Λάθη μεγαλύτερα από εγκλήματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Αι γενεαί πάσαι των Ελλήνων, πιστών, ημίπιστων και κατ’ ιδέαν τους απίστων μακαρίζουν τις ημέρες αυτές του
«Δευτέρου Πάσχα» την Μεγαλόχαρη. Βιωματική η σχέση μας με τη Μητέρα του Χριστού. Με αυτήν ανετράπησαν οι κανόνες της φύσεως. «Νενίκηνται της φύσεως  οι όροι».

Αιώνια ζωή και όχι αιώνιο θάνατο προαναγγέλλει η Κοίμησή Της. Επικαλούμενος το όνομά Της ο Ελληνισμός αντιστάθηκε σε χρόνους δίσεκτους. Προήλασε και μεγαλούργησε σε χρόνους εύθετους και επιβιώσαμε ως σήμερα.

Για όσους ταλαιπωρούνται σε παρερμηνείες της ιστορίας το κοινωνικό ιδεώδες της Ορθοδοξίας αντιμάχεται κάθε είδους ατομικού και συλλογικού εγωϊσμού προκαλώντας την υπέρβασή τους.

Όπως έγραψε ο Ολιβιέ Κλεμάν: «Σε αντίθεση με την υψηλή ελληνική φιλοσοφία ο Χριστιανισμός δεν αγγέλλει πρώτα, ούτε μοναχά την αθανασία της ψυχής. Σε αντίθεση με τον Ιουδαϊσμό δεν αγγέλλει μόνο την Ανάσταση την εσχάτη ώρα του κόσμου. Ο Χριστιανισμός αγγέλλει την εν Χριστώ Ανάστασή μας από τώρα» (Η ζώσα Ζωή στο «Ανάσταση και Ζωή», Αρμός, σ. 81).

Η δήλωση του ρώσου πρωθυπουργού Μεντβέντεφ περί «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» αποτελεί οπωσδήποτε κεραυνόν. Αλλά όχι εν αιθρία. Τα κατ’ εξακολούθηση πυροτεχνουργήματα Κοτζιά στις ελληνορωσικές  σχέσεις προϊδέασαν το παρόν απευκταίο. Και αν οι ερασιτέχνες της ελληνικής διπλωματίας μακροημερεύσουν, ο μη γένοιτο, θα συσσωρεύσουν και άλλα μέγιστα λάθη, βαρύτερα εγκλημάτων κατά την ταλλευράνδεια διατύπωση.

Διακινήθηκαν τον τελευταίο καιρό στα πλαίσια ενός απίστευτα εκρηκτικού γεωπολιτικού ανταγωνισμού Δύσης – Ρωσίας και βλακώδη κατασκευάσματα του τύπου: Στα μεγάλα συλλαλητήρια και στις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της εθνικά απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε… ρωσικός δάκτυλος!!!

Παρόμοιοι ισχυρισμοί είναι επιεικώς αφελείς και κακόγουστοι. Η ελληνική ψυχή δεν πρόκειται ό,τι και αν της καταλογίσουν να αποδεχτεί το μέσω Πρεσπών ξεπούλημα της Μακεδονίας στους σλάβους των Σκοπίων.  «Πολλού γε και δη» όταν ο αλβανοσλάβος Ζάεφ προκαλεί με τη συνεχιζόμενη μακεδονολαγνεία του στις αφίσες που γέμισε τους δρόμους των Σκοπίων: «Η συμφωνία εξασφαλίζει το μακεδονικό μέλλον», «Ο μακεδονικός ύμνος, το εθνόσημο, και η σημαία δεν αλλάζουν», «Με την υλοποίηση της συμφωνίας η   ονομασία Fyrom   αποτελεί παρελθόν», «Η Μακεδονία θα γίνει το επόμενο Μέλος του ΝΑΤΟ» κλπ, κλπ.

Επείγουν σοβαροί πολιτικοδιπλωματικοί χειρισμοί για να εξισορροπήσουν τη στάση μας, χωρίς ταύτιση, ή αντιπαράθεση με την μία ή την άλλη πλευρά της γεωπολιτικής σύγκρουσης.

Η Ελλάδα έχει μείζον και οξύτατο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας (ασχέτως του πόσον «μέγας ασθενής» ξαναέγινε η Τουρκία). Ουδείς των αντιμαχομένων, μας έχει σοβαρά συμπαρασταθεί.

Πάντως δεν  έχουμε την πολυτέλεια να καταστήσουμε ενεργό εχθρό μας την Ρωσία, σπρώχνοντάς την στην αγκαλιά της Τουρκίας. Η ταυτότητα πίστης του λαού της δεν μπορεί σε κρίσιμες στιγμές να τον αφήσει αδιάφορο.

Δηκτικός αλλά δίκαιος ο μακαρίτης Παναγιώτης Κονδύλης διακωμωδούσε ήδη από το 1992: «Η σημερινή ελληνική εθνική πολιτική θυμίζει κάποιον ο οποίος δεν ανησυχεί γιατί δεν έχει πόδια, πιστεύοντας ότι στη κρίσιμη στιγμή θα του φυτρώσουν φτερά»!

Επείγει να σοβαρευτούμε!

Και να συμμετάσχουμε όλοι στο μέγα Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

 

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

E-mail: [email protected], [email protected]

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα