Το κεφάλαιο “ΚΟΣΟΒΟ” ξεπαγώνει κατ απαίτησιν τρίτων.

8/8/18 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 326 εμφανίσεις

Ραμούς Χαραντινάι.

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

μέλους της ΠΓ του “Μετώπου ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

και της “Πανελλαδικής επιτροπής για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Πατρίδας μας”

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο παραμένουν ανησυχητικές, και μετά τα πρόδρομα φαινόμενα της έντασης των τελευταίων ημερών, το λόγο έχουν τώρα οι πολιτικές βολιδοσκοπήσεις, αλλά και οι ποικίλες παρεμβάσεις πολιτικών εμπλεκομένων μέσω των οποίων επιχειρείται η “επένδυση” σε τετελεσμένα ή η ενεργοποίηση κοινωνικής δυναμικής με στόχο την δημιουργία τους…

Έτσι, στο πλαίσιο αυτού του ιδιότυπου παρεμβατισμού, και με το βλέμμα στραμμένο μεταξύ άλλων και στην πολιτική σταδιοδρομία, ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αναφέρθηκε “σε μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο”, υπογραμμίζοντας πως  ο στόχος της Σερβίας είναι να κερδίσει κάτι περισσότερο από αυτό που έχει σήμερα.

Προϊδέασε ωστόσο ότι η λύση που θα δοθεί «θα είναι δύσκολη για όλους»… Η προσδοκώμενη απόφαση ΔΕΝ θα είναι αρεστή… Και φυσικά πούλησε το απαραίτητο ευχολόγιο για ένα περιβάλλον σταθερότητας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Πρόκειται στην ουσία για μια δήλωση η οποία έρχεται να αποκαλύψει χαρτιά επιμελώς κρυμμένα, και για πραγματικές προθέσεις του κ. Βούτσις, για τις οποίες πολλοί ανησυχούσαν και οι οποίες ουδέποτε είχαν με σαφήνεια προσδιοριστεί.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χατσίμ Θάτσι, επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει όσους αντιδρούν στην ιδέα της «διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία».

Δεν δίστασε μάλιστα να εμφανίσει τους κατοίκους του Κοσόβου να τοποθετούνται μαζικά αναφανδόν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, έχοντας φυσικά το βλέμμα στραμμένο στην κοιλάδα του Πρέσεβο, η οποία αποτελεί διαχρονικά διαφιλονικούμενο γεωπολιτικό οικόπεδο, στην αντιπαράθεση δεκαετιών.

Ο Σέρβος πρόεδρος πάντως, σε μια προσπάθεια να απλώσει συνολικά τον τραχανά, εν όψει -όπως όλα δείχνουν- πιεστικά επιταχυνόμενων εξελίξεων, έθεσε στο τραπέζι και τον απαραίτητο ηθικό εκβιασμό απευθυνόμενος στους Σέρβους πολίτες, και το έκανε ισχυριζόμενος πως αν δεν δοθεί λύση άμεσα, τότε θα έχουμε ένα εκατομμύριο λιγότερους Σέρβους στη χώρα.

Στον αντίποδα αυτών των διεργασιών, τόσο το Κοσοβάρικο «Κίνημα αυτοδιάθεσης», όσο και Σερβικές κοινωνικές δυνάμεις, αντιπαρατίθενται στην όπως όλα δείχνουν υπαγορευόμενη διαχείριση που επιχειρείται από τους κκ Βούτσιτς και Θάτσι…

 • Οι μεν Αλβανόφωνοι εμπνεόμενοι από τα «ιδεώδη» του Αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού..
 • Οι δε Σέρβοι -και δη οι Σέρβοι του Κοσόβου- επειδή ακριβώς διαισθάνονται πως αυτό που έρχεται, είναι μια ακόμη εθνική τραγωδία, προκειμένου να υπηρετηθούν οι Ευρωνατοϊκοί σχεδιασμοί στην περιοχή.

Όλα δείχνουν πως το κεφάλαιο «Κόσοβο» ξεπαγώνει και η «λύση» επιταχύνεται προκειμένου να ενταχθεί με βίαιο τρόπο στο πλαίσιο των συνολικότερων γεωστρατηγικών ανατροπών που είναι σε εξέλιξη στη Βαλκανική και σηματοδοτούνται από ισχυρά Αμερικανικά και Γερμανικά συμφέροντα.

Στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού, το «ξεπάγωμα» υπαγορεύεται σχεδόν ομολογημένα τόσο στη Σερβική όσο και στην Κοσοβαρική ηγεσία…

Στην κοινωνική διεργασία ωστόσο, τον πυροκροτητή τον απασφάλισε το έκτρωμα των Πρεσπών, και οι εξελίξεις παρά τις προσωρινές πυροσβεστικές παρεμβάσεις, σύντομα θα καταστούν ανεξέλεγκτες.

Η μυστική διπλωματία που γεννοβόλησε αυτό το έκτρωμα, οδήγησε στην απόλυτη κατάρρευση το αφήγημα Κοτζιά περί της δήθεν άλλης εποχής που ξημερώνει στα Βαλκάνια, και νέα επικίνδυνα εκτρώματα θα μας προκύψουν οσονούπω,  και τα οποία θα είναι προϊόντα των «διαπραγματεύσεων» εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, στις οποίες πρωταγωνιστεί ο κ. Κοτζιάς, χαριεντιζόμενος μεταξύ άλλων, ΚΑΙ με την Αλβανική πολιτική ηγεσία.

Ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός προσλαμβάνει επιθετικά χαρακτηριστικά, και ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης, οι Σέρβοι του Κοσόβου, δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κήρυξη αυτονομίας, φοβούμενοι πλέον βάσιμα πως ένα τμήμα της Γης τους, να θυσιαστεί στο βωμό μιας επίπλαστης διπλωματικής και Ευρωνατοϊκής γεωπολιτικής σταθερότητας. Θα επανέλθουμε…

 

Category: Διπλωματία

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Στέφανος says:

  Οι Σέρβοι του Κοσόβου, δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αυτονομία κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με δύο τρόπους, είτε εμμέσως υποστηριζόμενοι από τη μητέρα Σερβία η οποία θα βρει ευκαιρία να επιτεθεί στην Αλβανία ή εάν δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, που όντως μοιάζει απίθανο εκτιμώντας τις δηλώσεις Βούσιτς, υποστηριζόμενοι από άλλες δυνάμεις οι οποίες νοιώθουν πως αυτή η εθνική ομάδα αποτελεί την μοναδική, ίσως και τελευταία ευκαιρία μετά από αλλεπάλληλες ήττες, τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στη Ρουμανία και στα Σκόπια και ίσως και στην Ελλάδα ώστε να επωφεληθεί ως διαχρονικός διαιτητής των αδυνάτων και να επέμβει εκεί που….ήδη έχει φύγει και δεν το γνωρίζει, δηλαδή η Ρωσία!

  Το ενδιαφέρον ζήτημα επαναλαμβάνω έγκειται στο κατά πόσο η Ελληνική πλευρά και ιδιαίτερα πολιτικοί τύπου Κοτζιά, δηλαδή, βαμμένοι Κρεμλινικοί περισσότερο και από το απαρατους του Κρεμλίνου αφ’εαυτού, θα παίξουν ρόλο εθνικό, με δυο λέξεις πλέρια Δυτικό και θα προσφέρουν κατ’αυτόν τον τρόπο για μια ακόμη φορά τη βασική πυξίδα ανάλυσης της υπόστασης του κάθε έθνους κράτους και των σταθερών που διέπουν την ύπαρξή του!
  Προσωπικά, αμφιβάλω, ειδικά λόγω του Κοτζιά, αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα έχοντας ελάχιστη πληροφόρηση και άφθονη φυσικά προπαγάνδα!

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...

  15/2/19 | (0 σχόλια)
  Σταύρος Λυγερός Όπως αναμενόταν, έλαβε χώρα μίνι ανασχηματισμός, για την ακρίβεια συμπληρώσεις του κυβερνητικού σχήματος. Αφορμή ήταν η αντικατάσταση του υφυπουργού Εργασίας Ηλιόπουλου, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νοτοπούλου, η οποία είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. ...

  15/2/19 | (0 σχόλια)
  Του Κώστα Ράπτη Η πολυετής συριακή περιπέτεια της Τουρκίας ξεκίνησε με τη φιλοδοξία της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ και της δημιουργίας ενός οιονεί προτεκτοράτου νοτίως των συνόρων. Οδηγήθηκε στην προσπάθεια αποτροπής της ανάδυσης μιας νέας κουρδικής οντότητας, απειλητικής για ...

  15/2/19 | (2 σχόλια)
  ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ Ο Μ.Μπόλαρης, ο Θ.Μωραΐτης, η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, ο Π.Κουρουμπλής, ο Α.Τόλκας, η Θ.Τζάκρη Η τελευταία μεταγραφή δύο πρώην συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από τους Θάνο Μωραίτη και Αγγελο Τόλκα- τους ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας