Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε: Οι ξένοι εκβιάζουν για το “ναι” των Σκοπιανών…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ένας φεύγει, άλλος πάει στα Σκόπια. Και όλοι έχουν τον ίδιο σκοπό: Να φοβίσουν τους Σκοπιανούς ούτως ώστε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου να ψηφίσουν «ναι» στη «Συμφωνία των Πρεσπών» και στην αποδοχή της νέας ονομασίας «Βόρειας Μακεδονίας» και της αλλαγής του σκοπιανού Συντάγματος.

Η Καγκελάριος Μέρκελ έφτασε στην σκοπιανή πρωτεύουσα εν μέσω επευφημιών, χωρίς να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ, τον εθνικιστή ηγέτη των Σκοπίων που έχει ταχθεί εναντίον της συμφωνίας, η οποία κατακρίθηκε στην Ελλάδα από το σύνολο της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Είχαν προηγηθεί άλλοι πολλοί με πρώτο και καλύτερο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος υλοποιεί το σχέδιο αποκλεισμού της Ρωσίας από τα Βαλκάνια.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία πικρή συμφωνία, αλλά πρέπει να απουσιάζουν από την αντιπαράθεση οι λέξεις «προδότης» και «προδοσία». Είναι ανάρμοστες διότι κανένας πολιτικός δεν βλάπτει συνειδητά τα συμφέροντα της Πατρίδας του.

Χωρίς αμφιβολία θα μπορούσε να είναι μία καλύτερη συμφωνία και ενοχλεί αφάνταστα ότι τα «τσικό» των Σκοπίων βγάζουν τη γλώσσα στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της. Αλλά, ενώ είχαν απώλειες και αναγκάζονται να αλλάξουν την ονομασία τους και να ξεχάσουν το βαρύγδουπο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κέρδισαν την «μακεδονική» ιθαγένεια και γλώσσα.

Τώρα πόσο «μακεδονική» είναι η γλώσσα τους, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο, διότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Η γλώσσα ήταν πάντα ελληνική και οι Σκοπιανοί ελληνικά δεν μιλάνε, όπως ο Αλέξανδρος. Πιστεύω, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να πολεμήσει και γι’ αυτό το θέμα, όπως έπραξε -και κέρδισε πανηγυρικά- την αλλαγή του Συντάγματος, καταφέρνοντας ένα ισχυρό κτύπημα στον αλυτρωτισμό και στον άκρατο και αρρωστημένο εθνικισμό των Σκοπιανών. Ο πρόεδρος της Βουλής έσφαλλε και προκάλεσε το λαϊκό αίσθημα όταν μίλησε σαν Συριζαίος για τη γλώσσα. Έδειξε ότι δεν έχει την παραμικρή ευαισθησία για το θέμα…

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο θέμα μας, και στις αφίξεις και αναχωρήσεις σημαντικών αξιωματούχων της υπερδύναμης και της Ευρώπης. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως όταν εκβιάζεις ένα λαό, και του θέτεις απειλητικά διλήμματα, αντιδρά. Αυτό συμβαίνει στα Σκόπια.

Επόμενος «απρόσκλητος» καλεσμένος θα είναι ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος στις 16 Σεπτεμβρίου, 14 ημέρες πριν το δημοψήφισμα, θα βρεθεί στη σκοπιανή πρωτεύουσα για να δείξει, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου την υποστήριξή του στη «Μακεδονία», στη διάρκεια της ενταξιακής της πορείας στο ΝΑΤΟ και τη συνεχιζόμενη αφοσίωση της Αμερικής στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το 2004, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο, άσκησαν εκβιασμό και εκτόξευσαν απειλές εναντίον του κυπριακού Ελληνισμού, για να εκμαιεύσουν το «ναι» στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές οι Ελληνοκύπριοι είπαν ένα τρανταχτό «όχι» στο ρατσιστικό κείμενο του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Τους έλεγαν ότι αν πουν «όχι» θα πέσουν κεραμίδια στα κεφάλια τους. Δεν συνέβη τίποτα. Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει και σήμερα δυνατή.

Ουδείς βεβαίως γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι πολίτες των Σκοπίων. Συνήθως οι λαοί αντιδρούν αρνητικά στις απειλές και στους εκβιασμούς. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και στα Σκόπια εντοπίστηκε αυτή η περίεργη ησυχία πριν από τη θύελλα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει το δημοψήφισμα. Και μετά θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί την ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή του Συντάγματος. Αν τα καταφέρει η μπάλα θα βρεθεί στο γήπεδο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Και εδώ προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, αν και οι εκλογές είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη, όποια και αν είναι η συμφωνία με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο.

Πολλοί, ίσως και η δική μας ιστοσελίδα, διαβάσαμε το μήνυμα του εθνικιστικού VMRO λάθος. Υπό την έννοια ότι η έκκληση για ψήφο κατά συνείδηση να μην σημαίνει σιωπηρή στήριξη του «ναι». Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα τρικ των εθνικιστών, το οποίο δείχνει στους ψηφοφόρους την αποχή. Αν η αποχή ξεπεράσει το 50% συν μία ψήφο, το δημοψήφισμα θα ενταφιάσει τις ελπίδες του κ. Ζάεφ για συμφωνία στη νέα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Οι ξένοι, όπως πάντα, παίζουν λάθος το παιγνίδι. Διότι δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε…

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πηγή:  https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα