Η κρυφή αλήθεια για την ταραχή στην κυπριακή παιδεία: Γιατί έκρυψαν τη μυστική έκθεση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΠΕΤΤΑ

Πριν ενάμιση χρόνο το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει μια έρευνα από τον γνωστό οίκο Ernst & Young (Εταιρεία που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες) σχετικά με την Κυπριακή Παιδεία.

Φυσικά είχε προηγηθεί η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που όπως και η Ernst & Young πληρώθηκαν αδρά με αρκετά εκατομμύρια. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας θεωρήθηκε μη εφαρμόσιμη στα κυπριακά δεδομένα της παιδείας, έτσι εμπιστεύθηκαν μια εταιρεία αντί ένα εκπαιδευτικό οργανισμό.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο και όταν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούσαν επίμονα να πληροφορηθούν τα περιεχόμενα της έρευνας αυτής ο τότε υπουργός παιδείας κ. Κώστας Καδής τους καθησύχαζε ότι τα ευρήματα δεν θεωρούνταν σημαντικά και τίποτε δεν θα άλλαζε στα της παιδείας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης κρατήθηκαν ερμητικά κλειστά και μακριά από την δημοσιότητα. Επιπλέον είναι φανερό μετά και την παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου αλλά και του υφυπουργού παρά τω προέδρω για την ύπαρξη αυτής της έκθεσης εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα ότι η κυβέρνηση είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις της.

Ο λόγοι της μη δημοσιοποίησης ήταν προεκλογικής σκοπιμότητας. Εδώ συναντούμε τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών, των υποψηφίων για τις εξετάσεις του Νέου Συστήματος Διορισίμων στην Εκπαίδευση αλλά και των ιδίων των Κυπρίων φορολογούμενων πολιτών που ως πληρώσαντες την έρευνα έπρεπε να είχαν και το δικαίωμα της πληροφόρησης αλλά και όλων των Κυπρίων εκλογέων που δεν γνώριζαν τις κρυμμένες κινήσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη στα της παιδείας προεκλογικά.

Τίθεται εύλογα το ερώτημα αφού η κυβέρνηση γνώριζε την έκθεση και είχε πάρει τις αποφάσεις της γιατί τότε έπαιξε το σκληρό παιχνίδι όχι μόνο όπως πιο πάνω αναφέραμε αλλά ειδικά αυτό με τους υποψηφίους για τις εξετάσεις του Νέου Συστήματος Διορισίμων στην Εκπαίδευση;

Οι ενδιαφερόμενοι που αιτήθηκαν ήταν 17,414 και η συμμετοχή € 200!!!

Στο κράτος στοίχησαν δύο και μισό εκατομμύρια ευρώ χωρίς να δικαιολογούν την ποιότητα των εξετάσεων και φυσικά ποιος θα ξεχάσει το «αδιάβλητο» τους που δημοσιεύθηκαν οι λύσεις πριν την εξέταση και κανένας δεν ανάλαβε ακόμα την ευθύνη.

Ούτε για το σκάνδαλο με τα φροντιστήρια του συζύγου της επικεφαλής των εξετάσεων έχουμε μάθει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο τότε υπουργός παιδείας κ. Καδής τους εξαπάτησε δηλώνοντας δημοσίως και εγγράφως, υποσχόμενος ότι 1 στους 8 θα διοριζόταν και ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα διορίζονταν 1700 νέοι εκπαιδευτικοί!!! Διορίστηκαν μετά βίας 41 νέοι εκπαιδευτικοί.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που εμφανίζεται τώρα είναι το καθεστώς διορισμού τους που τους υποβιβάζει σε άλλη ταχύτητα εκπαιδευτικών μιας και δεν τους αναγνωρίζει την προϋπηρεσία τους σε εκπαιδευτικό έργο όπως αυτή των διορισμένων από το κατάλογο διοριστέων.

Έτσι αντί 4 ταχύτητες εκπαιδευτικών όπως πιο πριν, έχουμε 14 τώρα μιας και έχουν γίνει αλλαγές και στους εκτάκτους, συμβασιούχους και μόνιμους επί δοκιμασία και όλοι επιτελούν το ίδιο έργο.

Ποιος θυμάται ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τότε μιλούσαν για προχειρότητες στο όλο σύστημα διορισμού και ζητούσαν επιτακτικά μέχρι την τελευταία στιγμή την αναβολή της ψήφισης του για να γίνει καλύτερη προετοιμασία.

Ποια ήταν τα ευρήματα αυτής της έκθεσης όμως;

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τη δώσει στη δημοσιότητα!!! Σε τούτο τον χορό μπήκαν και οι ξεχασμένες «εισηγήσεις» και οι προσωπικές απόψεις του γενικού ελεγκτή για την παιδεία.

Μπορεί εύκολα ο καθείς ελεύθερα σκεπτόμενος να καταλάβει το περιεχόμενο της περιβόητης αυτής έκθεσης. Αλλά δεν πρέπει να μείνει μόνο εκεί επειδή ακολουθούν και άλλα που δεν αγγίζουν μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά τα σχολεία και κατά επέκταση τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι μαθητές και μαθήτριες.

Οι πρόσφατες αποφάσεις, καταγγελίες σε διεθνή φόρα και τα απεργιακά μέτρα των εκπαιδευτικών οργανώσεων αποδεικνύουν ότι θα έχουμε ένα δυνατό χορό επιβίωσης και όποιος αντέξει!!!

Όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πραγματικότητες τότε οι γονείς, οι πολίτες και τα κόμματα θα αστράψουν και θα βροντήξουν μπροστά στη συμπεριφορά της κυβέρνησης!!! Ήδη το ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών έχουν καταγγείλει τη στάση της κυβέρνησης και την καλούν να αποσύρει τα μέτρα και να αρχίσει πάραυτα ένας διάλογος με ανοικτά όλα τα ζητήματα μέχρι που να βρεθεί λύση πριν τον Σεπτέμβριο διαφορετικά θα φέρει ακεραία την ευθύνη.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν να αποκρούουν συνεχώς τα πλαστά, εσκεμμένα στοιχεία και παραπλανητικά συνθήματα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και οι ακολουθούντες της αλλά ο χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο δείχνει την πλάστιγγα να γέρνει προς το μέρος τους μιας και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια.

Όμως ας δούμε ποια θα είναι τα νέα μέτρα εκτός αυτών που ήδη ανακοινώθηκαν, που κρύβονται στην έκθεση:

Κλείσιμο όσων περισσότερων γίνεται δυνατόν Δημοσίων Σχολείων (Βρεφοκομικών, Νηπιαγωγείων, Προδημοτικής, Δημοτικής. Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Εσπερινών),

Ακύρωση όλων των προγραμμάτων που αφορούν παιδιά με ειδική στήριξη (ακοής, όρασης, αντίληψης, κ.α.), αναλφαβητισμό, αλλοδαπούς, κ.α.,

Μείωση των ψυχολόγων, ειδικών συμβούλων, συμβούλων και άλλων που σχετίζονται με άμεση παρέμβαση κ.α.,

Διάλυση και κλείσιμο σχολείων τύπου Κύκλος Α και Κύκλος Β και εξοικονόμηση διευθυντών, βοηθών διευθυντών Α’, απλών βοηθών διευθυντών,

Αφαίρεση και των υπολοίπων μειώσεων των εκπαιδευτικών που αφορούν: προετοιμασία εργαστηρίων, συντήρηση εργαστηρίων, ιστοσελίδας, δικτύου υπολογιστών σχολείων, προγραμματιστών, μικροφωνικής.

Αφαίρεση εργαστηριοποίησης από μαθήματα όπως Φυσική, Πληροφορική, Τεχνολογία, κ.α. Αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από 25 που σε 30.

Σε μερικά σημεία από αυτά αναφέρθηκε και με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, κ. Χρίστος Χριστοφίδης και δείχνει ότι ήδη είναι γνωστή η έκθεση και οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Σε ένα κράτος που τις περικοπές της οικονομικής σου πολιτικής τις ονομάζεις «εξορθολογισμό» ή μέτρα για καλυτέρευση της εκπαίδευσης τότε πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά στο λαό και να σταματήσει η κοροϊδία έναντι των παιδιών και των γονιών τους αλλά και προπαντός κάθε πολίτη. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, ιδού και η κρυφή αλήθεια…

Θορυβημένος ο πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης κάλεσε σε διάλογο χωρίς ημερήσια διάταξη τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και προσπαθεί να παρουσιαστεί ως από μηχανής θεός…

Πανίκος Παπέττας Βοηθός Διευθυντής Πληροφορικής Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ Αμμοχώστου

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα