Τα αποκαΐδια της σύγχρονης Ελλάδας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Το ερώτημα που επαναλαμβάνεται μετά την τελευταία τραγωδία στο Μάτι της Αττικής αναζητά τον τρόπο που θα αποτρέψει στο μέλλον μια ανάλογη τραγωδία. Απαντήσεις υπάρχουν, πάντα θα υπάρχουν, μπορούν όμως να εφαρμοσθούν; Το Μάτι είναι δημιούργημα καταπάτησης γης και αυθαίρετης δόμησης που στερούσε σε ένα μεγάλο τμήμα ακτής ακόμη και την πρόσβαση στη θάλασσα. Ταυτόχρονα όμως είναι και δημιούργημα της Πολιτείας που έρχονταν κάθε τόσο να νομιμοποιήσει και να “τακτοποιήσει” την αυθαιρεσία και να δικαιώσει τους καταπατητές. Γιαυτό κάθε ανάλογη τραγωδία που μετά εύλογο χρόνο “ξεχνιέται”, για να αφυπνίσει εκ νέου τις συνειδήσεις η επόμενη τραγωδία, προσωρινά πάλι, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως επιβεβαίωση της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος της χώρας. Διότι χωρίς την πολιτική του συστήματος δεν θα είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εκδήλωσης του συμβάντος.

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι απαντήσεις στο ερώτημα της αποτροπής μιας νέας τραγωδίας είναι ανεφάρμοστες επειδή ουσιαστικά προϋποθέτουν πολίτες “διχασμένης”, θάλεγα, προσωπικότητας. Διότι όλες οι απαντήσεις απαιτούν από τον πολίτη να απαρνηθεί επιλεκτικά μόνον τη νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων που του καλλιέργησε επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως π.χ. σε θέματα πολεοδόμησης στην προκειμένη περίπτωση, άσχετα αν διατηρεί αλώβητη την ίδια νοοτροπία στα υπόλοιπα θέματα  της δημόσιας ζωής που τον αφορούν. Γιαυτό και οι νόμοι που ψηφίζονται για το πρόβλημα που ανακύπτει έκτακτα κάθε φορά δεν λειτουργούν στην πράξη, γιαυτό και αναιρούνται από την ίδια την πολιτεία με την τακτοποίηση κάθε αυθαιρεσίας. Αν δεν αλλάξει συνολικά η νοοτροπία σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής του πολίτη, κάθε επιλεκτική παρέμβαση της πολιτείας θα είναι ανεφάρμοστη.

Είναι χαρακτηριστικό πώς όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν και ρωτούν στα πάνελ και στις συνεντεύξεις εκπροσώπους, κυρίως του ΚΚΕ, γιατί, ενώ υποστηρίζουν ότι πρεσβεύουν το συλλογικό καλό και το δίκιο, δεν τους ψηφίζει ο λαός, η απάντηση είναι αυτονόητη: Γιατί να τους ψηφίσει αφού το πολιτικό σύστημα της χώρας ικανοποιούσε όλες τις ατομικές επιθυμίες τους; Καταπάτηση εκτάσεων, αυθαίρετη δόμηση, νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ώστε να συνεχίζεται να αναπαράγεται η αυθαιρεσία. Επί πλέον, πρόσληψη χιλιάδων υπαλλήλων με προσόν την κομματική τους πίστη η οποία καθόριζε και την εξέλιξή τους, επιθυμητές τοποθετήσεις, επαγγελματική αποκατάσταση συζύγων και τέκνων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται έτσι μια αναποτελεσματική ιεραρχική πυραμίδα, που τροχοπεδεί την ανάπτυξη της χώρας. Γιαυτό δυσλειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός και γιγαντώθηκε η γραφειοκρατία προκειμένου να δοθεί αντικείμενο εργασίας στις χιλιάδες υπεράριθμους υπαλλήλους. Όμως γιαυτό ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού λαού έζησε και ζει καλά διότι ψήφιζε και ψηφίζει “σωστά”. Έτσι φθάσαμε και στην κρίση μέσα από την κρίση των αξιών. Έτσι το ατομικό παραμέρισε το συλλογικό συμφέρον, έτσι η αναξιοκρατία εκτόπισε την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. «Το ρουσφέτι είχε την γενική ιδιότητα να εξειδικεύει και να εξατομικεύει το κάθε πρόβλημα και την κάθε λύση, έτσι ώστε η μακρόπνοη συλλογική συσπείρωση με σκοπό την ανοιχτή και έννομα θεμελιωμένη προάσπιση συλλογικών συμφερόντων  έχανε την έλξη της στα μάτια των αμέσως ενδιαφερομένων» μας λέει ο Παναγιώτης Κονδύλης. Όμως αυτή η πραγματικότητα που λειτουργεί επί δεκαετίες, από την απαρχή της λειτουργίας του ελληνικού κράτους θα λέγαμε, εμπέδωσε νοοτροπίες που δεν είναι εύκολο να ανατραπούν. Πρόκειται για πολύ παλιά διαπίστωση. Ο Γουσταύος Λε Μπον πριν δύο αιώνες διαπίστωνε: «Το παρελθόν δεν πεθαίνει ποτέ. Ζει μέσα μας και αποτελεί τον πιο σίγουρο οδηγό της συμπεριφοράς  των ατόμων και των λαών. Η ψυχή των ζωντανών είναι καμωμένη βασικά από το πνεύμα των νεκρών» είπε, για να το επαναλάβουν ο Braudel, ο Ουίλιαμ Φώκερ, ο πρόεδρος Ομπάμα και τόσοι άλλοι. Με άλλα λόγια το παρελθόν εμπεδώνεται ως νοοτροπία που σέρνει το παρόν. Αυτό όμως που διαιωνίζει τη νοοτροπία είναι το γεγονός ότι τα θύματα αυτών των ανείπωτων τραγωδιών στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ηλεία, είναι αριθμητικά ελάχιστα μπροστά στο σύνολο των «ευεργετηθέντων» πολιτών του συστήματος, οι οποίοι συνεχίζουν να ευελπιστούν ότι με την υπέρβαση της κρίσης θα αποκατασταθούν οι «ευεργεσίες» του. Ίσως να αποδίδεται η εκατόμβη των θυμάτων κάθε φορά στην κακοτυχία τους και στην “κακιά ώρα”. Γιατί λοιπόν το εκλογικό σώμα να στραφεί σε κόμματα που δεν υπόσχονται «δώρα»; Γιατί να προτάξει το συλλογικό έναντι του ατομικού συμφέροντος;

Εκείνο όμως που ανέδειξαν οι τελευταίες τραγωδίες είναι η έλλειψη συναίσθησης εκ μέρους των κομμάτων της καταστροφικής πολιτικής τους. Ότι δηλαδή τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας που προσλαμβάνουν ποικίλες μορφές, όπως φυσικών καταστροφών, οικονομικής κρίσης ή μορφή μαζικής μετανάστευσης της νεολαίας είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν επί δεκαετίες αποσκοπώντας στον εναγκαλισμό της εξουσίας. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του δικομματισμού έχουν τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα – απόκομμα στις εκλογές του 2009 με ποσοστό μόλις 4,5% εκτοξεύθηκε στο 36% προσεταιριζόμενο εκλογική πελατεία από τα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ενσωματώνοντας δηλαδή τη νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων. Γιαυτό η πολιτική του κινείται στον άξονα του παρελθόντος, στην επανεκλογή του στην εξουσία με κάθε τρόπο. Γιαυτό προτάσσει ως κόκκινη γραμμή τις συντάξεις, με κριτήριο τον όγκο των 2.700.000 συνταξιούχων ή των 600.000 δημοσίων υπαλλήλων αντί την ανάπτυξη της χώρας και τη δραστική μείωση της μετανάστευσης της νεολαίας, την οποία ο Τζότζεφ Στίγκλιτζ σε πρόσφατη σχετικά συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα χαρακτήρισε ως «πολιτισμική γενοκτονία».

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

29-7-2018

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εδω δεν ψηφιζοταν προ της Μεταπολιτευσεως το αστικο Προοδευτικο κομμα του αειμνηστου Σπυρου Μαρκεζινη, του αρχιτεκτονος επι Παπαγου της ανοικοδομησεως και μετεπειτα αναπτυξεως με την 8ετια Καραμανλη της Ελλαδος και θα ψηφισθει το Κ.Κ.Ε -ιδιαιτερα προ της καταρρευσεως της Σοβιετικης Ενωσεως το 1989 -που υποεστηριζε την δικτατορια του προλεταριατου -επι του προλεταριατου-;;;.
    Ειναι η μοιρα ολων των μικρων κομματων -που εδω που τα λεμε δεν εχουν και ταλαντουχους ηγετες και φυσικα δεν τα ευνοουσαν και τα ”καλπονοθευτικα” εκλογικα συστηματα.
    Δυστυχως και σημερα το ΚΚΕ αρνουμενο την συμμετοχη μας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαικη Ενωση δεν εχει μελλον για εξουσια ,αλλα θα συνεχισει να υπαρχει, οπως οι Γιαχωβαδες στην Ορθοδοξη Ελλαδα μας και θα αγωνιζεται -και καλως – να συγκυβερνα με τις ”Δημοκρατικες Δυναμεις” στην Τοπικη Αυτοδιοικηση.
    Παληα δουλεια του κοσκινο και γιαυτο συμπεριλαμβανεται στις κακοδιοικησεις των Τοπικων Διοικησεων και την καταχρεωση της Χωρας , με τις σπαταλες που δεν σταματησε στις τοπικες κοινωνιες.
    Βεβαιως δεν εχει και στηριγματα παγκοσμιως ,επειδη τοσο η Ρωσια, οσο και η Κινα ξεχασαν τον κρατιστη Μαρξ και κρατησαν για την διοικηση των αχανων κρατων τους ”την δικτατορια επι του προλεταριατου”, γιατι -το ξερουν απο τους Τσαρους και τους Αυτοκρατορές τους- οτι με την Δημοκρατια θα εχουν συνεχεις διασπασεις των επικρατειων τους.
    Τωρα τρομαζουν και θα τρομαζουν τον κοσμον απαντα και με τα ισχυρα κρατη τους και τα δισεκατομυρια των υπηκοοων τους.
    Υ.Γ .Για το θεμα των ημερων ας μη αρκεσθουμε στο πελατειακο κρατος και στις πελατειακες σχεσεις,- που πραγματι υπηρξαν και αναγονται στο αλυτο προβλημα” το αυγο ,η, η κοτα πρωτα”- αλλα ας συνυπολογισουμε και τις αναγκες στεγασεως των Ελληνων ,που απο το 1950 εγκατελειψαν τα χωρια τους και ”στοιβαχθηκαν” σε παραγκες στις μεγαλουπολεις και κυριως στο κλεινο αστυ ,με τα ωραια περιχωρα του , που τοσο ”τραγουδηθηκαν ” και διαφημισθηκαν για τον ευκολο πλουτισμο ολων των Ελληνων ,μεχρι και των πασης φυσεως εγκληματιων και οικονομικων και μη μεταναστων.
    Τι λεμε;;;. Καθε νομισμα εχει δυο οψεις.

    • Ειλικρινά δεν έχω στενοχώρια αν ψηφίζεται το ΚΚΕ ή όχι. Με ενδιαφέρει όμως το γιατί. Προσπαθώ να εκθέσω την πολιτική του συστήματος προκειμένου να κυριαρχεί και τη νοοτροπία που καλλιέργησε στον κόσμο και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής που δεν θα έχουν τέλος. Δεν θα επανέλθω διότι το δράμα των ανθρώπων δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης.

      • Σας εγραψα και σας επαναλαμβανω γιατι δεν ψηφιζεται για να κυυβερνησει το ΚΚΕ . 1.-Εγινε πολυ” παληο” μετα το 1989. ΚΑΙ 2.-Υποστηριζει την εξοδο της Ελλαδος απο τις Διεθνεις Ευρωαντλαντικες συμμαχιες, γιαυτο ”τον ουρανο με τ’αστρα” να υποσχεθει δεν θα πλειοψηφησει σε εκλογες.
        Παντως εκτιμω οτι προτιμα το μικρο ποσοστο του απο την kolotumpa του Συριζα, που εδω που τα λεμε το παρακανε κιολας και ισως εξεθεσε ανεπανορθωτως την Αριστερα συνολικως και πανευρωπαικως, γιαυτο και προσπαθει ”να χωθει” στην Κεντροαριστερα , μεσω της Ευρωπαικης σοσιαλδημοκρατιας.
        Οσο για το δραμα των ημερων εκεινο που πρεπει να εκνευριζει και να προβληματιζει ολους τους Ελληνες δεν ειναι οτι χαθηκαν πανω απο 100 ψυχες-σε αλλες φυσικες καταστροφες,η, ομαδικα ατυχηματα χανονται περισσοτερες- , αλλα η φανερη ”παραλυσια” του κρατικου μηχανισμου , που απεδειξε οτι αδυνατει και να σχεδιασει και να υλοποιησει, αλλα κυριως ξεχναει και να προειδοποιησει. Αλλα τι κανει ”ο Θεος ον βουλεται απολεσει”;;;. Καλη εβδομαδα.

        • Σας το τόνισα παραπάνω. Δεν είμαι ερωτευμένος με κόμματα αλλά με αρχές. Όσο οι Έλληνες προτάσσουν τα αυθαίρετα και νιώθουν ευτυχείς με αυτά αντί της κοινωνικής αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και όσο αρέσκονται στη σημερινή Ελλάδα, αυτό το σύγχρονο μπάχαλο που οικοδόμησαν μετεμφυλιακά η ΕΡΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με σημερινούς κληρονόμους τον ΣΥΡΙΖΑ, το τίμημα θα είναι βαρύτατο, όπως αυτό στη Μάνδρα και στο Μάτι. Έπεται συνέχεια. Μην αμφιβάλλετε καθόλου γιαυτό. Εσείς είστε ερωτευμένος με το μπάχαλο. Δικαίωμά σας. Το σέβομαι.

          • Πρωτον. Εσεις διερωτηθηκατε γιατι δεν ψηφιζεται το ΚΚΕ , με το οποιον ”δεν ειστε ερωτευμενος” οπως γαφετε στην προηγουμενη απαντηση σας και δευτερον τα αυθαιρετα εγιναν-οπως εγραψα και εγω στο σχολιο μου- και για στεγαση των ”λαικων ταξεων” κατα την προσφιλη εκφραση του ΚΚΕ και των πασης επωνυμιας αριστερων πολιτικων σχηματισμων.
            Το θεμα ειναι ”ουτως εχοντων των πραγματων , που δεν απογιγνονται” τι σχεδιαζεις και εφαρμοζεις για περιορισμο των απωλειων σε ανθρωπους και περιουσιες και εδω αυτη η κυβερνηση ”αγρον ηγοαρασε”στα 3 χρονια -χωρις τον κ. Βαρουφακη-της κυβερνητικης της θητειας.
            Για σκεφθειτε να δικαιολογειται η Τροχαια οτι, επειδη υπαρχουν παλαιοι και στενοι δρομοι να μη λαμβανει τα απαραιτητα μετρα για προληψη τροχαιων ατυχηματων και να μη απαγορευει την κινηση στους χιονισμενους δρομους χωρις αντιολισθητικες αλυσσιδες. Οπως και να το παρουμε φιλε μου δεν δικαιολογουνται τα αδικαιολογητα .
            ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΗΛΘΕ . ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ και θα προσπαθησουμε την βελτιωση ολων οσων δεν ηταν ορθα.
            Αυτη θα ηταν η ορθη απαντηση της κυβερνησεως και των τριων-τεσσαρων” αστερων της”.
            ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ απο λαο .Ενταξει -φιλοι-. ”Αμαρτια εξωμολογημενη μιση αμαρτια”.
            Ενω τωρα ΔΟΞΑΣΤΕ ΜΑΣ.
            Αμ δε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα