Ζάρι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο μεσαιωνικός τύπος ζάριν, από το ἀζάριον, προέρχεται από τα αραβικά a/-zahr.Τον 7ο αιώνα μ. Χ., οι αραβικές φυλές συνενώνονται, ασπάζονται μια νέα θρησκεία, τον μωαμεθανισμό, και ξεκινούν ταυτόχρονα την εξάπλωσή τους. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκουν αντιμέτωπο το Βυζάντιο. Πέρα από τις συγκρούσεις με την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, η συμβολή τους στον πολιτισμό είναι τεράστια. Μαθηματικά, φυσική, ιατρική χρωστούν πολλά στους Άραβες. Ταυτόχρονα, έχουμε αρκετές λέξεις αραβικές στο λεξιλογιό μας, μία από τις οποίες είναι και το ζάρι.

Η αραβική ρίζα μάς έδωσε και το γαλλικό hazard, που είναι τύχη και κίνδυνος μαζί.

Εμείς οι Έλληνες είχαμε ζάρια; Και βέβαια είχαμε, αλλά τα λέγαμε κύβους ή πεσσούς. Το παιχνίδι των κύβων, που η κάθε πλευρά τους είχε και μια κουκίδα από το 1 έως το 6, το γνώριζαν και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Ινδοί. Κατά την μυθολογία, το επινόησε ο βασιλιάς της Εύβοιας, Παλαμήδης, όταν οι Αχαιοί πολιορκούσαν την Τροία. Αυτός το δίδαξε και στους υπόλοιπους συμπολεμιστές του. Ένας αμφορέας, δημιούργημα του αγγειοπλάστη Εξηκία, έργο του 530 π. Χ., που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μονάχου, δείχνει τον Αχιλλέα να παίζει κύβους με τον Αίαντα. Ο μεν πρώτος ψιθυρίζει «τέσσερα», τεσσάρες θα λέγαμε σήμερα ή ντόρτια, ενώ ο δεύτερος «τρία». Ζάρια έπαιζαν στα κυβεία ή σκιραφεία, που -εκτός των άλλων -θεωρούνταν χώροι αμφιβόλου ηθικής. Τα αρχαιοελληνικά ζάρια ήταν πήλινα ή οστέινα.

Σχετικό με τους κύβους είναι το ρήμα διακυβεύω (παίζω στα ζάρια) και το διακύβευμα (ζαριά), με τις οποίες ασχολήθηκε η σελίδα μας σε παλαιότερη ανάρτησή της.

Τα σημερινά ζάρια έχουν την μορφή μικρών κύβων και χρησιμοποιούνται εὶτε για να παίζει κανείς επιτραπέζια παιχνίδια είτε απλώς, για να δοκιμάσει την τύχη του στα τυχερά παιχνίδια, στο προσφιλές τάβλι. Μια καλή ζαριά είναι οι εξάρες, ενώ γύρω από το ρίξιμο των ζαριών έχουμε μια σειρά εκφράσεων, όπως ασόδυο, τριάρες διπλές κ. ά.

Μεταφορικά, αν παίζουμε κάτι στα ζάρια, διακινδυνεύουμε. Η ζαριά της ζωής είναι η μοίρα που τυχαίνει στον καθένα.

Κατά κανόνα την λέξη την χρησιμοποιούμε στον πληθυντικό, γιατί τα ζάρια, λογίζονται ως ζευγάρι. Άλλη λέξη συνώνυμη, με την οποία υπονοείται το παιχνίδι τύχης, είναι η πιο λαϊκή μπαρμπούτι, που προέρχεται από την τουρκική barbut.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα