Ο Μακρόν ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την υπόθεση  Alexendre Benella  μετά την απώλεια 4 μονάδων δημοτικότητας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες της υπόθεσης Alexendre Benella, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε στο χθεσινό μου σχετικό άρθρο στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=193313.

Κάτω από το βάρος του σάλου που προκάλεσε στο 80% των ερωτηθέντων Γάλλων, την πτώση της δημοτικότητάς του στο 32% (χάνοντας 4 ολόκληρες μονάδες λόγω αυτής της υπόθεσης), στην πίεση που άσκησε σύσσωμη η αντιπολίτευση στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ο Μακρόν διέκοψε τη σιωπή του και είπε : «εγώ είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος αυτής της υπόθεσης και κανένας άλλος»!

Πού το είπε ;

Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε την Τρίτη το βράδυ σε ένα βραδινό της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας που διοργανώθηκε στον Οίκο της Λατινικής Αμερικής στο Παρίσι για να κλείσει η κοινοβουλευτική σύνοδος. Όπως γράφουν στον ηλεκτρονικό LE MONDE στις 25-7-2018 οι δημοσιογράφοι  Astrid de Villaines και Manon Rescan, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις του Monde, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βγήκε από τη σιωπή του. Την Τρίτη 24 Ιουλίου, ο  Μακρόν μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για την υπόθεση του Benalla, αυτού του στενού βοηθού του, που κινηματογραφήθηκε να χτυπάει διαδηλωτές στο περιθώριο της διαδήλωσης της 1ης Μαΐου 2018 στο Παρίσι.

Μπροστά σε ένα τμήμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και των υπουργών του κόμματος της «Δημοκρατίας Εμπρός» (LRM), καλεσμένοι στο βραδινό που διοργάνωσε το εν λόγω κόμμα, με την ευκαιρία της λήξης της κοινοβουλευτικής συνόδου, ο Μακρόν χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή «απογοήτευση» και «προδοσία», σύμφωνα με πληροφορίες  που ανέφεραν παρόντες βουλευτές :

«Αυτό που συνέβη την 1η Μαΐου είναι βαρύ, σοβαρό. Και τούτο ήταν για μένα μια απογοήτευση, μια προδοσία. Κανείς, κανείς δίπλα μου ή στο ιδιαίτερο γραφείο μου δεν έχει ποτέ προστατευθεί ή απαλλαγεί από τους κανόνες, τους νόμους της Δημοκρατίας που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Αν ψάχνουν για έναν υπεύθυνο, ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ και μόνον εγώ. Εγώ  εμπιστεύθηκα τον Alexandre Benalla. Εγώ ενέκρινα την ποινή. Τούτο δεν είναι η δημοκρατία των αποδιοπομπαίων τράγων, η δημοκρατία του μίσους. Δεν μπορούμε να είμαστε  Αρχηγοί της καλοκαιρίας. Εάν θέλουν έναν υπεύθυνο, αυτός είναι μπροστά σας. Ας έρθουν να τον ψάξουν. Απαντώ στον γαλλικό λαό».

Ο γράφων παρακολούθησε τις πρωινές ειδήσεις στο γαλλικό κανάλι France2 το οποίο αναφέρθηκε στις εν λόγω δηλώσεις και το  κοινοβουλευτικό βραδινό, δείχνοντας σχετικό οπτικοακουστικό ρεπορτάζ. Είδε και άκουσε με τα αυτιά του τον Μακρόν να λέει τα εξής :

  • «Δεν παρέδωσα τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας στον Benalla».
  • «Ο Benalla δεν αμείβονταν με 10.000 ευρώ το μήνα», όπως γράφτηκε στον Τύπο.
  • «Δεν του παραχώρησε δωρεάν η Γαλλική Προεδρία διαμέρισμά της 300 τ.μ. στην πλατεία Alma, όπως γράφτηκε στον Τύπο.
  • «Ο Benalla δεν ήταν εραστής μου» !

«Κανείς δεν απαντούσε στο τηλέφωνο»

Ο Μακρόν, αξιοποιώντας την καθιερωμένη φιλική συνάντηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο τέλος της σχετικής Συνόδου, έκανε τις παραπάνω δηλώσεις χθες βράδυ. Δηλαδή μπροστά σε ένα φιλικό περιβάλλον.

Αλλά παρά τα χαμόγελα, οι βουλευτές αγωνίζονται να κρύψουν την κούραση και τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε μια κυβέρνηση που αντέδρασε αργά. «Δεν γνωρίζαμε τίποτα για 48 ώρες, κανείς δεν απαντούσε στο τηλέφωνο στο Elysée», παραπονιέται ένας πυλώνας της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Δημοκρατίας Εμπρός». «Οι υπουργοί θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα. Ήμασταν μόνοι μας», αναστενάζει ένας άλλος βουλευτής που είναι ευχαριστημένος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα «άντεξε το χτύπημα». Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας μοιάζει να τους αναζωογόνησε. «Ήταν καλό που ήρθε. Είμαστε όλοι μαζί. Η κρίση έδειξε ότι η πλειοψηφία είναι συσπειρωμένη», δήλωσε ο Hervé Berville, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα