ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: οι δύο όψεις του Ιανού σε Σκόπια και Ελλάδα.

10/9/18 | 5 σχόλια | 3 απαντήσεις | 1,132 εμφανίσεις

του Ν.Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ.

Ένα ακόμη ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη προχθές κατήγγειλε την Συμφωνία των Πρεσπών την οποία επίσης καταγγέλλουν στα Σκόπια οι «Μακεδονιστές» με επί κεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκεόργκι Ιβανώφ. Το αξιομνημόνευτο είναι ότι στις δυο πλευρές των συνόρων οι αντιδράσεις συμπίπτουν απόλυτα, αλλά από διαμετρικά αντίθετη οπτική. Απορρίπτουν τα ίδια ακριβώς κομβικά σημεία της Συμφωνίας: όνομα, εθνική ταυτότητα και γλώσσα! Οι μεν καταγγέλλουν ότι «πουλήθηκαν στα Σκόπια» και οι δε ότι «πουλήθηκαν στην Ελλάδα»! Είναι οι δύο όψεις του Ιανού.

Εν προκειμένω συνοψίζονται ορισμένες αντιδράσεις στα Σκόπια:

* Γκεόργκι Ιβανώφ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η Συμφωνία φέρνει το Κράτος μας σε εξάρτηση από μια ξένη χώρα με υποταγή στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική μας ταυτότητα, την ιδιομορφία του ΄Εθνους μας και την γλώσσα μας». [Και στην εθνική επέτειο του ΄Ηλιντεν]. «Θέλουμε να μπούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά με το όνομά μας την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Η Μακεδονία δεν είναι η ιδιωτική περιουσία κανενός για να την εμπορεύεται και να την πουλάει… Είναι ψέμα ότι η Ελληνική Συμφωνία αλλάζει μόνο το όνομα. Αντίθετα, αλλάζει και την μακεδονική κρατική εθνική ταυτότητα, παραβιάζει το 74-ετές δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, διαγράφει το νομικό πρόσωπο του Κράτους και την 27ετή Ιστορία του Κράτους. Είναι ψέμα ότι εγγυάται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Με την αποδοχή της Συνθήκης υποβαθμίζονται τα δικαιώματά μας στον ΟΗΕ, υποτασσόμαστε και εξαρτώμεθα από την Ελλάδα. Είναι ψέμα ότι η μακεδονική ταυτότητα ενισχύεται. Στην πραγματικότητα καταργείται ο μακεδονικός λαός. Δεν δέχομαι την Ελληνική Συνθήκη που είναι εις βάρος της μακεδονικής ταυτότητας».

* Χρίστιαν Μιτσκόσκι, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΒΜΡO-DPMNE: «Η Συμφωνία με την Ελλάδα είναι μια πράξη συνθηκολόγησης με την οποία έγινε αποδεκτό το τελεσίγραφο της Ελλάδας και το 100% των αιτημάτων τους. Δεσμεύει μόνο τη Μακεδονία και όχι την Ελλάδα. Το ΒΜΡO-DPMNE είναι πάντα υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και  ΕΕ αλλά όχι με το τίμημα της συνθηκολόγησης.»

* Ιγκόρ Γιάνεφ, συγγραφέας, διπλωμάτης και ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο: «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται μόνο για το «όνομα του κράτους αλλά και για την εθνική ταυτότητα, την άρνηση κάθε στοιχείου του Έθνους μας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Τώρα πρέπει να υπογράψουμε τη συμφωνία/συμβιβασμό με την Ελλάδα ότι δεν είμαστε Μακεδόνες και ότι το ΄Εθνος μας δεν υπάρχει.»

* Μπιλιάνα Μπάνκοφσκα, συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπερασπίζεται τον εαυτό της. Δεν είμαστε αποικία, δεν είμαστε κολοκύθα χωρίς ρίζα, δεν είμαστε πλασματικό Έθνος ούτε πρωτόγονοι.»

* Μιλόικα Καλκασλίεβα, πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Η λεγόμενη «συμφωνία» δεν έχει συναφθεί εξ ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.»

* Μακεδονικό Μανιφέστο, οργάνωση «Μακεδονιστών»: «Με την Συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία μας, είστε προδότες και ως τέτοιους ο λαός της Μακεδονίας θα σας θυμάται για πάντα. Είστε Ηρόστρατοι γιατί με τη γενοκτονία της ταυτότητας κάνετε στάχτη τον πιο όμορφο ναό που έχτισαν οι πρόγονοί μας εδώ και χιλιετίες με το όνομα Μακεδονία. Με τη Συμφωνία σβήνεται με πρωτοφανή τρόπο ό,τι είναι εθνικά μακεδονικό στη χώρα. Γιατί η Σύμβαση δεν υπογράφεται τόσο στην μακεδονική όσο και στην ελληνική γλώσσα, όπως γίνεται συνήθως; Ή γιατί η Ελλάδα δεν ανέλαβε την υποχρέωση να επιτρέψει σχολεία στη μητρική γλώσσα των Μακεδόνων στην Ελλάδα; Εμείς λύνουμε τα ελληνικά προβλήματα με το όνομά μας και φοβόμαστε να αναφέρουμε του δικούς μας με αυτό το όνομα. Η Ελλάδα δεν φανταζόταν την πλήρη συνθηκολόγησή μας. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας. Για τους Έλληνες, ήταν βάρβαρος.»

Εντωμεταξύ στα Σκόπια φθάνει η Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί το κρίσιμο Δημοψήφισμα για την Συμφωνία, και η Δύση σήμανε γενικό συναγερμό για την έγκρισή του. Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την επιρροή της.

Σε δημοσκόπηση από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: Ναι 41,5%, Όχι 35,1% και Αναποφάσιστοι 11,9%.

Σλαβομακεδόνες: Όχι 45,2% και Ναι 27,4%. Αλβανοί: Ναι 88% και Όχι 2,2% .

Το 66,4% δήλωσε ότι θα μετάσχει στο Δημοψήφισμα και το 19,8% όχι.

Δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου έδωσε τα εξής αποτελέσματα:

Ναι 57% – το 37% “πλήρως” και το 20% “έως ένα βαθμό” .Όχι 22%.

Την ένταξη στην Ε.Ε. υποστηρίζει το 83% και στο ΝΑΤΟ το 77%.

Πρώτη φορά στα τελευταία εννέα χρόνια υπερτερούν όσοι πιστεύουν ότι εφέτος η σταθερότητα της χώρας τους ενισχύθηκε: Ναι 37%. Όχι 22%.

Τέλος υπό την πίεση των Δυτικών το εθνικιστικό κόμμα ΒΜΡΟ-DMNE ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στο Δημοψήφισμα – εξασφαλίζοντας έτσι την εγκυρότητά του!

 

Ν. Ι. Μέρτζος

Category: Διπλωματία, Κυριο Θεμα

( 5 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  pcuser says:

  Ο κ. Μέρτζος συγκρίνει τα ασύγκριτα,κρίμα και δίνει την εντύπωση ότι στοχεύει σε παραπλάνηση.

 2. 2
  Σ.Α.Ν says:

  Και -γενικως- δεν συγκρινονται τα ανομοια -Ελληνικες και Σκοπιανες αντιδρασεις (και αδικαιολογητως ταυτιζονται οι Ελληνικες- ιδιως βορειοελλαδικες- με τις Σκοπιανες του Βεμερ-οφικου Προεδρου τους κ. Ιβαν-ωφ,με την βουλγαρικη καταληξη και των αλλων στελεχων τους), αλλα και δεν παρατιθενται στο κειμενο οι Ελληνικες αντιρρησεις επι της ουσιας και των λεπτομερειων της Συμφωνιας , για να μπορεσουν οι συνανιχνευτες να τις συγκρινουν και να εξαγαγουν αυτοι τα συμπερασματα τους για την ταυτοτητα των αποψεων των ”Εθνικιστων” της Ελλαδος και των Σκοπιων, οι οποιοι -και αυτοι -και οι προστατες τους-”δινουν ξεδιαντροπα τα ρεστα τους” ,γιατι εχουν μπροστα τους ενα δημοψηφισμα και κυριως την αλλαγη του Συνταγματος τους , ενω οι Ελληνες , χωρις αυτα τα διλημματα,” περιμενουν στην γωνια” τα συγκυβερνωντα κομματα στις επομενες εκλογες ,για να απορριψουν με μεγαλο ποσοστο την Συμφωνια , που υπεγραφη κατω απο μια τεντα στις Πρεσπες φετος τον Μαιο , οπως οι Ελληνοκυπριοι απερριψαν με ποσοστο 76% το Σχεδιο Αναν το 2004, που εμεινε απο τοτε στο αρχειο των Ηνωμενων Εθνων και της αυστηρης Ιστοριας.
  Δεν αποκλειεται μαλιστα τα κομματα ΣυριζΑνελ να συγκεντρωσουν το πολυ 24% στις επομενες εκλογες και θα ειναι και ευχαριστημενα, γιατι μη το ξεχναμε συχνα-πυκνα οι Ελληνες παιρνουν αναποδες στροφες και ουκ ολιγοι εχουν ( μεταφορικως) την καπα τους στην αγριντια -κυριως στον Ελληνικο βορρα απο το 1878 , που αρχισε το Πανσλαβιστικο και Κομμουνιστικο σχεδιο διανομης και αυτονομησεως της μόνης και μιας Μακεδονιας της Ελληνικης απο το 700 π.Χ. και αργοτερα και της Θρακης μας.
  Αυτα ευτυχως τα ξερουν και οι γατες μας.
  Υ.Γ.- Και τι μας κοφτει,εμας, αν το ΒΜΡΟ-DΜΝΕ μετασχει στις εκλογες ,για νομιμοποιηση του δημοψηφισματος , οπως μετειχαν και ενεκριναν το Σχεδιο Αναν ολα τα Τουρκοκυπριακα κομματα;;;.
  Εδω συνελληνες ειναι ΕΛΛΑΣ, κατι που οσοι το ξεχασαν -γιατι οντως ξεχασθηκε εδω και 40 χρονια – θα το μαθουν τωρα . Δεν ειναι παιξε-γελασε.
  Δεν μπορει να δακρυζει ο μεγαλος μας Μακεδων για την Μακεδονια μας και εμεις να του γυριζουμε την πλατη ;;;
  Το ΟΧΙ του 2008 στην Συνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι δεν το συνειδητοποιησαν οι Ελληνες, γιατι τοτε δεν ”χτυπησε καμπανες” ο πρωταγωνιστης Μακεδων πρωθυπουργος , που ξαναμιλησε το 2009 δια της λακωνικης φρασεως του ” Η Ιστορια δεν διαγραφεται, δεν παραγραφεται και δεν ξαναγραφεται”.
  ΚΑΙ τελος .
  Γιατι οι Ελληνες και ιδιως οι Ελληνες του Μακεδονικου-θρακικου Βορρα

  (που εχουν και μυαλο και καρδια και δεν ειναι παγκοσμιοποιημενα ρομποτακια) να τα ξεχασουν ολα αυτα;;;.
  Μηπως για να ικανοποιηθει ο κ. Κοτζιας και η παρεα του εντος και εκτος Ελλαδος;;;.

  Τι λεει ο ποιητης , για τους Πανελληνες ό,που γης;;;.
  ” Μια φορα κανεις πεθαινει. Θεια ειναι η δαφνη, ”κυριως για την Μακεδονια μας”. Τα υπολοιπα στις καλπες.

 3. 3
  Αλκιβιάδης says:

  Η βαλκανική χώρα με τα μεγαλύτερα κέρδη από τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τα αποκόμισε η Ελλάδα.Η Μακεδονία μοιράστηκε σε τρεις χώρες.Η Ελλάδα πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι.Η ιστορία είναι με το μέρος της Ελλάδος για τα δίκαια της στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.Ομως δεν αποφασίζει η ιστορία αλλά ο εκάστοτε συσχετισμός δυνάμεων.Αν το έχουμε αυτό κατά νού μπορούμε πιο ψύχραιμα να δούμε ότι παρόλο τα προβλήματα της η χώρα αν θέλει να παραμείνει ο ισχυρότερος παίκτης στην περιοχή των Βαλκανίων δεν μπορεί να παραβλέπει τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.Αυτό το ξέρουν όλοι οι πολιτικοί που είναι ή θα είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων.Απλώς ο καθένας από αυτούς κράτάει στάση ανάλογα με το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος ή το μικρότερο δυνατό κόστος.

  • 3.1
   ντάνιελ says:

   τό αντιχριστιανικό, ρατσιστικό καί δολοφονικό εβραιάδικο
   τής αρχαίας μήτρας τού ναζισμού
   israel über alles,

   πώς τό βλέπεις;

  • 3.2
   Σ.Α.Ν says:

   Θα εισασταν σωστος -αγαπητε κ. Αλκιβιαδη- , αν στην πρωτη φραση σας για τα κερδη της Ελλαδος απο την διαλυση της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας στο χωρο της Μακεδονιας προσθετατε και την λεξη ”με δυο αιματηρους Βαλκανικους πολεμους του 1912-13”, που πραγματοποιηθηκαν με δυνατη και ομοφρονη ανωτατη ηγεσια (Βασιλευς και πρωθυπουργος) και με στρατηλατη τον Διαδοχο στον πρωτο και Βασιλεα στον δευτερο Βαλκανικο πολεμο τον Κωνσταντινο , γιατι τιποτε δεν μας χαρισθηκε και ουτε η Μακεδονια μοιρασθηκε σε τρεις χωρες εν καιρω ειρηνης και με Συμφωνιες αποδοχης της μοιρασιας αυτης.
   Μη ξεχνατε οτι ο Ελληνικος στρατος εφθασε πολεμωντας μεχρι την Κρεσνα της σημερινης Βουλγαριας και ηταν ετοιμος να απελευθερωσει το θρυλικο Ελληνικο Μοναστηρι και την ενδοχωρα του .
   Αφηστε τι λενε οι διαπραγματευθεντες και οι υποστηριζοντες την Συμφωνια αυτη , που -στα καλα καθουμενα-διχασε βαθια τους Ελληνες, με αδηλο εθνικο κερδος.

 4. 4
  Elatos says:

  Τι μας λέει ο κ. Μέρτζος ,ο οποίος μετά από μικρή διακοπή αρθρογραφίας επανήλθε μέσα σε μια εβδομάδα με δύο συνεχή άρθρα για τον Εμφύλιο, γιατί μέχρι το 1989 τον ονόμαζε ,εαν θυμάμαι καλά ( Κουμμουνιστσυμμοριτοπόλεμο )και στην Φλώρινα τον ζήσανε καλά με τον ηρωϊκό Στρατηγό Παππού. Το πρώτο το διάβασε στα Πρέσπεια όπου υπήρξε ομιλητής και τώρα επανήλθε ,μετά την αποδελτίωση των Σκοπιανών εφημερίδων από τον ίδιο ή πληρωμένο γραφείο αποδελτίωσης, μας αναλύει και μας ενημερώνει τι συμβαίνει στην Σκοπιανή πολιτική ζωή.Για το τι συμβαίνει στην Ελληνική Πολιτική ζωή έπαψε να ασχολείται ο κ. Μέρτζος; Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε πεδίο μάχης με εκαντοτάδες δακρυγόνα για να σκορπίσουν τους Έλληνες Μακεδόνες που προσήρχοντο ειρηνικά να διαδηλώσουν και να βροντοφωνάξουν [Πάρτε πίσω τη Σκοπιανή Συμφωνία, γιατί μία είναι η Μακεδονία». Τους καλούσαν οι νεκροί Μακεδομάχοι ,οι νεκροί Βαλκανιομάχοι ,πρωτίστως τους καλούσε ι Ιστορία και ο Μέγας Αλέξανδρος.Τους καλούσε το δάκρυ το πραγματικό του Κων. Καραμανλή τον οποίον υπηρέτησε στα μικρά του και όχι το κροκοδείλιο της κ. Κόλια -Τσαρουχά κατά την παράδοση της υπουργικής της Θέσεως στο Μακεδονίας -Θράκης για να μετακομίσει στην Αθήνα γιατί οι Σέρρες δεν θέλουν να την ιδούνε πλέον.
  Γιατί κ. «Μακεδονομάχε » Μέρτζο εγκαταλείψατε την υπεράσπιση των των οσίων και ιερών της πατρώας χώρας τώρα που περνάει τις συμπληγάδες της ;
  Αποδώσατε όσα είχατε να τις αποδώσετε με ποικίλα άρθρα με την επωδό Έντιμος Συμβιβασμός . Ακυρώσατε την υστεροφημία σας. Φαντάζομαι να το αντιλαμβάνεστε από την συμπεριφορά των Φίλων σας ,των γνωστών σας ανθρώπων της Πόλεως αλλά και ευρέως της Δυτικής Μακεδονίας . Εύχομαι να είστε καλά και να μετανοήσετε όπως ο ληστής επί του Σταυρού.

 5. 5
  Χρίστος says:

  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjfgLG5w7HdAhVFbFAKHbqoDdwQFjABegQIBhAB&url=https%3A%2F%2Fwww.vimaorthodoxias.gr%2Fnea%2Fekoimithi-o-p-konstantinos-stratigopoulos%2F&usg=AOvVaw2rOynXwTkfMiozwqr9aHd5

  Να έχουμε την ευχή του.
  Ίσως χαρακτηρισθεί ο μεγαλύτερος , τουλάχιστον σύγχρονος , θεολόγος της ορθόδοξης ψυχοθεραπείας. Βαθύτατος γνώστης των κινήσεων της ψυχής και των επιδράσεων τους στην πνευματική και σωματική υγεία.
  Καθημερινά λειτουργούσε το ιατρείο του σε όσους πρόστρεχαν στο πετραχήλι του.
  Αγνόησε και αρνήθηκε κάθε κοινωνική και ηθική λογική που εμπόδιζε την πνοή του Αγ Πνεύματος να λειτουργήσει στον άνθρωπο.
  Αγωνίσθηκε απέναντι στην πεπτωκυία ελληνική πολιτική ζωή.
  Αν δεν ήμουν ιερέας θα ήμουν αναρχικός είχε πει.
  Δεν σταμάτησε να κηρύσσει ούτε με 40 πυρετό ούτε μετά από εγκεφαλικό.
  Όταν τον γνώρισα ξεκινούσε στις πέντε το πρωί την ακολουθία και συνέχιζε μέχρι τις δυο τα ξημερώματα την εξομολόγηση.
  Ουρά ανθρώπων από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε ημέρα για εξομολόγηση.
  Πότε ξεκουραζόταν ;
  Νοιαζόταν μη χάση τον έναν.
  Μας ζωοποίησε με την χάρη του , μας εμβάθυνε με κάθε τρόπο την ελευθερία της σκέψης, υπόμεινε τα λάθη μας, καθοδήγησε την καθημερινότητα μας.
  Τώρα έξω από τον χώρο και τον χρόνο πάντα δίπλα μας προσεύχεται μαζί με τους αγίους που ευαρέστησαν το Άγ Πνεύμα.
  Μετά το γενέθλιο της υπεραγίας Θεοτόκου ,που τόσο αγαπούσε, θα γιορτάζουμε την μνήμη του αγίου Κωνσταντίνου της Γλυφάδας.

  • 5.1
   Σ.Α.Ν says:

   Ας γραφατε κατι και για το θεμα , αγαπητε κ. Χρηστο, που ”αγιοποιησατε” -προκαταβολικως- τον πατερα Κων/νο Στρατηγοπουλο.
   Επι γης ανεγνωριζετο ως ανθρωπος του Θεου ,αλλα στην αλλη συνεχομενη ζωη του ,θα κριθει -οπως ολοι μας- απο τον μονον Αναμαρτητο ”ός τα πάνθ’ορά”.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  18/4/19 | (3 σχόλια)
  Διαλύουν τα πάντα και ήρθε η σειρά της παιδείας. Πέρα απο τις κατά καιρούς δηλώσεις προθέσεων του υπουργού παιδείας, οι οποίες προκάλεσαν μέχρι και γέλωτα επιχειρούν με νομοσχέδιο δύο πράγματα, σε βάρος της παιδείας: -Πρώτον να κερδίσουν ψήφους. -Δεύτερον να την ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας