Οι Συμφωνίες  Ζυρίχης – Λονδίνου και η Συμφωνία των Πρεσπών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Συμφωνία της Ζυρίχης υπεγράφη στις 11 Φεβρουαρίου του 1959 και η του Λονδίνου στις 19 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους και αφορούσε την  επίλυση ενός πολύ σοβαρού εθνικού προβλήματος που αντιμετώπιζε το Ελληνικό Έθνος ,το Κυπριακό πρόβλημα όπως είχε διαγραφεί η εξέλιξη του μέχρι τότε.

Δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου ο σχολιασμός της καλής ή κακής λύσης που είχε γίνει τότε αποδεκτή από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέσω των συμφωνιών αυτών.

Διαβάζοντας το εξαιρετικό βιβλίο του Δρ. Γαβριήλ Χαρίτου με τίτλο «Κύπρος, το γειτονικό Νησί»  που αφορά το « Κυπριακό μέσα από τα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ 1946-1960»  και στο κεφάλαιο «το Ισραήλ και οι συμφωνίες Ζυρίχης –Λονδίνου» εντοπίζει κανείς πολλές ομοιότητες ,  με την προσφάτως προβληθείσα επιχειρηματολογία,  στην σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος –το σοβαρότερο για τον γράφοντα-που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Έθνος , τουτέστιν της διεκδίκησης της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας από μία ολιγάριθμη μερίδα Σλάβων που κατοικούν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων.

Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο για την συναγωγή των δικών σας συμπερασμάτων.

–Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Ισραηλινού Επιτετραμμένου στην Άγκυρα οι ΄Ελληνες αναγνώριζαν ότι η έννοια του «κυπριακού λαού» συνίσταται στην ύπαρξη  δύο κοινοτήτων, της ελληνικής και της τουρκικής .Στην Κύπρο θα συστηνόταν μία «ομοσπονδιακής μορφής ένωση» που θα συνέδεε πολιτειακά τις δύο κοινότητες ……..

–Παρά τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ισραηλινοί διπλωμάτες , η Άγκυρα το Λονδίνο και η Αθήνα δεν άφηναν να διαρρεύσουν λεπτομέρειες ουσίας..Από τα τέλη Ιανουαρίου 1959 σταμάτησε εντελώς η διαρροή πληροφοριών και εκτιμήσεων και από τουρκικής πλευράς (προς ισραηλινούς)

–Ο απόηχος των συμφωνιών Ζυρίχης –Λονδίνου είχε δημιουργήσει «ατμόσφαιρα ανακούφισης» στην Αθήνα όπως προκύπτει από τον σχολιασμό των δημοσιευμάτων των ελληνικών εφημερίδων από τον ισραηλινό διπλωματικό αντιπρόσωπο στη Αθήνα. Αν και εκφραζόταν η απογοήτευση ότι το όραμα της Ένωσης δεν θα πραγματωνόταν ,επικρατούσε η αίσθηση ότι  « επί τέλους το Κυπριακό έκλεισε» και πως είχε έλθει πλέον η ώρα να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Οι προβληματισμοί περί του κατά πόσον θα εφαρμόζονταν εύκολα όσα είχαν συμφωνηθεί ,υπερκαλύπτονταν από το επιχείρημα ότι, δεδομένων των περιστάσεων ,οι χειρισμοί της Κυβέρνησης Καραμανλή  ήταν οι καλύτεροι δυνατοί.

–Η συζήτηση στην Βουλή για την επικύρωση των συμφωνιών διήρκεσε πέντε ημέρες (23-28 Φεβρουαρίου 1959)και χαρακτηρίσθηκε από έντονες επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της  κυβέρνησης Καραμανλή. Η Αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας η οποία απορρίφθηκε. Οι επικριτές των συμφωνιών τις χαρακτήριζαν προδοτικές επειδή:

1-εγκαταλείφθηκε  η ιδέα  της Ένωσης ,

2-αναγνωρίστηκαν στην τουρκική μειονότητα ίσα δικαιώματα με αυτά της ελληνικής πλειονότητας

3-το πλαίσιο των συμφωνιών βασιζόταν ουσιαστικά στην αρχή της «τριμερούς συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας-Βρετανίας.

Ο Αρχηγός των Φιλελευθέρων Σοφοκλής Βενιζέλος υποστήριζε ότι όταν έρθει στην εξουσία θα  ακυρώσει τις συμφωνίες και θα συνεχίσει τον αγώνα για την Ένωση….

–Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ότι με τις συμφωνίες επετεύχθη η κατάργηση της βρετανικής κυριαρχίας και αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις φιλίας μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας-Βρετανίας….

–Οι ΄Ελληνες αξιωματούχοι ενώ δημοσίως εξέφραζαν αισιοδοξία ,σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις φαινόταν ότι είχαν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών εφαρμογής των συμφωνιών..

–Κατά τον Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα Βύρων Θεοδωρόπουλο  .. «το σύστημα ισορροπιών ( που προέβλεπαν οι συμφωνίες) δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει σοβαρές εθνικιστικές διενέξεις στις δύο κοινότητες»

–Στα Διεθνή Μέσα  εδίδετο έμφαση στο γεγονός ότι δύο ιστορικοί αντίπαλοι τόλμησαν και κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τελικά κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

–Ο ισραηλινός Τύπος ασχολήθηκε εκτενώς με τις συμφωνίες Ζυρίχης –Λονδίνου και χαρακτήριζε ιστορική την απόφαση που λήφθηκε στην Ελβετία ,συνέχαιρε την Ελλάδα και την Τουρκία που πέτυχαν να λήξουν τον ψυχρό πόλεμο στην περιοχή και να απομακρύνουν τις προκαταλήψεις και τόνιζε ότι θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των λαών της περιοχής. Η δε Haaretz  σε ανάλυση της κατέληγε:

Tρία δεδομένα κατέστησαν δυνατή την λύση αυτού του περίπλοκου προβλήματος.

α) Η απόφαση να εγκαταλειφθούν οι «ιερές» αξιώσεις που απέτρεπαν την επίτευξη μίας συμπεφωνημένης λύσης

β)Η πρωτοβουλία ενός από τα μέρη να προβάλλει μία νέα μετριοπαθή  θέση

γ)Η συμφωνία των δύο μερών να πραγματοποιήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις.

–Σύμφωνα με τον ισραηλινό διπλωματικό Αντιπρόσωπο στην Αθήνα κατά την συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης Παναγιώτη Κανελλόπουλο στις 20.2.1959,ο τελευταίος αποτιμώντας τις συμφωνίες ανέφερε «η Ελλάδα δεν μπορούσε να συνεχίσει να τηρεί μία πολιτική που θα την καθήλωνε σε μία διένεξη με τους δυτικούς της συμμάχους και που θα έθετε σε κίνδυνο τα πολιτισμικά ιδεώδη του πεφωτισμένου κόσμου. Ο διακανονισμός πράγματι επιβάλλει την εγκατάλειψη της ιδέας της προσάρτησης του νησιού ,αλλά αυτό συνέβη εξ αιτίας συγκυριών, που δεν θα πρέπει να θεωρούνται οριστικές και αμετάκλητες…….. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαλλαγεί από το βάρος που την εμπόδιζε να εκπληρώσει το κυριότερο καθήκον της ,δηλαδή να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων ,που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Λαός . Όσο το Κυπριακό παρέμενε άλυτο ,τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης ήταν δεμένα».

Ένας διπλωμάτης

18/8/2018

 

spot_img

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρ’ολον ουδαμου στο κειμενο αναφερεται η Συμφωνια των κ.κ. Κοτζια-Δημητρ-ωφ (το Πρεσπων μας θυμιζει την προηγηθεισα κατα την κατοχην Συμφωνια Πρεσπων μεταξυ των Εαμοκομμουνιστων και των αυτονομιστων της Μακεδονιας μας Σλαβων), που αναφερεται στο τιτλο του αρθρου ο κ. ενας (ανωνυμος)διπλωματης ,μας συγκεκριμενοποιησε φιλοτεχνωντας ”το στορυ”των σχολιων των διπλωματικων και πολιτικων προσωπικοτητων και δημοσιογραφων του Ισραηλ ,(το οποιο Ισραηλ σημειωτεον ειχε αναγνωρισθει ως κρατος μολις το 1948 και το 1956 πολεμουσε για την επιβιωση του με την Νασερικη Αιγυπτο -κυριως- ,αλλα και ολους τους Αραβες) ,που διαβασε στο σπουδαιο -καθως διατεινεται- βιβλιο του συγγραφεως , για τον οποιον θα αναφερθουμε παρακατω..
    ΟΠΟΤΕ συμπερασματικως για τους αναγνωστες .
    Αν δεχομαστε σημερα τις Συμφωνιες Ζυριχης και Λονδινου ως επωφελεις για το Εθνος και το Κρατος μας , αναγκαστικα πρεπει να δεχθουμε τα ιδια και για την Συμφωνια Κοτζια-Δημητρ-ωφ και δυο φορες αναγκαστικα και οτι ειναι του ιδιου πολιτικου διαμετρηματος οι αειμνηστοι Καραμανλης και Αβερωφ με τους κ.κ. Τσιπρα και Κοτζια , παρ’οτι για τους τελευταιους ισχυει η λαικη παροιμια ”και η μυλωνου τον αντρα της με τους πραμματευταδες”.
    Υ.Γ Οι περισσοτεροι Ελληνες θα γνωριζουν οτι η Ελλας στην 10ετια του 1950 ,-οποτε οι Συνθηκες Ζυριχης και Λονδινου- δεν ειχε συναψει διπλωματικες σχεσεις με το Ισραηλ , γιαυτο και οι ”εξακριβωμενες και εγκυρες” πληροφοριες , που μας παρεθεσε ο δρ Γαβριηλ Χαριτος- συνεπωνυμος με τον εξαιρετικο δημοσιογραφο της ΕΡΤ- αναφερονται στο βιβλιο του για το” Κυπριακο απο τα Κρατικα αρχεια του Ισραηλ 1946-1960 ” δυο χρονια ενωριτερον (1946) απο την επισημη αναγνωριση του κρατους του Ισραηλ το 1948. ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ των κ.κ. συγγραφεως και ενος διπλωματου.
    Τελικως μηπως μας ταιζουν σανο οι ατρομητοι υποστηρικτες της επαισχυντης Συμφωνιας με τα Σκοπια ;;;

    • Αγόρασα το βιβλίο πριν μια εβδομάδα και είναι πραγματικά εξαιρετικό. Κι εγώ παραξενεύτηκα αρχικά με τον τίτλο και συγκεκριμένα γιατί η εξιστόρηση αρχίζει από το 1946 και όχι από το 1948, που ήταν η χρονιά που ιδρύθηκε το Ισραήλ.
      Η εξήγηση είναι ότι από το 1946 έως το 1949 οι Βρετανοί είχαν φυλακίσει στην Κύπρο Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας είχαν αναπτυχθεί παρασκηνιακές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των Εβραίων κρατουμένων και τις ένοπλες ομάδες τους που δραστηριοποιούνταν στην Παλαιστίνη με Ελληνοκύπριους της Αμμοχώστου. Στο βιβλίο παρατίθενται στοιχεία που περιγράφουν εκείνη τη συνεργασία. Τα στοιχεία αυτά είχαν καταγραφεί από το αρχείο του ισραηλινού στρατού , και τα γεγονότα καταγράφηκαν αφού δημιουργήθηκε το Ισραήλ. Ο συγγραφέας εξηγεί με λεπτομέρειες γιατί αρχίζει την εξιστόρησή του από το 1946 και όχι από το 1948. Πριν αγοράσω το βιβλιο, ξεφύλλισα τις πρώτες σελίδες του , επειδή ακριβώς με παραξένεψε το 1946. Είναι πολύ σαφής σε αυτά που λέει. Φαίνεται πως δεν το διάβασες και βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα.
      Τώρα, τι λέει ο ‘διπλωμάτης’ και τι συμπεράσματα θέλει να βγάλουμε δεν ξέρω.
      ΥΓ και τι σχέση έχει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ; είναι συγγενής με τον συγγραφέα;

      • Οταν γραφει ο κ. συγγραφεας ”το Κυπριακο μεσα απο τα ΚΡΑΤΙΚΑ -οχι στρατιωτικα (μεχρι το 1948)- αρχεια του Ισραηλ 1946-1960”,η, αγνοουσε οτι δεν ειχε γινει κρατος το Ισραηλ το 1946, ή , ατυχησε στην περιγραφη της επικεφαλιδος αυτης ,γιατι ολοι διαβαζουμε και θεωρουμε ”σοφον το σαφες”.
        Το βιβλιο δεν το διαβασα και ουτε θα το διαβασω , γιατι μου αρκουν τα σχετικα Ελληνικα πονηματα για το Κυπριακο και τις Συνθηκες εκεινες -που σημειωτεον υπεγραψε με δυο χερια και τις ”καταχαρηκε” ο Εθναρχης της Κυπρου και υπαρχηγος των Αδεσμευτων αειμνηστος Μακαριος , που δεν θελω να θυμαμαι την ομιλια του στα Ηνωμενα Εθνη μετα την Τουρκικη εισβολη στην Κυπρο..
        Και δεν θα το σχολιαζα αν δεν προσεθετε στην παρουσιαση του ο κ. ”ενας διπλωματης” και την Συμφωνια των Πρεσπων, η οποια σιγουρα δεν εξισωνεται ουτε με τα ΤΟΤΕ συμφωνηθεντα, ουτε στα προσωπα με τα ΦΕΤΟΣ συμφωνηθεντα και τα ”λιλιπουτεια” προσωπα ,που συνετελεσαν στην Συμφωνια Κοτζια-Δημητρ-ωφ, που σιγουρωτατα θα μεινει στα χαρτια και θα συνεχιζονται οι επαναδιαπραγματευσεις ,( οπως στο Κυπριακο,μετα και την Συμφωνια του απο προχθες μακαριτη Κοφι Αναν, που απερριφθη στο δημοψηφιασμα το 2004 )γιατι δεν θα κυρωθει απο την Ελλαδα.
        Τι νομιζουμε μονο η Κυπρος μας θα υπερηφανευεται για τον αειμνηστο Τασσο της – και Τασσο μας – και οτι στην Ελλαδα μας δεν θα βρεθει ενας Μακεδων , για να ”αναποδογυρισει το τραπεζι” στην καταλληλη στιγμη;;;.
        Ευτυχως υπαρχει -και ζωη ναχει θα εμφανισθει-, γιατι το Εθνος των Ελληνων δεν ανεχεται τα τσιροπουλια , αλλα εδω και 3.000 χρονια ξανανασταινεται με τους αετους , εστω και αν αυτους οι ευκολοπιστοι Ελληνες τους σκοτωνουν τις περισσοτερες φορες στον αερα ,γιατι ζαλιζονται απο μικροψυχια και ζηλεια, οταν τους βλεπουν να πετουν συνεχως ψηλα.
        Για οσους εχουν ιερα και οσια θα μεριμνησει και η Παναγια μας και ,ως γνωστον, η πιστις δεν βασιζεται σαυτα που βλεπουμε .
        Υ.Γ.Δεν γνωριζω τι σχεση εχει ο συγγραφεας με τον δημοσιογραφο της ΕΡΤ και πολλα χρονια ανταποκριτη της στο Τελ Αβιβ .
        Παντως ειναι συνεπωνυμοι.
        Μπορειτε να μαθετε και να μας πληροφορησετε ,γιατι ο,τι μαθαινεις κερδος ειναι.

        • Κρατώ από όλα που λες ότι απλώς δεν πρόκειται να διαβάσεις το βιβλίο (αλλά παρολαυτα το κρινεις) . Βάζω στοίχημα πως καλά καλά δεν διαβασες το σχόλιο μου. Πάλι βιάζεσαι δηλαδή .
          Με τα υπόλοιπα που γράφεις δεν διαφωνώ εντελώς μαζί σου , αν και η επιχειρηματολογία σου πάσχει για ένα λόγο : Όταν γράφεις «φωνάζεις» – κι έτσι η αξία των όσων λες μειώνεται φίλε μου

          • ”Δεν θα το σχολιαζα αν δεν προσεθετε ο κ. ενας διπλωματης και την Συμφωνια των ” Πρεσπων”, εγραψα στην απαντηση μου και ξαναγραφω , την οποιαν φραση φυσικα εσεις δεν την διαβασατε , γιαυτο ”ασχολειστε” με το βιβλιο ,που εγω επειδη δεν το διαβασα και δεν θα το διαβασω -σας εξηγησα γιατι- δεν το κρινω.
            Απλως για το βιβλιο με ”αγγιξε” η φραση ”το κυπριακο μεσα απο τα κρατικα αρχεια του Ισραηλ 1946(αντι 1948)-1960.
            Ενταξει δεχομαι οτι ανθρωπος ειναι ο νεαρος και απειρος συγγραφεας και εκανε αυτο το λαθος, που και εσεις το διαπιστωσατε, αλλα απλως εγω ”δεν χαριζομαι” σε τετοια λαθη, γιαυτο -ισως και ορθα- σημειωνετε και εσεις, οτι οταν γραφω ”φωναζω”και γιαυτο μειωνεται η αξια των γραφομενων μου .
            Ομολογω την ”αμαρτια μου ”αυτην , πλην απορριπτω παιδιοθεν τα συνηθισμενα ”γαλουφιασματα” και τα αλληλοσυγχαρητηρια, επειδη με τετοιους χωραταδες δεν παρουσιαζουμε καμια βελτιωση ουτε ως ατομα, ουτε ως συλλογικοτητες και κρατος .
            Οπως θα γνωριζετε ολοι οι κρατικοι υπαλληλοι εδω και 35 χρονια ειναι εξαιρετικοι -και παρασημοφορουνται κιολας- στις δυσκολες περιστασεις δεν μπορουν να ξεχωρισουν την ηρα απο το σταρι.
            Οχι αγαπητε μου φιλε . Την οποια ξιολογηση θα την κανουν οι επαίοντες του Πλατωνος και του Αριστοτελη και οι λιγωτερο ικανοι θα παραμεριζονται -κατι σαν τους θαλαμοφυλακες στον στρατο-για να προαγονται οι ικανωτεροι για να προκοψουμε.
            Υ.Γ Παλι εγραψα ”φωναζοντας” αλλα οι περισσοτεροι συνανιχνευτες – πλην υμων- θα προσεξουν τα φωναχτα γραπτα μου.
            Να τα ξαναλεμε . Να ειστε καλα.

          • Τυπική περίπτωση ισχυρογνώμονος .
            Ξεκαθαρίσαμε το 1946
            Ξεκαθαρίσαμε ότι τα αρχεία του στρατού είναι κρατικά επίσης .
            Οι συνανιχνευτες σας μάλλον θα δείχνουν κατανόηση . Εγώ πρώτη φορά σας συναντώ και θεωρω ότι απλώς ασχολείστε με τον εαυτό σας και όχι με τον συνομιλητή σας . Καλή συνέχεια 🙂

        • Και τα στρατιωτικα αρχεία – στο κράτος ανήκουν .. Κρατικά είναι κι αυτά .. Δεν είναι ιδιωτικά .. Βιάζεσαι φίλε .

          • Να επανελθουμε λοιπον στο βιβλιο, απ’αυτα που και ο ”ενας διπλωματης” και εσεις μας πληροφορειτε.
            ΠΡΩΤΟΝ.- Υπαρχει ισραηλινος στρατος χωρις Ισραηλινο κρατος , που κρατουσε και αξιοπιστα αρχεια για το Κυπριακο- και γιατι αραγε το τοσο ενδιαφερον του απο το 1946 , οταν το Κυπριακο ανεκινηθη απο το 1952 -επι Πλαστηρα- και κορυφωθηκε απο την ΕΟΚΑ του Διγενη απο το 1955-59 -;;;.
            ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Σε ενα απο τα αποσπασματα του βιβλιου , που παραθετει ο κ. ”ενας διπλωματης”,γραφεται.
            ”Παρα τις επιμονες προσπαθειες, που κατεβαλαν οι Ισραηλινοι διπλωματες η Αγκυρα , το Λονδινο και η Αθηνα δεν αφηναν να διαρρευσουν λεπτομερειες ουσιας.
            Απο τα τελη Ιανουαριου 1959 σταματησε εντελως η διαρροη πληροφοριων και εκτιμησεων και απο τουρκικης πλευρας (προς τους Ισραηλινους).
            ΟΠΟΤΕ δηλαδη ο κ. συγγραφεας εγραψε βιβλιο με τιτλο ” Το Κυπριακο απο τα κρατικα αρχεια του Ισραηλ (1946-1960 ), τα οποια αρχεια δεν περιεχουν γραπτα δεδομενα-ντοκουμεντα- του Ισραηλινου κρατους, αλλα αντιγραφη οσων μαλιστα πληροφοριων εδινε στους επισημους-διπλωματικο σωμα-και τους ανεπισημους πρακτορες του Ισραηλ στην Τουρκια, μεχρι τελους Ιανουαριου 1959 ,( πλην το βιβλιο περιλαμβανει αρχειακο υλικο μεχρι το 1960), που μπορει να χαρακτηρισθει μυθιστορημα και εκτιμησεις αρμοδιων και αναρμοδιων και το οποιο αυτο -το ολο υλικο- εμεις (κ.συγγραφεας και κ.κ. αναγνωστες) ”πεσαμε με τα μουτρα” να το ενταξουμε στο πιο χρησιμο υλικο για το πολυπλοκο Κυπριακο προβλημα , παραγνωριζοντας τα δημοσιευθεντα αρχεια και του Βρετανικου Φορειν Οφις και των Ελληνικου και Κυπριακου ΥΠΕΞ, καθως και του Ελληνικου, Κυπριακου και Διεθνους τυπου της εποχης εκεινης.
            ΚΑΙ μια λεπτομερεια αξιοσημειωτη.
            Το 1959 αξιωματικη αντιπολιτευση στην Ελλαδα ηταν απο τις εκλογες του 1958 η ΕΔΑ των Πασαλιδη- Ηλιου , ο δε αρχηγος του ”αποκομματος τοτε” των Φιλευθερων Σοφοκλης Βενιζελος ,που υπεσχεθη οτι αν ελθει στην εξουσια θα ακυρωσει τις Συμφωνιες και θα συνεχισει τον αγωνα για την Ενωση (της Κυπρου με την Ελλαδα), ηταν σαν να υποσχεθει τωρα η Ενωση Κεντρωων του κ. Λεβεντη τα ιδια για την Συμφωνια των κ.κ. Κοτζια-Δημητρ-ωφ (και τοτε γελασαν οσοι το ακουσαν ,αν ελεγχθη).
            Ολοι θυμομαστε οτι μονο ως Ενωση Κεντρου οι εναπομειναντες φιλελευθεροι-χωρις δυστυχως τον θανοντα εν τω μεταξυ Σοφοκλη Βενιζελο – ηλθαν με αυτοδυναμια στην εξουσια στις 16-2-1964 με τον Γεωργιο Παπανδρεου , που φερεται να διεμηνυσε οργιλος στον Μακαριο το καλοκαιρι του 1964 -ισως με αφορμην το Σχεδιο Ατσεσον-”αλλα συμφωνουμε και αλλα πραττετε Μακαριωτατε”.
            Υ.Γ Δεν ζει ο Παναγιωτης Κανελλοπουλος ,Αντιπροεδρος τοτε της Κυβερνησεως Καραμανλη , να το ρωτησουμε αν στις 20-2-1959 ειχε ΟΝΤΩΣ εκμυστηρευθει στον Ισραηλινο διπλωματικο αντιπροσωπο -οταν δεν ειχαμε αναγνωρισει επισημως το κρατος του Ισραηλ-(για να μη δυσαρεστησουμε τους φιλους Αραβες και Αιγυπτιους, με τον ακμαζοντα Ελληνισμο και Χριστιανισμο στην Συρια και τους Αγιους Τοπους) και δεν ειχαμε συναψει επισημες διπλωματικες σχεσεις ,οσα αναφερει στην τελευταια παραγραφο του κειμενου -που ειναι ”ολα τα λεφτα που λεμε”- ο αγνωστος κ. ”ενας διπλωματης”.

          • Φίλε Σ.Α.Ν. συνεχίζεις να κρίνεις κάτι που δεν διάβασες και κανεις αστείες ερωτήσεις . Όσα αναρωτιέσαι και απορείς εξηγούνται παρά πολύ απλά . Αρκεί να το διαβάσεις . Είσαι όμως τόσο επιφανειακός που νομίζεις ότι το κείμενο του ‘διπλωμάτη’ είναι και η σύνοψη ενός βιβλίου 645 σελίδων . Συνεχίζεις να εκτίθεσαι . Είναι δυνατόν να ρωτάς τέτοια ; Φαίνεσαι και μεγάλος άνθρωπος από τον τρόπο που χρησιμοποιείς τα ελληνικά (αλλά μου φαίνεται πως κανεις εξαιρετική διαφήμιση τελικά . Βρε Μπας κι είσαι βαλτός τρολ των εκδόσεων Παπαζήση ; )

          • Για να μη σου μείνουν αναπάντητες οι απορίες , μιας και εσυ αρκείσαι στα ελληνικά πονήματα και δεν ασχολείσαι με αλλα :
            Για το ΠΡΩΤΟ ερωτημα σου που το γράφεις και με αστείο στόμφο . Αν ήξερες ότι ο Ισραηλινός στρατός ιδρύθηκε ενσωματώνοντας τις ένοπλες δυνάμεις της οργάνωσης Χαγκανά – η οποία προϋπήρχε του τακτικού στρατού – δεν θα ρωτούσες μια τέτοια κοτσάνα (δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω αλλιώς) . Με το που ιδρύθηκε το κράτος και σχηματίσθηκε ο τακτικός στρατός , διατάχθηκε η συλλογή καταθέσεων και συντάχθηκε εκτενής έκθεση σχετικά με τη δραστηριότητα της Χαγκανα στην Κύπρο από το 1946 ως το 1949. Αν ήσουν διαβασμένος θα ήξερες ότι έχουν γραφτεί παρά πολλά βιβλία για αυτό το θέμα (αλλά είπαμε , εσυ είσαι μορφωμένος από τα ελληνικά πονήματα και σε διαβάζεις αλλα).
            Για το ΔΕΥΤΕΡΟ ερωτημα σου : βρήκα το απόσπασμα στο βιβλίο. Αυτά παρέθεταν οι διπλωμάτες τους εκείνη τη περίοδο με αναφορές τους . Και η συνάντηση με τον Κανελλόπουλο περιγράφεται σε έκθεση που αναφέρεται στην υποσημείωση . Κι αν προχωρήσεις και παρακάτω θα διαβάσεις ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με τον Αβερωφ επίσης .
            Αλλά είπαμε , εσυ μένεις στα ελληνικά πονήματα . Οποτε τι σε νοιάζει ;
            (Πέρα από την πλάκα τώρα ,Λεγε ποσα σου δίνει ο Παπαζησης για να διαφημίζεις το βιβλίο )

    • Έχει δίκιο ο Νικόλας παραπάνω.

      Αγαπητέ Σ.Α.Ν. είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο δεν το διάβασες.
      Όταν το πάρεις πήγαινε στη σελίδα 71 και θα δεις τι γράφει. Μπροστά μου το’χω. Και είναι γεμάτο λεπτομέρειες και διαβάζεται ‘νεράκι’. Και έχει γίνει άφαντο στην Κύπρο. έπρεπε να το παραγγείλω είχε εξαντληθεί.

      Όσο για τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και τη συμφωνία με τα Σκόπια, θεωρώ πως και οι δύο έχουν τα χάλια τους. Σε πολύ μεγάλη εκτίμηση έχεις τον Καραμανλή. Και στα ίδια χάλια είναι και αυτοί εδώ με τα Σκόπια που αναγνώρισαν γλώσσα και εθνότητα.

      Μια Κυπραία.

      • Θα μπορουσα να μη σας απαντησω ,γιατι αφου συμφωνειτε με τον κ. Νικολα, θα σας καλυπτε η απαντηση μου σαυτον.
        Επειδη ομως υποληπτομαι πολυ τους Ελληνοκυπριους- Ελληνοκυπραιους στην διαλεκτο σας- ενα σας λεω για τις Συμφωνιες της Ζυριχης και του Λονδινου.
        Οτι ακομη ισχυουν .
        Οτι θελουμε να επαναληφθουν ολες οι διαταξεις τους ,πλην των στρατιωτικων εγγυησεων, -που λογω των Ευρωπαικων κεκτημενων ειναι περιττες κατα βασιν- και οτι στις 23 Δεκεμβριου του 1963 με τις 13 προτασεις του για αλλαγη του Κυπριακου Συνταγματος ο αειμνηστος Μακαριος -βιαστικος , οπως και σημερινη Ελληνικη κυβερνητικη ηγεσια με τα Σκοπια-”πηγε για μαλλι και βγηκε κουρεμενος” με τα Τουρκοκυπριακα γκετο ,την Κοφινου και τα επι μιαν 10ετιαν(1964-74) ενδοκυπριακα πολεμικα επεισοδια , στα οποια προσετεθησαν και τα Ελληνοεμφυλιακα μεταξυ Μακαριακων και αντιμακαριακων, συν την Τουρκικη εισβολη του 1974, που αποτελει ατιμωτικη ηττα για τους Ελληνοκυπριους.
        Να προσθεσουμε και οτι οι Συμφωνιες εκεινες προεβλεπαν και Δημοψηφισμα στην ληξη της 5ετιας , για την αυτοδιαθεση ,η, Ενωση της Κυπρου με την Ελλαδα , κατι που δεν προβλεπεται στην Συμφωνια με τα Σκοπια, μια -που παρ’οτι Κυπραια- εχετε (και καλως) αποψη και για το Σκοπιανο.
        Υ.Γ Οπως θα διαπιστωσατε εχω εντρυφησει στο Κυπριακο και εχω ζησει ολες τις πτυχες του , γιατι μας πονεσε πολυ ,ιδιαιτερα την 10ετια 1964-74, για τις αδικαιολογητες και πολλακις αντεθνικες πρωτοβουλιες του Μακαριου ,-κυριως- ,αλλα και της Αθηνας, στην οποιαν -και εσεις ή το θυμαστε,ή το γνωριζετε-και ο Μακαριος και ολοι οι εκλελεγμενοι Κυπριοι Προεδροι εδιναν και δινουν το προβαδισμα, ασχετως αν μετα την βριζουν.
        ΤΟ ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ του Μακαριου μετα τις Συμφωνιες Ζυριχης και Λονδινου το θυμαστε;;;.

    • Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπε ο Σ.Α.Ν. παραπάνω ότι «αρκείται στα ελληνικά πονήματα για το Κυπριακό» και έτσι δε θέλει άλλα .
      Αν πράγματι είχε διαβασει βέβαια τα ελληνικά πονήματα για το Κυπριακό , θα είχε παρατηρήσει ότι αυτά βασίζονται σε ξένα αρχεία από τη Βρετανία και την Αμερική – για να μη μιλήσουμε για τα απομνημονεύματα διαφόρων που απλά ευλογούν τα γενια τους .
      Ξεχνά ίσως ότι το μεγαλύτερο ελληνικό πονημα για το Κυπριακό είναι η απόκρυψη του Φακέλου της Κυπρου που παραμένει απόρρητος μέχρι σήμερα και οποία αποκάλυψη υποτίθεται έγινε μέχρι σήμερα είχε σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου στην Ελλάδα και βέβαια στην Κύπρο . Αλλά τι τον νοιάζει για την Κύπρο ; Για τον Σ.Α.Ν. πιο μεγάλη αξία έχει ο Καραμανλής και ο Αβερωφ .. Τους εγκαρδίους χαιρετισμούς από τη Λάρνακα.

      • Χαιρετω τον εκ Λαρνακος Κυπραιο , απο τον οποιον θα περιμενα να μου αντιλεξει για τα επισυμβαντα στην Κυπρο στην 11ετια 1963-1974, γιατι τα καθυστερημενα (μετα απο 44 χρονια) βιβλια για το Κυπριακο , που συνδυαζουν μαλιστα τις Συμφωνιες Ζυριχης-Λονδινου με την Συμφωνια Κοτζια-Δημητρ-ωφ για το Σκοπιανο δεν ειναι τυχαια , αν οχι υποβολιμιαια , οταν μαλιστα σχολιαζονται απο ενα ανωνυμο διπλωματη. Για σκεφθειτε το λιγο παραπανω συνελληνα.
        Οσο για τον Φακελλο της Κυπρου θα διαβασετε (εγω τις διαβασα)τις κομματικες αποψεις των Ελληνικων κομματων του 1988 , με τις αιχμηρες ”μπηχτες” τους εναντιον των τοτε Κυβερνησεων . Να ειστε καλα.

        • Αν ξέρετε αγαπητέ Σ.Α.Ν. ποιος είναι ο διπλωμάτης , απλά πείτε τον να τον μάθουμε κι εμείς .
          Οποιος μιλά για συνομωσίες και για καθυστερημένα βιβλία για το Κυπριακό , πρέπει να βασίζει την άποψη του .
          Εγώ τουλάχιστον , διαβάζοντας το κείμενο του ‘διπλωματη’ δεν κατάλαβα εάν θέλει να πει ότι «οι συμφωνίες Ζυριχης Λονδίνου είναι το ίδιο καλές με τη συμφωνία των Πρεσπών» ή ακριβώς το αντίθετο . Ούτε το βιβλίο ασχολείται με τις Πρεσπες (το πήρα, το διαβάζω και δεν το τελείωσα ακόμα) .
          Με λίγα λόγια , προσπαθώ να καταλάβω πώς καταλήγετε σε συμπεράσματα συνομωσιολογιας . Πχ , αν ο διπλωμάτης είναι εν ενέργεια , προφανώς θα θέλει να πει ότι η συμφωνία στις Πρεσπες είναι καλή . Αν δεν είναι , τότε ίσως να θέλει να πει ότι δεν είναι.. Εσεις συμπεραίνετε ότι θέλει να πει το πρωτο. Από που ; Δεν βγαίνει από το κείμενο .
          Καταλήγετε σε συμπεράσματα από κάποια αφετηρία που δεν εξηγείτε ποια είναι .
          Χαιρετισμούς και πάλι αγαπητέ

          • Αγαπητε μοι κ. Αναγνωστη.
            Και η επικεφαλιδα Και η φραση οτι ”εντοπιζεςι κανεις πολλες ομοιοτητες (με τις Συμφωνιες Ζυριχης και Λονδινου ) με την προσφατως προβληθεισα επιχειρηματολογια στην συναψη της Συμφωνιας των Πρεσπων…”, σας ακουγονται αυθορμητα ,τυχαια και αθωα;;;.
            Δεν αρκουσε να γραψει ο κ. ”ενας διπλωματης” μονο για το εμβληματικο-νεοελληνιστι-βιβλιο;;;.
            Παντως ενα να ξερετε .Tιποτε δεν ειναι τυχαιο, στην εποχη των fake news. Καληνυχτα .

  2. Ό έν Αθήναις αρχιμοσαντένιος τών χανουκατζήδων, κοεν
    τού αποτυχημένου Εβραίου τής Μαούνας μας καί φιλαναγνώστη

    Επισκέπτη,

    ένας διπλωμάτης είναι κι αυτός,
    Γκια.

    Σημ:
    «ό νικολας γιά μπ,
    σπέσιαλ»: https://www.youtube.com/watch?v=eKs9EbhI0D8 – (νουάρ, επιχρωματισμένο, έ;!)

  3. Ευχαριστω ολους τους συσχολιαστες , γιατι διαβασαν τα ”αιρετικα” -για τον κ. Νικολα ιδιαιτερως-σχολια μου και για την ανταλλαγη των αποψεων μας .
    Οσο για την διαφημηση -υπαρχει και η αρνητικη διαφημηση-αλλα φρονω πως οσοι διαβασαν και ειναι παρα πολλοι (2097)τα σχολια μας θα αναγνωσουν το βιβλιο με επιφυλαξεις για την σκοπιμοτητα της εκδοσεως του στην συγκεκριμενη χρονικη στιγμη για το Κυπριακο και το Σκοπιανο και ιδιως για την παρουσιαση του απο τον κ. ”ενα διπλωματη” -για να εντυπωσιασει περισσοτερο ως ειδικος- τους συνανιχνευτες και να περιλαβει με μυθιστορηματικες υπερβολες ιστορικο παρελθον(59) ετων (1959-2018)και παρον με την επαισχυντη Συμφωνια των κ.κ. Κοτζια- Δημητρ(με την βουλγαρικη καταληξη -ωφ -του επωνυμου του.
    Επισημαινω οτι στις αστειες ,η, σοβαρες ερωτησεις μου δεν πηρα καν απαντησεις , πλην του καταλογισμου ”του πατριωτικου λαθους μου”να υποληπτομαι τους αειμνηστους Καραμανλη (που σημειωτεον εξελεγη το 2011 ως ο καλυτερος Ελλην πολιτικος του 20ου αιωνος) και Αβερωφ , που ηταν μεχρι το 1955 στο κομμα των Φιλελευθερων του Σοφοκλη Βενιζελου και τον οποιον συνεχαρη και ο τριτοδρομικος σοσιαλιστης Ανδρεας Παπανδρεου , κατα την παραδοση και παραλαβη του Υπουργειου Εθνικης Αμυνης μετα τις εκλογες του 1981.
    Υ.Γ Τον κ. Παπαζηση δεν τον γνωριζω και διοτι διαμενω εκτος Αθηνων ,για το ευκολο συμπερασμα του κ. Νικολα.
    Καλοταξιδο-καθως λενε- το ογκωδες βιβλιο και θερμες ευχες σε ολους και κυριως στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ του κ. Σαββιδη και τους φιλους του Χρυσοπρασινου φυλλου , εν αναμονη και αλλων ”συζητησεων” μας.

  4. Ευχαριστω για την ευχη σας για το διαβασμα, που ειναι η ιδιαιτεροτητα μου παιδιοθεν και με τα πολλα και ποικιλα βιωματα μπορω να διακρινω
    ευκολωτερα το ιστορικο απο το μυθιστορικο και το επιστημονικο απο το προπαγανδιστικο , με πληθωρα ιδεοληψιων και αυταπατων . Φιλικα

    • Διάβασα όλο τον διάλογο παραπάνω και διαπιστώνω ότι πράγματι είστε πλήρης ιδεοληψειων κρίνοντας κάτι ως μυθιστορηματικό και προπαγανδιστικό ενώ συγχρόνως που δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να διαβάσετε . Είμαι σίγουρος ότι όσοι διάβασαν τα σχόλια σας σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν . Αυτό τελικώς αποκομίσατε ύστερα από τόσο διάβασμα και δη παιδιόθεν ;.. Καλή σας συνέχεια φίλτατε

  5. Γιά ωφέλιμο διάβασμα στίς μέρες μας, καθώς
    ένα γύρω σερβίρεται εβραίϊκο
    «τρελό νερό»:

    Be aware of
    murderous jewish paranoia

    α. https://electronicintifada.net/content/survival-instinct-or-jewish-paranoia/7991 – 2009

    β. “The Jewish imagination is paranoia, confirmed by history” – 2013

    γ. «Σήμερα σκότωσα 13 παιδιά», δηλώνει πράουντλι δολοφόνος τού αρχιεγκληματία νετανιαχου – 2014

    δ. “Paranoid Judaism or Why Most of the Jews are Paranoid?”
    ένα μικρό απόσπασμα:
    For centuries then the Jews have been driven by an
    obsession to recover their so-called rightful wealth by
    means of usury, including the great frauds of the Jewish – έτσι τελειώνει τό 4 σσ, 2014

    ε. Israel cannot accept any neighbor to flourish.
    The Paris of the east
    has to be sacrificed to the jewish insane psyche
    NikoApelles15 Μαρτίου 2016 – 8:45 μ.μ.
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2016/03/blog-post_843.html?showComment=1458067517240#c2215024469518815329

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα