Φωτογραφίζοντας το Μηχανισμό των Αντικυθήρων κατά τη διάρκεια της Ολικής Έκλειψης Σελήνης της 27ης Ιουλίου 2018

1/8/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 469 εμφανίσεις

του Αριστείδη Βούλγαρη.

Πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Σελήνης που έλαβε χώρα την 27η Ιουλίου 2018, φωτογραφήθηκε ένα λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κατασκευασμένο από την ομάδα The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism  (The FRAMe Project), με φόντο το φαινόμενο της έκλειψης (copyright Α. Βούλγαρης – TheFRAMe Project).

Στον υπότιτλο της φωτογραφίας παρουσιάζεται η επιγραφή που διασώζεται και είναι αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού, σε σημείο στην πίσω πλευρά του βασικού τμήματος  του αρχαίου πρωτοτύπου,  του Θραύσματος  Α (καθώς και με τη βοήθεια των τομογραφιών ακτίνων -Χ, οι οποίες ελήφθησαν κατά το πρόγραμμα AMRP (http://www.antikythera-mechanism.gr/). Στο σημείο αυτό (πίσω μπρούντζινη πλάκα του αρχαίου πρωτοτύπου) η χαραγμένη μία επιγραφή αναφέρεται σε μία (ολική) έκλειψη Σελήνης και δίνει πληροφορίες κατεύθυνσης και περιγραφής της έκλειψης:

‘’…ΑΠΟ ΘΡΑΙΚΙΑΝ ΠΕΡΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΔΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΣΙ ΠΡΟΣ ΑΠΗΛΙΩΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΟ ΔΕ ΧΡΩΜΑ ΠΥΡΡΟΝ’’  “…ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΑΙΚΙΑΝ (βορειοδυτικός άνεμος) ΣΤΡΙΒΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ  ΠΡΟΣ ΑΠΗΛΙΩΤΗ (ανατολικός άνεμος), ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΡΟΝ”  (AnastasiouM., Bitsakis Y., Jones A., Steele JM., and Zafeiropoulou M., 2016: “The Back Dial and Back Plate Inscriptions.” In Special Issue: The Inscriptions of the Antikythera Mechanism, Almagest 7.1: 138– 215). Η επιγραφή αναφέρεται στην κατεύθυνση της σκιάς της Γής που προβάλλεται στο σεληνιακό δίσκο. Στην έκλειψη της 27ης Ιουλίου, η σταδιακή κάλυψη και αποκάλυψη του Σεληνιακού δίσκου έγινε επίσης με την προαναφερόμενη κατεύθυνση.

 Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ήταν ένας μηχανικός γραναζωτός μηχανισμός, κατασκευασμένος περίπου το 120 π.Χ., πιθανώς από κάποιον μηχανικό, αστρονόμο, γεωμέτρη και πολύ ιδιαίτερο κατασκευαστή. Αποτελούνταν από τουλάχιστον 35 γρανάζια, με άξονες, δείκτες και βαθμονομημένες κλίμακες. Υπολόγιζε τη θέση του Ηλίου στον ουρανό, τις φάσεις της Σελήνης και τις ημερομηνίες των εκλείψεων αυτών των δύο ουρανίων σωμάτων. Από τα αρχαία χρόνια, μέχρι και σήμερα οι ολικές εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης  παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η καταστροφή του στρατού των Αθηναίων ενώ πολιορκούσαν τις Συρακούσες στη Σικελία συνδέθηκε με την ολική έκλειψη σελήνης της 27ης  Αυγούστου του 413 π.Χ (Πλούταρχος, Νικίας, 22.1-23.9 http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=102&page=17).

Οι κατασκευές των αντιγράφων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκαν κατά  την υλοποίηση του προγράμματος ‘’The Functional Reconstruction of AntikytheraMechanismThe FRAMe project’’. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Αριστείδης Βούλγαρης κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων, Dr. Χριστόφορος Μουρατίδης μαθηματικός και Αντρέας Βοσινάκης γραφίστας βιομηχανικού σχεδίου. Για την κατασκευή των μοντέλων μελετήθηκε η σχετική βιβλιογραφία και οι τομογραφίες ακτίνων -Χ που ελήφθησαν από το πρόγραμμα Antikythera Mechanism Research Project.

The FRAMe Project Αριστείδης Βούλγαρης

 

Category: Ειδησεις, Πολιτισμός, Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

    8/12/18 | (5 σχόλια)
    Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει, λένε δημοσιεύματα, στο Παλαί ντε Σπόρ την επόμενη εβδομάδα. Θα δείτε τι αστυνομική δύναμη θα κινητοποιηθεί για να μην αφήσει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Η αστυνομία, όμως, απείχε, προχθές, απο τους βανδαλισμούς στη Θεολογική Σχολή. Και ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας