Πως ο Ερντογάν εξαπάτησε τον Τραμπ για τον Πάστορα: Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Ισραήλ φαίνεται να ήταν ο καταλύτης στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, οι οποίες κατέρρευσαν την Τετάρτη με ευθύνη του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που κοροϊδεψε χωρίς κανένα οίκτο τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Αμέσως μετά την κατάρρευση της συμφωνίας, την Πέμπτη το πρωί, ο κ. Τραμπ έξαλλος και οργισμένος τηλεφώνησε στον κ. Ερντογάν, στον οποίο ανακοίνωσε ότι οι  Ηνωμένες Πολιτείες “θα επιβάλουν σκληρές κυρώσεις” στην Τουρκία. Στη συνέχεια έγραψε στο Twitter για τον Πάστορα:

“Αυτός ο αθώος άνθρωπος της πίστης πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.”

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το Τελ Αβίβ απελευθέρωσε μια Τουρκάλα, που κατηγορείτο για τρομοκρατία, μετά από αίτημα του κ. Τραμπ, για να απελευθερώσει, με τη σειρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, τον Πάστορα, κάτι που δεν έκανε.

Η απελευθέρωση ήταν –όπως έγραψε η Washington Post– μέρος μιας συμφωνίας, την οποία έκανε ο ίδιος ο κ. Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αφήσει ελεύθερη την Τουρκάλα υπήκοο, και ο Ερντογάν με τη σειρά του να απελευθερώσει τον κ. Μπράνσον. Ειδικότερα το Ισραήλ απέλασε την Έβρου Όσκαν στις 15 Ιουλίου, μια εβδομάδα μετά την παραπομπή της για σχέσεις με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, κατηγορίες τις οποίες ο δικηγόρος της αρνήθηκε.

Η Οσκάν είχε συλληφθεί τον Ιούνιο ενώ ήταν με ταξιδιωτική βίζα στο Ισραήλ, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.

Η Washington Post ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 14 Ιουλίου  να αφήσει ελεύθερη την Οσκάν ώστε να την “ανταλλάξει” με τον ‘Αντριου Μπράνσον, που παρέμενε επί 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε ένα τέτοιο αίτημα του Προέδρου Tραπ,” είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν έντονες πιέσεις από την Ουάσιγκτον στον Ερντογάν για την απελευθέρωση του πάστορα γεγονός που ανάγκασε την Άγκυρα να μετατρέψει την κράτηση του σε κατ οίκον περιορισμό.

Όμως  αυτό δεν θεωρήθηκε αρκετό για τον Λευκό οίκο ο οποίος χθες έστειλε ουσιαστικά τελεσίγραφο στον Τούρκο πρόεδρο απειλώντας ότι αν δεν επιστρέψει άμεσα ο Μπράνσον στην Αμερική η Άγκυρα θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απελευθέρωση της Τουρκάλας υπηκόου από το Ισράηλ, ο Ερντογάν παραβιάζοντας τη συμφωνία με τον κ. Τραμπ, πρόβαλε νέα αιτήματα, ζητώντας τον Ιμάμη Γκιουλέν. Επίσης απαίτησε να σταματήσει η αμερικανική έρευνα για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα και να “ξεπαγώσει” η διαδικασία για τα μαχητικά F-35.

Πηγή: Reuters, Washington Post

https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα