Οι υποθέσεις των S-400 και των F-35 έχουν δρόμο: Δεν κλείνουν με μία απόφαση του κ. Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η υπόθεση της πώλησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα που της επιτρέπει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35, είναι πολύ περίπλοκη και έχει μεγάλο και δύσκολο δρόμο να διανύσει ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι να επιλύσει αυτό το δυσεπίλυτο σταυρόλεξο, που «κατασκεύασε» ο ίδιος για τη χώρα το

υ. Μπορεί να τον θαυμάζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ενδόμυχα να στοχεύει να τον μιμηθεί ως αυταρχικό αλλά εκλεγμένο ηγέτη, όμως στην Αμερική οι διαδικασίες είναι δημοκρατικές και οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους.

Είναι εντελώς δύο διαφορετικά πράγματα, η δράση, ας πούμε, των μυστικών υπηρεσιών, όπου επιτρέπεται η παραβίαση των νόμων, και η πώληση αμερικανικού υλικού, όπου οι νόμοι γίνονται απόλυτα σεβαστοί.

Ιδιαίτερα όταν οι αμερικανικοί νόμοι προβλέπουν κυρώσεις σε ξένες χώρες και εταιρείες, και έχουν ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία από την αμερικανική Βουλή και τη Γερουσία, και μάλιστα με απαίτηση του σημερινού προέδρου της Αμερικής.

Γεγονός είναι ότι οι ρωσικοί S-400 έχουν κατασκευαστεί για να αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά και δυτικά οπλικά συστήματα.

Άρα, όπως δήλωσε και ένας εκ των ανωτάτων αξιωματικών του ΝΑΤΟ, ο Τοντ Γόλτερς (Tod Wolters) στο πρακτορείο Reuters, το σχέδιο της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα αποτελεί κίνδυνο για τη Δυτική Συμμαχία

. ΕΔΩ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Ότι και να λέει ο κ. Τραμπ, ότι και να γράφουν οι σύμβουλοι του στους γερουσιαστές, η αλήθεια είναι μία και ουδείς μπορεί να την διαψεύσει στην Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχει ούτε ένας αξιωματούχος, στο Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που διαφωνεί με τον Αμερικανό αξιωματικό.

Οι S-400 είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο για τους συμμάχους της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Οπότε, ουδείς συμφωνεί με την αγορά του υπερόπλου από την Τουρκία και όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες του καφενέ, που λέμε και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να δεχθούν οι ΗΠΑ την ολοκλήρωση αυτής της αγοράς από τους Τούρκους.

Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, δεν έχουν ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας της αμερικανικής υπερδύναμης.

Το ζητούμενο για την Αμερική είναι να μην παραλάβει η Τουρκία τους S-400. Αντίθετα να αγοράσει τους αμερικανικούς Πάτριοτς -ήδη προτάθηκαν στον κ. Ερντογάν. Επίσης, το καλύτερο αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ θα ήταν η αλλαγή της στάσης του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, η απομάκρυνση του από τη Ρωσία και το Ιράν και η παράδοση των F-35 στην τουρκική αεροπορία.

Αυτό είναι το καλό σενάριο για την Αμερική και τον κ. Τραμπ.

Απ’ εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα…

Ο κ. Ερντογάν όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τη Δύση και την ίδια στιγμή, οι σχέσεις του με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξελίσσονται σε «αδελφικές».

Συνεργάζονται στενά, μιλούν συχνά και φαίνεται ότι ο Ρώσος «Τσάρος» τον ακούει.

Το βλέπουμε συχνά και στην υπόθεση της Συρίας, όπου ο κ. Πούτιν κάνει υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι στηρίζει με πάθος τον πρόεδρο αλ Άσαντ.

Αυτή η σχέση δύσκολα θα σπάσει, οπότε οι Αμερικανοί πρέπει να αρχίσουν να το χωνεύουν.

Όπως τονίζεται όλο και περισσότερο στην αμερικανικής πρωτεύουσα, από αξιωματούχους και αναλυτές, οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν μια επιλογή:

Είτε θα επανέλθουν και θα είναι με το μέρος του ΝΑΤΟ, είτε θα μετακινηθούν στο ρωσικό στρατόπεδο από την άποψη της άμυνας…

Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή, ούτε μέση λύση.

Στο θέμα της αποφυλάκισης των Αμερικανών υπηκόων, που κρατά όμηρους στην Τουρκία ο Ερντογάν, τα πράγματα επίσης δυσκολεύουν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί να του σταλεί «πακέτο» ο Ιμάμης Γκιουλέν και να του επιστραφεί ο τραπεζίτης Ατίλα.

Τις τελευταίες μέρες έρπει μία φήμη στην Ουάσιγκτον που αναφέρει ότι οι κ. Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν στα «όρθια» στις Βρυξέλλες μία ανταλλαγή Αμερικανών και Τούρκων φυλακισμένων, αλλά για να πραγματοποιηθεί αυτή πρέπει να παρακαμφθεί η αμερικανική Δικαιοσύνη.

Αυτό ΔΕΝ γίνεται.

Οπότε ας μην αποκλείσουμε την ανταλλαγή του πάστορα Άντριου Μπράνσον, με τον Ατίλα, τον τραπεζίτη της οικογένειας του κ. Ερντογάν.

Ο Ιμάμης Γκιουλέν είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκδοθεί.

Η αμερικανική γραφειοκρατία έχει επίσης πρόβλημα με τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θρησκευτικών ελευθεριών, της ελευθερίας του Τύπου και τη διαφθορά που αγγίζει την οικογένεια του κ. Ερντογάν.

Όμως, αν υποθέσει κανείς ότι δεν ενδιαφέρουν τα ζητήματα αυτά τον κ. Τραμπ, «μέσα είναι».

Άλλωστε εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον αυταρχικό Ερντογάν. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.

Αυτό του αντιαμερικανισμού, το οποίο ενδιαφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο και το έχει θέσει πολλές φορές στον κ. Ερντογάν. Το μίσος για την Αμερική, κυριαρχεί στην τουρκική κοινωνία και γι’ αυτό ευθύνεται προσωπικά ο πρόεδρος της Τουρκίας και το ισλαμιστικό κόμμα του.

Ότι και να κάνουν οι ΗΠΑ, όσα δώρα και αν προσφέρει ο κ. Τραμπ στον Ερντογάν, ο αντιαμερικανισμός δεν θα μειωθεί.

Οπότε, στο θέμα αυτό, τα κέρδη της Αμερικής θα είναι ανύπαρκτα. Αλλά το μείζον θέμα, για να «βολέψει» ο κ. Τραμπ την αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Ερντογάν, όπως και το μείζον εμπόδιο, είναι οι αμερικανικοί νόμοι.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιδείξει ασέβεια στο αμερικανικό Σύνταγμα και στους αμερικανικούς νόμους ο σημερινός Πλανητάρχης, παρά το γεγονός ότι βαθιά μέσα του ταυτίζεται με ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν.

Άλλωστε, γνωρίζει και ο ίδιος, ότι ακόμα και ο Πρόεδρος της Αμερικής μπορεί να δικαστεί και να καταδικαστεί. Η έρευνα που διεξάγεται εναντίον του δεν αποτελεί κυνηγητό επειδή είναι ο …Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ανακρίσεις έχουν προχωρήσει και φαίνεται πως τα στοιχεία, για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, είναι αμείλικτα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος συνεργάστηκε με τον …Πούτιν για να εκλεγεί πρόεδρος της υπερδύναμης.

Αυτό δύσκολα θα επιβεβαιωθεί, εκτός αν ένας συγκεκριμένος στενός συνεργάτης του κ. Τραμπ, καταθέσει εναντίον του. Εάν συμβεί αυτό, η Αμερική θα ζήσει στιγμές του Γουότεργκεϊτ.

Οι δηλώσεις του στο Ελσίνκι για τον πρόεδρο της Ρωσίας και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ήταν απαράδεκτες και προσβλητικές για την ίδια την Αμερική.

Η μισή διόρθωση του χθες διασκέδασε απλά τις εντυπώσεις.

Στη χώρα κυριαρχεί η οργή. Το χειρότερο που κατάφερε ο κ. Τραμπ, είναι ότι θύμωσε και τους ίδιους τους οπαδούς του, οι οποίοι -ότι και να διατείνεται ο ίδιος- θεωρούν τον Βλ. Πούτιν τον μεγαλύτερο εχθρό του αμερικανικού έθνους.

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.
https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα