Έφυγε ο Πτέραρχος, Νίκος Κουρής: Ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της κρίσης του 1987 με την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο εκλιπών Πτέραρχος, Νίκος Κουρής: Πηγή: Εκδόσεις Λιβάνη

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Μια από τις εμβληματικότερες μορφές της Πολεμικής Αεροπορίας που άφησαν παρακαταθήκη στους νεότερους Αξιωματικούς της αεροπορίας, ο Πτέραρχος Νικόλαος Κουρής «έφυγε» πριν λίγες ώρες από τη ζωή για το αιώνιο ταξίδι.

Ο μακροβιότερος Αξιωματικός στη θέση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρώτος από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ο Νικόλαος Κουρής είχε γεννηθεί το 1930 και 20 χρόνια αργότερα εξερχόμενος της σχολής Ικάρων είχε ονομαστεί Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος. Στην αεροπορική ζωή του πέταξε με πολλούς τύπους αεροσκαφών συμπληρώνοντας περισσότερες από 6500 πτητικές ώρες, τόσο με εκπαιδευτικά όσο και με μαχητικά.

Το 1981, τρείς μήνες μετά τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και την άνοδό του στην εξουσία, ο Νικόλαος Κουρής ήταν η επιλογή του τότε πρωθυπουργού για τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Τρία χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβρη του 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου τον αναβάθμισε σε Πτέραρχο και του έδωσε τη νευραλγική καρέκλα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην οποία και παρέμεινε έως το 1989. Ήταν ο Αρχηγός που χειρίστηκε και πήρε τα εύσημα όλων για την κρίση του 1987 καθώς επίσης και για την ολοκληρωτική εξάρθρωση της παρακρατικής ακροδεξιάς οργάνωσης Κόκκινη Προβιά, που δρούσε στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας από τη δεκαετία του ’50, όταν είχε υπογραφεί συμφωνία του ΓΕΕΘΑ με την αμερικανική CIA.

Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Πτέραρχος Κουρής, φόρεσε το πολιτικό κοστούμι καθώς είχε εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνοντας τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων. Από το 1993 και για τρία χρόνια ήταν βουλευτής επικρατείας του κινήματος και διατέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κατά την κρίση των Ιμίων ο πτέραρχος Κουρής είχε ζητήσει επιθετική στάση από την Ελληνική πλευρά και είχε αντιπαρατεθεί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ο Νικόλαος Κουρής ήταν παντρεμένος με τη Γιολάντα Αγγελοπούλου με την οποία είχε αποκτήσει δυο παιδιά κι από αυτά χάρηκε δυο εγγόνια.

Πηγή: Έφυγε ο Πτέραρχος, Νίκος Κουρής: Ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της κρίσης του 1987 με την Τουρκία https://hellasjournal.com/2018/07/efyge-o-pterarchos-nikos-koyris-itan-o-archigos-geetha-tis-krisis-toy-1987-me-tin-toyrkia/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Νομιζω οτι εξελεγη ως Αρχηγος του Γενικου Επιτελειο Αεροποριας απο την κυβερνηση του αειμνηστου Γεωργιου Ραλλη στις κρισεις του 1981 και η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ τον εκανε αργοτερα Αρχηγο ΓΕΕΘΑ και το αξιζε. Παρακληση να επανεξετασθει η περιπτωση.
    Παντως για τους αγνους Ελληνες πατριωτες η καταληξη ενος εξαιρετικου ανωτατου αξ/κου σαν τον αποστρατο πτεραρχο Κουρη σε ανωτερη κομματικη θεση ειναι καταντια και κακο παραδειγμα για τους εν ενεργεια συναδελφους του . Αλλα ” ας εχει γαιαν ελαφραν”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα