Ο Ερντογάν μετέθεσε τον εισαγγελέα της υπόθεσης Μπράνσον: Ελπίδες για απελευθέρωση;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ερντογάν  Μια περίεργη εξέλιξη στην Τουρκία ίσως να είναι προάγγελος νέων δεδομένων στην υπόθεση του Αμερικανού ιερέα Άντριου Μπράνσον, που έχει αποτελέσει την αφορμή για την ρήξη μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, αν και οι Αμερικανοί δεν ελπίζουν πια ότι θα συνετιστεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απαίτησε την απελευθέρωση του Πάστορα.

Όμως χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε για μία ακόμη φορά αρνητικά, ενώ παρατηρητές της τουρκικής εσωτερικής πολιτικής απορρίπτουν πληροφορίες για άμεση απελευθέρωσή του.

Πάντως, ο εισαγγελέας που συνέταξε  το  κατηγορητήριο κατά του Μπράνσον απομακρύνθηκε από την υπόθεση και ειδικότερα μετατέθηκε από το γραφείο για την τρομοκρατία σε υποθέσεις εγκλημάτων του κυβερνοχώρου, όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική  ιστοσελίδα Artı Gerçek

Ο Τούρκος εισαγγελέας Berkant Karakay ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία του κατηγορητηρίου του Μπράνσον, ένα έγγραφο το οποίο η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι  φέρει αρκετά στοιχεία και σοβαρές καταγγελίες για να δικαιολογήσει τη μακρά κράτηση του Αμερικανού πάστορα.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς, αυτούς τους οποίους ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “ψευδείς”.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μπράνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 για συνδέσμους με το κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο  για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Ο Αμερικανός πάστορας, κάτοικος Σμύρνης για πάνω από 20 χρόνια, κατηγορήθηκε ότι διεξήγαγε κατασκοπεία τόσο για το κίνημα Γκιουλέν όσο και για το παράνομο στην Τουρκία  Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) με το πρόσχημα της ιεραποστολικής εργασίας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει SMS που έστειλε ο Brunson ως αποδεικτικό στοιχείο ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος και εικόνες του πάστορα  με άτομα που φέρουν τα χρώματα της κουρδικής σημαίας.

Ωστόσο, οι διεθνείς παρατηρητές της δίκης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, επέκριναν σκληρά το κατηγορητήριο, το οποίο λένε ότι βασίζεται κυρίως σε μυστικά έγγραφα και ανώνυμους μάρτυρες και σε δεκάδες σελίδες θεωριών συνωμοσίας.

Μεταξύ των εικασιών στο κατηγορητήριο είναι η άποψη  ότι ο Μπράνσον βοήθησε να σχεδιαστούν τα επεισόδια τον Ιούνιο του 2013 μετά από μια μικρή διαδήλωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη μοίρα του Gezi Park στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που πήρε εθνικές διαστάσεις.

Ο Μπράνσον κατηγορείται επίσης ότι συνεργάζεται με μια μυστική σέκτα Μορμόνων καθηγητών αγγλικών με σημαντικές επαφές στο στρατό και στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι Μορμόνοι καθηγητές λέγεται ότι μοιράζονται ένα μοναδικό αναγνωριστικό χαρακτηριστικό: Ο καθένας έχει ένα διαφορετικό δάχτυλο που λείπει.

Άλλες ενδείξεις περιλαμβάνουν μια έρευνα που έκανε ο Μπράνσον σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης εκκλησιών στην Τουρκία και τον ισχυρισμό ότι ο πάστορας είχε εκτυπώσει Βίβλους στα κουρδικά.

Καμία από αυτές τις δραστηριότητες δεν θεωρούνται εγκλήματα σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία. Τέλος, ένα συχνά αναφερόμενο παράδειγμα αποδεικτικών στοιχείων που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο εναντίον του Μπράνσον  είναι ένα μήνυμα που έλαβε από την κόρη του με ένα βίντεο για το παραδοσιακό αραβικό πιάτο του maqluba.

Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι αυτό το φαγητό είναι το «αγαπημένο της οργάνωσης των οπαδών του Γκιουλέν.

Η απομάκρυνση του Εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση  Μπράνσον, σύμφωνα με εκτιμήσεις Τούρκων δημοσιογράφων που μάχονται το σημερινό καθεστώς τη Τουρκίας, ίσως είναι ένα δείγμα ότι η υπόθεση παρά τους λεονταρισμούς του Ερντογάν δεν έχει κλείσει.

Και ο Τούρκος Πρόεδρος που βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο σχεδιάζει μια έξοδο διαφυγής μεθοδεύοντας την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Μάλιστα δεν αποκλείουν μια τέτοια κίνηση να γίνει πριν από τη σύνοδο του ΟΗΕ στην οποία θα συνυπάρχει με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι επικαλούμενοι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις των δύο πλευρών για την επίλυση του «θέματος Μπράνσον».

Πηγή: Artı Gerçek, Ahval

Πηγή:  https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα