Θα αποφύγει η Τουρκία τον εμφύλιο;

11/8/18 | 7 σχόλια | 3 απαντήσεις | 1,302 εμφανίσεις

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.

Για τους σοβαρούς τούρκους αναλυτές, όπως ο Soner Cagaptay, η Τουρκία δεν αποκλείεται να οδηγηθεί, υπο προϋποθέσεις, ακόμη και σε εμφύλιο. (https://www.hoover.org/research/new-sultan-and-crisis-modern-turkey).

Είναι μια χώρα διαιρεμένη με έναν αυταρχικό πολιτικό ηγέτη που μπροστά στις αναμενόμενες δυσκολίες δεν αποκλείεται να ακολουθήσει έναν πιο αυταρχικό δρόμο που θα δώσει τη δυνατότητα σε «φίλους» και εχθρούς να την υπονομεύσουν.

Ο Ερντογάν, τις ικανότητες του οποίου πολλοί εξύμνησαν, οδήγησε τον εαυτό του στο απευκταίο δίλημμα: ή θα υποχωρήσει στις αξιώσεις των αμερικανών, ή θα οδηγήσει τη χώρα σε μια οικονομική κρίση που μπορεί να του αμφισβητήσει και την εξουσία.

Σε μια πολύπλοκη και πολύπλευρη χώρα, όπως η Τουρκία, ο Ερντογάν κατήγαγε εκλογικές επιτυχίες επειδή κινούμενος σε ένα δυτικό, εν μέρει φιλελεύθερο, για τα δεδομένα της Τουρκίας, φιλοεπιχειρηματικό πλαίσιο βελτίωσε πολύ το βιοτικό επίπεδο της Τουρκίας με την υποστήριξη των σημαντικότερων δυτικών δυνάμεων.

Το προηγούμενο κεμαλικό καθεστώς είχε οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ. Ο Ερντογάν, με τη βοήθεια της Δύσης, και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, έβγαλε τη χώρα από το ΔΝΤ και της έδωσε μια οικονομική ώθηση. Όπως αναφέρεται στο άρθρο  στο οποίο παραπέμψαμε στην αρχή, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία  ο Ερντογάν οι τούρκοι ζούσαν όπως οι Σύροι. Τα χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία οδήγησε το βιοτικό τους επίπεδο σε σημείο σύγκρισης με το Ισπανικό. Αυτή ήταν η δύναμη της κοινωνικής συσπείρωσης δίπλα του.

Η οικονομία του έδωσε την εξουσία, η οικονομία τον οδήγησε στο απόγειο και η οικονομία απειλεί να τον αποκαθηλώσει. Διότι η Τουρκία αντιμετωπίζει, ήδη, μια οικονομική κρίση την οποία δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί αν ο τούρκος πρόεδρος επιμείνει στη μέχρι σήμερα πολιτική του. Ο αυταρχικός χαρακτήρας του δείχνει ότι θα προσπαθήσει να επιμείνει. Αν το κάνει, ο εμφύλιος δεν αποκλείεται.

Αν υποχωρήσει, η υποχώρηση θα είναι άτακτη. Θα ευθυγραμμιστεί στην αμερικανική βούληση. Και οι αμερικανοί του έχουν κρατημένα πολλά.

Η Τουρκία διατηρεί, χωρίς αμφιβολία, προνομιακό γεωγραφικό χώρο. Η γεωπολιτική της αξία είναι, αναμφισβήτητα υψηλή. Αλλά η Τουρκία, όσο και αν φαίνεται παράξενο είναι ένα αρκετά τεχνητό κράτος. Δημιουργήθηκε, και διατηρήθηκε, χάριν της ιδεολογίας του τουρκισμού. Αναγκαστική εθνική συνείδηση τουρκική, σε όλες τις  λαότητες και εθνότητες της περιοχής. Και αυτές είναι πολλές. Και ως δευτερεύουσα συνείδηση ας έχουν και την πραγματική τους.

Με αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία αποτέλεσε πυλώνα της Δύσης. Αλλά η πολιτική Ερντογάν οδήγησε σε αναγκαστικές γεωπολιτικές συσπειρώσεις, όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου που με την υποστήριξη των ΗΠΑ μπορεί να προβληθούν ως εναλλακτικές λύσεις. Η ψευδαίσθηση της δύναμης και του μεγαλείου οδήγησε τον τούρκο ηγέτη στην απομόνωση. Η συμμαχία του με τη Ρωσία και το Ιράν, έχει ημερομηνία λήξεως. Τα συμφέροντα της χώρας του με της Μόσχας και της Τεχεράνης ήταν, πάντοτε, ανταγωνιστικά. Μπορεί να συνέπεσαν ευκαιριακά, αλλά σε βάθος χρόνου η ρήξη θεωρείται αναπόφευκτη. Και τότε, η Τουρκία θα διαπιστώσει πως βρίσκεται μπροστά σε μια νέα κατάσταση την οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να επηρεάσει.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να διαμορφώσει μια αντικεμαλική, οθωμανική συνείδηση με τις μεθόδους του Κεμάλ. Αλλά ο Κεμάλ ήταν ένας ηγέτης της δεκαετίας του ’20. Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει.

Η Δύση, από της δημιουργίας της σύγχρονης Τουρκίας, όχι μόνο τη βοήθησε να παραμείνει ενωμένη αλλά την υποστήριξε σε πολλά θέματα που ήγειρε, ακόμη και σε βάρος του ελληνισμού.

Βασικός λόγος αυτής της υποστήριξης ήταν πως έπρεπε να διατηρηθεί μια ισχυρή κρατική οντότητα που δεν θα επέτρεπε τον κατακερματισμό της περιοχής σε πολλά μικρά κρατίδια.

Η αντίληψη αυτή της Δύσης άρχισε να μεταβάλλεται με το κουρδικό. Οι Κούρδοι θεωρούνται στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. Στο βάθος του ορίζοντα θα πρέπει να διαμορφώσουν κρατική υπόσταση.

Αλλά, αν η Δυτική πολιτική προς την Τουρκία αναθεωρηθεί, γιατί αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο στο κουρδικό; Μήπως η Τουρκία δημιουργεί, πλέον, στη Δύση περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει ως ενιαία κρατική οντότητα;

Αν η Δύση υπερβεί αυτόν τον ιδεολογικό Ρουβίκωνα, το μέλλον της Τουρκίας θα είναι ζοφερό.

Ο Ερντογάν, μπορεί ως σήμερα, να εξυπηρέτησε τα δυτικά συμφέροντα, εδώ και αρκετό καιρό, όμως, αποτελεί πρόβλημα. Δεν ανταποκρίνεται, πλέον, στα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ηγέτη της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας πολύπλοκης, πολυσύνθετης και ανομοιογενούς.  Στην καλύτερη περίπτωση εκφράζει τη μισή χώρα. Η άλλη μισή είναι φανατική αντίπαλός της.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν ο τούρκος πρόεδρος δεν ακολουθήσει μια ανοικτή, φιλειρηνική, και εκσυγχρονισμένη πολιτική, η Τουρκία όχι μόνο θα αντιμετωπίσει κρίση αλλά μπορεί να οδηγηθεί και σε εμφύλιο.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο αλλαγής των παγκόσμιων δεδομένων. Φαίνεται πως αρκετά από αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση Τράμπ- Πούτιν στο Ελσίνκι. Οι Ρώσοι ζήτησαν από την Τουρκία να εγκαταλείψει το Ιντλίμπ και το Αφρίν στη Συρία και στο Κόσοβο μια συνοριακή διευθέτηση αφέθηκε να εννοηθεί πως είναι δυνατή.

Τις παραμονές αυτής της νέας διευθέτησης, η τοποθέτηση της Ελλάδας στον συμμαχικό πόλο που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θετική.

Η διευθέτηση γίνεται σε επίπεδο υπερδυνάμεων και, όπως, όλα δείχνουν η Τουρκία θα κληθεί να αποδεχτεί τις ρυθμίσεις. Ποιες θα είναι αυτές, είναι άγνωστο προς το παρόν.

Μήπως η καλύτερη πολιτική επιλογή στα θέματα που μας αφορούν (π.χ. κυπριακό) είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις; Διότι μια σοβαρή ρήξη Δύσης- Τουρκίας μπορεί να προοιωνίζεται αλλαγές που δεν είναι ακόμη ορατές.

pontos-news.gr

 

Category: Διπλωματία, Κυριο Θεμα

( 7 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Γενικη εκτιμηση για τον περαιτερω διαλογο.
  Για να γινει εμφυλιος πολεμος στην Τουρκια , -που τωρα εγινε Προεδρικη Δημοκρατια και με ενα Προεδρο που εξελεγη προσφατως με 53% και ο ανθυποψηφιος του ελαβε μολις το 27% , με ενα Προεδρο που ελεγχει απ’ευθειας- Συνταγματικω δικαιωματι- κυβερνηση, Δικαιοσυνη και Ενοπλες δυναμεις ( εμπειροπολεμες και ξεκαθαρισμενες μετα το 2016 απο Κεμαλικους και Γκιουλενικους) θα απαιτηθουν δυο προυποθεσεις .
  ΜΙΑ να επαναστατησει το συνολον των Ενοπλων Δυναμεων και να καταργησει τον νεοεκλεγμενο Ερντογαν-πραγμα που για να εξασφαλισθει απαιτειται μεγαλη και μακρα προετοιμασια με χιλιαδες μυημενους αξ/κους ολων των βαθμων και πολλλους νεκρους για να επιβληθει αυτη η επανασταση. και
  ΑΛΛΗ να διαπασθουν οι Ενοπλες Δυναμεις σε δυο αντιμαχομενα στρατοπεδα , με ελεγχομενα απολυτως εδαφη ,για να συνδραμουν σε βοηθεια του ενος στρατοπεδου οι γεωπολιτικοι παικτες , που στο τελος μετα απο αιματοβορο εμφυλιο να χωρισουν την Τουρκια σε δυο ,η, τρια κρατη -προτεκτορατα , οπως εγινε μετα την Γιαλτα στην Ευρωπη . Κατι αναλογο ειχαμε στην Κορεα το 1950 , στο Βιετναμ απο το 1954-66 και στην Ελλαδα μας το 1916, οταν ειχαμε το Βενιζελικο κρατος της Θεσ/νικης και το Βασιλικο κρατος των Αθηνων, που δεινοπαθησε μεχρις οτου οι Γαλλοι το 1917 απεμακρυναν τον ”γερμανοφιλο” -ουσιαστικα ουδετεροφιλο- Βασιλεα Κων/νο και τοποθετησαν στην θεση του – χωρις δημοψηφισμα-τον μικροτερο γιο του Αλεξανδρο, (αυτον που ειπαν οτι τον δαγκωσε η μαιμου των Ανακτορων και πεθανε το 1920)
  Εμ τοτε ;;;. Τοτε -αν συμβει ενα απο τα δυο προαναφερθεντα ενδεχομενα δεν θα ξεκινησει ο τριτος Παγκοσμιος πολεμος κατα τον οποιον θα πνιγει στο αιμα το μοσχαρι και οι Ρωμηοι θα παρουν την Κων/νου Πολη , καθως ”προφητευε” στα χρονια της Τουρκοκρατιας ο δικος μας Αγαθαγγελος;;;.
  Βασικα ουδεν αποκλειεται οταν, η Ιστορια της ανθρωποτητος εχει να παρουσιασει εξαφανισεις εθνων, μακροχρονιους πολεμους και ανατροπη πολλων σταθερων status gvo ,ιδιαιτερα apo την εποχη του Μεσαιωνος και δωθε.
  Υ.Γ Σε τυχον τετοια εξελιξη πως θα χρησιμοποιηθει ”το προτεκτορατο απο το 1827 Ελλαδα μας” , ιδιαιτερα αν διαλυθει η Ευρωπαικη Ενωση και προσδεθουμε κατα πως φαινεται σε γη ,θαλασσα κσαι αερα στις ΗΠΑ;;;.

 2. 2
  Δον Κιχώτης says:

  Τους πολέμους κυριε ΣΑΝ τους κάνει η πείνα και η ανισότητα,τους εμφυλίους πολέμους τους προκαλούν ξένες δυνάμεις…ειναι τραγική η εποχή μας…της ημιμάθειας..και του ωφελιμισμου..οποιος την εχει βολεψει,βρισκει χιλιες δυο μυθοπλασίες να εξηγησει τα αδιανόητα…τι συζητάμε παραπέρα…το ”εγώ” σας θα μείνει τόσο μόνο που είναι το πιθανότερο να κάνει εμφύλιο..αλλωστε εκατομβες νεκρων την τελευταια δεκαετια θρηνουν οι δυτικές κοινωνίες,οι ακμάζουσες κιολας…το scale ειναι ακόμη μικρό αλλά δυστυχως πάλι για εσάς αυτό αλλάζει με ε΄να κλίκ..ψς τοτε ας κανουμε ανταγωνιστική την οικονομία μας οπως η τουρκία…

  • 2.1
   Σ.Α.Ν says:

   Αγαπητε κ. Δον Κιχωτη να ειστε βεβαιος οτι δεν θα δεχτουν οι Ελληνες αριστεροι κλπ την αποψη σας οτι, τους εμφυλιους τους προκαλουν οι ξενες δυναμεις , γιατι ετσι θα πρεπει να δεχθουν οτι και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ κινηθηκε στον ”εμφυλιο” απο τα Δεκεμβριανα του 1944-49 με εντολη Ξενων – δηλαδη της μιας γνωστης και μη εξαιρουμενης Σταλινικης Σοβιετικης Ενωσεως- δυναμεων, οποτε πρεπει να καταργηθουν οι Νομοι για αναγνωρισεις Εθνικης Αντιστασης και Δημοκρατικου Στρατου και να επιστρεαφουν οι συνταξεις τους και να ακυρωθουν οι πλαστες προαγωγες τους ,που δοθηκαν απο το Ελληνικο κρατος , εν μια νυκτι , χωρις να τους ζητησει και ασφαλιστικες εισφορες.
   Τα υπολοιπα για τις οικονομικες εξελιξεις στην Τουρκια δεν με αφορουν , αλλα για τους εμφυλιους να σας θυμισω την ατακα του Κομμουνιστου Φλωρακη μετα την Μεταπολιτευση . Δεν κατεβαινει ο λαος σε εμφυλιο σε ενα κρατος ενωμενο , που εχει τα πιο συγχρονα οπλα,- οπως τωρα η Τουρκια λεω εγω-, οποτε θα παιξουν” τα δυο ενδεχομενα που εξεθεσα για να γινει εμφυλιος εκει .
   Ποσο κραταει ο εμφυλιος στην Συρια;;;. Στην Τουρκια ποσο θα κρατησει;;;
   Καταληγω πως δεν συμφερει στην Πατριδα μας -κυριως- ο όποιος εμφυλιος στην Τουρκια, που παντως δεν εχει και παραδοση εμφυλιων και εθνικων διχασμων, οπως εμεις λογου χαριν.
   Και μη ξεχναμε οτι στις ΗΠΑ γινονται εκλογες καθε τεσσερα χρονια και το 2020 μπορει να μη επανεκλεγει ο κ. Τραμπ.

 3. 3
  Δον Κιχώτης says:

  συγνωμη κυριε ΣΑΝ,δεν σας ειχα διαβασει ολοκληρο…η δικη μου αποψη ειναι οτι η ιστορία δεν αφήνει χρεη..αυτη τη στιγμή ζούμε ενα παλιο διαμαρτυρόμενο γραμματιο..τη διαλυση της τουρκιας που καθυστερησε λογω σοσιαλισμού..ειναι κατι παραπανω απο βεβαιο..ακουστε συμπτωση και παρατηρηση..εβλεπα παλιες φωτογραφιες της θεσσαλονικης και ανακαλυψα οτι η αχειροποιητος εγινε ξανα βυζαντινη εκκλησία το 1911 επι οθωμανου σουλτάνου ,ενω ο πρωτος βαλκανικος ηταν μια εικασία ακόμη στις φυλλάδες..Σας θυμιζει τιποτα με τις αναστηλωσεις που χρηματοδοτουν ρωσσικά κεφάλαια στο σημερινο τουρκικό πόντο;ενω εμείς ακομη το φτιαχνουμε το τζαμί..μεθαυριο για την ακρίβεια..συγνωμη για το πρωτο σχολιο..ΠΑΟΚ ζούμε στην Πόλη να σε δούμε και τέτοια…

 4. 4
  ataktos says:

  Αφήστε λοιπόν το άγχος σας με την υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας ,που ΔΕΝ έχετε στις τσέπες σας, και ασχοληθείτε με την κατά 50% υποτίμηση του € που ήδη χρωστάτε και επίσης ΔΕΝ έχετε στις τσέπες σας…!!!αλλά και με τον εμφύλιο

 5. 5
  Δεξάμενος says:

  Πολύ καλή ανάλυση !!!

 6. 6
  Χρήστος says:

  Βέβαια τις λίρες δεν τις έχουμε στην τσέπη μας αλλά η Τουρκία στις δικές μας τσέπες ψάχνει και στηνει πορθητες στη θάλασσα.
  Όσο για την οικονομία τους αυτος που τους έδωσε τα κεφάλαια για να είναι σύμμαχοι του τα παίρνει πίσω για απιστία του δανειζόμενου.
  Κάποτε είπαν σ εμας το πάρτι τελείωσε τώρα το ακούν άλλοι.

 7. 7
  Χρήστος says:

  Πάντως το Δον Κιχώτης πηγαίνει άριστα στον Πόντιο Ελληνα που κυβερνά την Τουρκία.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...

  15/2/19 | (0 σχόλια)
  Σταύρος Λυγερός Όπως αναμενόταν, έλαβε χώρα μίνι ανασχηματισμός, για την ακρίβεια συμπληρώσεις του κυβερνητικού σχήματος. Αφορμή ήταν η αντικατάσταση του υφυπουργού Εργασίας Ηλιόπουλου, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νοτοπούλου, η οποία είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. ...

  15/2/19 | (0 σχόλια)
  Του Κώστα Ράπτη Η πολυετής συριακή περιπέτεια της Τουρκίας ξεκίνησε με τη φιλοδοξία της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ και της δημιουργίας ενός οιονεί προτεκτοράτου νοτίως των συνόρων. Οδηγήθηκε στην προσπάθεια αποτροπής της ανάδυσης μιας νέας κουρδικής οντότητας, απειλητικής για ...

  15/2/19 | (2 σχόλια)
  ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ Ο Μ.Μπόλαρης, ο Θ.Μωραΐτης, η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, ο Π.Κουρουμπλής, ο Α.Τόλκας, η Θ.Τζάκρη Η τελευταία μεταγραφή δύο πρώην συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από τους Θάνο Μωραίτη και Αγγελο Τόλκα- τους ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας