια καινοτομίας εμφανίζονται και από τα 3 δις των ανθρώπων που ζουν στην Κίνα, την Ινδία, την Βραζιλία και την Ινδονησία.

Οι υψηλότατης εξειδίκευσης αγορές εργασίας της Ευρώπης παράγουν νεοφυείς επιχειρήσεις, που δίνουν την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουν μια εξ΄ ολοκλήρου ψηφιακή οικονομία. Ακόμα και στην Αφρική οι καινοτομίες αλλάζουν την μορφή της ηπείρου, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη. Παντού πολίτες που πρόσφατα έγιναν αυτεξούσιοι, καθώς και δίκτυα πολιτών αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη με τρόπους αδιανόητους ως τώρα – από την δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων μέχρι την αμφισβήτηση παλαιών αυταρχικών καθεστώτων.

Σε λίγο καιρό θα δούμε παραπληγικούς να περπατούν με ρομποτικές στολές, φάρμακα να εξαλείφουν μορφές καρκίνου, ξένους ανθρώπους να μιλάνε μεταξύ τους με μηχανική μετάφραση, η τεχνητή νοημοσύνη να ανταγωνίζεται την ανθρώπινη σκέψη, κώδικα ηλεκτρονικού υπολογιστή να χρησιμοποιείται τόσο ως διεθνές νόμισμα, όσο και ως όπλο για την καταστροφή υποδομών στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, ρομπότ σε πολλές εργασίες, κλπ… (ορισμένα από αυτά ήδη συμβαίνουν).

Όσες χώρες δεν αναπτύξουν δικές τους ανάλογες λογισμικές πλατφόρμες θα πληρώνουν φόρο υποτέλειας στην Σίλικον Βάλεϊ ή κάπου αλλού (όπως στην Αρχαία Ρώμη), όπου και θα μεταφέρεται μέρος του ΑΕΠ τους, με εντονότερους ρυθμούς από ότι σήμερα. Για παράδειγμα η Google πήρε σχεδόν όλες τις διαφημίσεις, η Uber θα κυριαρχήσει στις μεταφορές, η Pinterest ουσιαστικά υποκαθιστά τις πωλήσεις περιοδικών.

Οι καινοτομίες δεν συνοδεύονται μόνο από υποσχέσεις αλλά και από κινδύνους φυσικά, όπως οι υποκλοπές, η ανεργία κ.ά. Σε αντίθεση με το προηγούμενο κύμα ψηφιακής παγκοσμιοποίησης και καινοτομίας, που έβγαλε από τη φτώχεια τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε αγορές εργασίας χαμηλού κόστους, το επόμενο κύμα θα αποτελέσει πρόκληση για τις ανά τον κόσμο μεσαίες τάξεις. Κυρίως όμως θα εντάξει κάποιες περιθωριακές οικονομίες στο κυρίαρχο ρεύμα της οικονομίας, ενώ θα περιθωριοποιήσει όσες δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.                                                                                                                   Ο εκθετικός μετασχηματισμός των οικονομιών δεν είναι ανεξάρτητος από τις γεωπολιτικές υποθέσεις. Οι καινοτομίες, το ταλέντο, και η επιμονή στις εξελίξεις, δίνουν το στίγμα της νέας εποχής και προσθέτουν ή αφαιρούν ισχύ από την γεωπολιτική αξία των κρατών στον σύγχρονο κόσμο, που πέρασε από τον Ψυχρό Πόλεμο στην Ψηφιακή Εποχή. Το Ισραήλ και η Ν. Κορέα διαθέτουν ήδη το 4% του ΑΕΠ τους στην ψηφιακή υψηλή τεχνολογία, με προτεραιότητα υπέρ των στρατιωτικών αναγκών, οι οποίες στην συνέχεια διαχέονται και στους υπόλοιπους τομείς της επιχειρηματικότητας, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες ισχυρές στρατιωτικές χώρες, όπως η Αμερική και η Ρωσία.

Πολλές κοινωνίες κλυδωνίζονται από μια διάχυτη αίσθηση πως είναι όλο και πιο δύσκολο να βρει κανείς τη θέση του στον κόσμο ή να προκόψει. Όταν πριν μερικά χρόνια ξεσπούσε η επανάσταση του διαδικτύου δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα του μέλλοντος που απλωνόταν μπροστά μας. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις πάση θυσία, εάν θέλουμε να μείνουμε ζωντανοί. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση του δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και στην 44η σε όρους υψηλής μόρφωσης και εκπαίδευσης, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Η διαφορά μεταξύ μόρφωσης και ανταγωνιστικότητας, αποτελεί μια από τις αιτίες του brain drain (500 χιλιάδες νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους μορφωμένοι, εγκατέλειψαν την Ελλάδα και ενισχύουν άλλες οικονομίες κυρίως ευρωπαϊκές). Η πρόκληση για την χώρα είναι η δημιουργία θεσμών και η εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και θα υποστηρίξουν τις καινοτομίες, για να επιτρέψουν την Ελλάδα να επενδύσει στο μέλλον της και να ανατάξει την οικονομίας της.

Η 83η ΔΕΘ έδειξε τον δρόμο και την επιλογή αυτή την επιβράβευσε η κοσμοσυρροή των επισκεπτών.

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα μελλοντολογικα στην αυτοματοποιηση ειναι πραγματι ενδιαφεροντα ,αλλα ως μελλοντολογικα ειναι αγνωστον ποτε και πως θα ”κατακυριευσουν της γης” , που κατοικειται απο ανθρωπους , που θελουν να εργαζονται -γιατι η εγασια και η δημιουργια ειναι απολαυση της ζωης- και που θελουν να τρεφονται και οπως και να το κανουμε δεν θα τρεφονται με ρομποτ και τα ειδη πρωτης αναγκης στην διατροφη δεν θα παραγονται απο τα ρομποτ.
    Ολη αυτη καρασταση και η φιλολογια γιαυτην ,μαλλον θα εξελιχθει οπως η βεβαιοτητα των επιστημονων, οτι λογω της κλιματικης αλλαγης θα καταστραφει ο πλανητης Γη , τον οποιον ουδεις ανθρωπος δημιουργησε και ο οποιος εκατομμυρια χρονια εχει ασυνηθη καιρικα φαινομενα -τα ιδια με τους χρονους μας- και θα συνεχισει να εχει και δεν θα καταστραφει , εκτος αν προηγηθει η εξαφανιση απο τα ρομποτ και τα ρομποτακια τους του κατ’εικονα και ομοιωση του Θεου Δημιουργου – ανθρωπου .
    Πολλες γενηες ανθρωπων προεβλεψαν και περιμεναν την καταστροφη και της Γης και των ανθρωπων, γιαυτο ας αλλαξουμε πλευρο ,χωρις να ανησυχουμε οι της μεσαιας ταξης την καταστροφη της οποιας εξ αυτου του λογου , προβλεπει ο κειμενογραφος, ο οποιος αναφερεται στο τελος και στην κοσμοσυρροη στην Διεθνη Εκθεση της Θεσ/νικης , που κατα τους πλειστους ηταν μεγαλη διαρροη σε επισκεπτες.

  2. Τοσο γρηγορο ”επιστημονικο” συμπερασμα μονο οι πολυ μορφωμενοι νεοελληνες ,- που πηραν μεταποτυχιακο στην 10ετια του 1980 και διδακτορικο στην 3ετια (2015-2018)-το εξαγαγουν και ευτυχως ειστε ο μονος απο τους 347 αναγνωστες της αναρτησεως αυτης. Να ειστε καλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα