Τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά δεν είναι νεκρές γλώσσες.

11/9/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 289 εμφανίσεις

09 ΣΕΠ 2018   Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των Λατινικών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις, άρα και από το Λύκειο, προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, με διδακτική εμπειρία κλασικού φιλολόγου, δήλωσε τα εξής:

«Ὁ Πώλ Βαλερύ, ἐκ τῶν κυριοτέρων ἐκφραστῶν τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως, εἶχε ἀναφέρει ὅτι ὁ Εὐρωπαϊκός Πολιτισμός στηρίζεται σέ τρία θεμέλια:

Τόν Γολγοθᾶ, τήν Ἀκρόπολη καί τό Καπιτώλιο, ἀναφερόμενος στόν Χριστιανικό λόγο τῆς Ἀληθείας καί τῆς κατά Χριστόν Ἀγάπης, τήν φιλοσοφία τῶν Ἀρχαίων Ἑλλήνων καί τήν νομική σκέψη τῶν Ρωμαίων.

Ἡ κατάργηση τοῦ μαθήματος τῶν Λατινικῶν συνιστᾶ ἀκρωτηριασμό τῶν βάσεων τοῦ πολιτισμοῦ μας καί πνευματική ἀφυδάτωση τῶν ἀνθρωπιστικῶν σπουδῶν, με ἀνησυχητικές συνέπειες στήν διαμόρφωση τοῦ ὁλοκληρωμένου Ἕλληνα καί Εὐρωπαίου πολίτη».

Εξ άλλου και η Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την αντίθεσή της στην κατάργηση των Λατινικών θυμίζοντας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ανθρωπιστικές σπουδές και τα κλασικά γράμματα αναβαθμίζονται.

Πράγματι είναι απορίας άξιον γιατί στην Ελλάδα υποβαθμίζονται τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, την ώρα που ο Μακρόν στη Γαλλία έχει θέσει ως στόχο την ευρεία και συστηματική διδασκαλία των δύο αυτών μαθημάτων στα Γυμνάσια – Λύκεια της χώρας του. Άλλωστε ήταν και μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του η ενίσχυση του μαθήματος που είναι γνωστό ως grec– latin.

Τα Αρχαία Ελληνικά υπέστησαν συρρίκνωση κατά την περίοδο διακυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα καταργήθηκε η διδασκαλία του Επιταφίου του Περικλέους, τον οποίο κατέγραψε ο Θουκυδίδης. Ύστερα αποφασίσθηκε η κατάργηση της εξετάσεως των Αρχαίων Ελληνικών κατά τις προαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου, δίνοντας έτσι το μήνυμα ης σαφούς υποβαθμίσεως του μαθήματος. Τώρα μαθαίνουμε ότι στις Πανελλήνιες εξετάσεις για σχολές όπως η Νομική, η Φιλολογία κ.ά οι υποψήφοι δεν θα εξετάζονται στη μετάφραση του διδαγμένου αρχαίου κειμένου, ενώ περιορίζεται σε λίγες γραμμές και η μετάφραση του αδιδάκτου αρχαιοελληνικού κειμένου.

Κι όμως η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοπορεί στη διδασκαλία και έκδοση των κλασικών κειμένων. Θα μπορούσαμε να καταστούμε ένα διεθνές κέντρο Ανθρωπιστικών και Ορθοδόξων Σπουδών. Τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία παλαιότερη μορφή της γλώσσας μας και μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τις Ακολουθίες της Εκκλησίας και την ετυμολογία των νεωτέρων ελληνικών λέξεων.

Τα Λατινικά είναι η μητέρα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών γλωσσών. Είναι άρρηκτα δεμένα με την Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε. Είναι απαραίτητο βοήθημα όχι μόνο για τον Φιλόλογο και τον Ιστορικό, αλλά και για τον Νομικό, τον Θεολόγο, τον Πολιτειολόγο.

Τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά δεν είναι νεκρές γλώσσες, Είναι τα θεμέλια του πολιτισμού μας.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 9.9.2018

Category: Πολιτισμός, Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  12/11/18 | (5 σχόλια)
  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ* 28.10.2018 Κάθε φορά που συμμετέχω σε δημόσια συζήτηση με θέμα τις θεσμικές παθογένειες στην Ελλάδα της κρίσης, όταν θα φτάσουμε στην ώρα των λύσεων, θα βρεθεί οπωσδήποτε κάποιος που θα πει δυνατά τη λέξη που σκέφτονται όλοι. Παιδεία! ...

Ροή ειδήσεων

  14/11/18 | (0 σχόλια)
  ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΤΟΥΣ Σκληρή επίθεση Βενιζέλου στον Αλέξη Τσίπρα -Φωτογραφία αρχείου: Intimenews 13|11|2018 20:03 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Με πολύ σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ...

  14/11/18 | (0 σχόλια)
  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με τον Πρωθυπουργό μετά την συνάντησή τους στο Μαξίμου -Φωτογραφία: ΓτΠ ANDREA BONETTI ΕΛΛΑΔΑ 13|11|2018 17:16 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR -A+A Απαντήσεις στους επικριτές της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας δίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, αναδεικνύοντας τα 11 βασικά λάθη που κάνουν όσοι είναι αντίθετοι. Στο ...

  14/11/18 | (0 σχόλια)
  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ντι Μάιο, Κόντε και Σαλβίνι /Φωτογραφία: AP 14|11|2018 0:03 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Την απόφαση να εμμείνει στους στόχους του προϋπολογισμού για το 2019 πήρε η Ρώμη, λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Κομισιόν. Το υπουργικό συμβούλιο του ...

  14/11/18 | (0 σχόλια)
  ΒΗΜΑτοδότης 13.11.2018 - 07:00 Αν υπολογίσει κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαλαλεί παντού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, τότε αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μία από τις πιο παρατεταμένες προεκλογικές περιόδους. Στην ουσία ο Πρωθυπουργός κήρυξε την προεκλογική ...
Καιρός