Πώς η Μόσχα επιχείρησε να «αγοράσει» αντίσταση κατά της συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • της Kerin Hope Financial Times/ euro2day.gr  Δημοσιεύθηκε: 14 Ιουλίου 2018 – 11:19

Για προσπάθεια δωροδοκίας στρατιωτικών, κληρικών και ακροδεξιών στοιχείων, ώστε να στηρίξουν λαϊκή αντίσταση κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό, κάνουν λόγο οι Financial Times. Για πρωτοφανή παρέμβαση μιλούν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Το παρασκήνιο.

Η πόλη φιλοξενεί μια μικρή κοινότητα Ρώσων πολιτών με διασυνδέσεις στην Ελλάδα. Δύο Ρώσοι διπλωμάτες, οι οποίοι απελάθηκαν αυτή την εβδομάδα για δραστηριότητες που φέρεται να παραβίαζαν το ελληνικό δίκαιο, ήταν πασίγνωστοι στην παραθαλάσσια πόλη, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που έχουν καλή γνώση των δραστηριοτήτων τους.

Οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν πως συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες για τη δωροδοκία τοπικών αξιωματούχων, κληρικών και μελών πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών ομάδων στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο να υποδαυλίσουν μια λαϊκή εξέγερση κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα από τους ηγέτες της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Η συμφωνία αναμένεται να βάλει τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. που εμπόδιζε την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Η Μόσχα, όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένη να τη σταματήσει.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να προκαλέσουν μια κατάρρευση των συνομιλιών». δήλωσε υψηλόβαθμος Έλληνας διπλωμάτης. «Αναβάθμισαν τον βαθμό εμπλοκής τους στη Μακεδονία και τη Θράκη».

Μια ρωσική απόπειρα δωροδοκίας απέτυχε όταν ένας Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του, είπαν άνθρωποι που έχουν καλή γνώση των δραστηριοτήτων των διπλωματών. Δύο άλλοι Ρώσοι διπλωμάτες που φέρεται να είχαν εμπλακεί σε παρόμοιες πρακτικές στο παρελθόν τιμωρήθηκαν με απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση τόνισε πως δεν θα ανεχτεί συμπεριφορές που «παραβιάζουν το ελληνικό δίκαιο και δεν σέβονται το ελληνικό κράτος». Αξιωματούχοι στη Μόσχα προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο απελαύνοντας Έλληνες διπλωμάτες, ενώ ανεστάλησαν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα.

Η απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα είναι κάτι το πρωτόγνωρο και όχι μόνο λόγω των πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα ακροαριστερό κόμμα που κάποτε είχε στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

«Πιστεύω πως είναι άνευ προηγουμένου» τόνισε ο Έλληνας αξιωματούχος. «Ακόμα και στο απόγειο του ψυχρού πολέμου, όταν ήμασταν μια χώρα στην πρώτη γραμμή ενάντια στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει την απέλαση Ανατολικοευρωπαίων διπλωματών» πρόσθεσε.

Με βάση τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ συμφώνησε σε ένα νέο όνομα, το «Βόρεια Μακεδονία». Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αποδέχτηκε την πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντάς την ως τη στιγμή της «μεγάλης έκρηξης» για τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επαινέθηκε από άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, αλλά οι διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας που έχουν οργανωθεί στη Βόρεια Ελλάδα από ακροδεξιούς εθνικιστές με τη στήριξη της ορθόδοξης εκκλησίας, έχουν οδηγήσει σε νέα χαμηλά τα ποσοστά αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαδηλώσεις έχουν επικριθεί από τους εταίρους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., καθώς ο σοσιαλδημοκρατικός κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Ζάεφ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα φιλο-ρωσικά κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα δημοψήφισμα για το όνομα αργότερα το 2018.

Στην Αλεξανδρούπολη, ένα «Ρωσικό Σπίτι» που χρηματοδοτείται από τη Μόσχα χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, ενώ Έλληνες και Ρώσοι χρηματοδότες με διασυνδέσεις στην Αγία Πετρούπολη πλήρωσαν για μια νέα Ορθόδοξη εκκλησία που κατασκευάστηκε με τις ευλογίες του Άνθιμου, του τοπικού μητροπολίτη.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες φέρεται να έχουν χρηματοδοτήσει ακροδεξιές οργανώσεις μέσω τοπικών Ελλήνων επιχειρηματιών. «Μπορείς να αγοράσεις αρκετή στήριξη με 20.000-30.000 ευρώ σε μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη, όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι έχουν αγανακτήσει με όλα τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα» σημείωσε μια πηγή.

«Είναι μια αρκετά σύνθετη επιχείρηση, η οποία διενεργείται υπό το κάλυμμα της προώθησης των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και της κοινής ορθόδοξης κληρονομίας τους» σημείωσε δυτικός διπλωμάτης.

Ο κ. Τσίπρας είχε καλλιεργήσει θερμές σχέσεις με τη Μόσχα, ακόμα και αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε το αίτημα του για ένα έκτακτο δάνειο διάσωσης το 2015, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κόντρας με τους δυτικούς πιστωτές της Ελλάδας.

Η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει τη γραμμή των Ευρωπαίων εταίρων της στο θέμα των κυρώσεων και πιο πρόσφατα σε αυτό της δηλητηρίασης ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν δεν απέσυρε κανέναν διπλωμάτη της από τη Μόσχα.

Με τις βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται σε ένα χρόνο από τώρα, γίνονται συζητήσεις στους ακροδεξιούς πολιτικούς κύκλους για ένα νέο κόμμα με βάση την περιοχή της Μακεδονίας, όπου είναι ισχυρότερη και η αντίσταση κατά του νέου ονόματος. Θα κατέβει με μια επιθετικά εθνικιστική πλατφόρμα και θα επιδιώξει να ενισχύσει τις επαφές με τη Μόσχα.

Ένα τέτοιο κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει ισχυρή στήριξη από τη μεγάλη κοινότητα των Ποντίων, μελών μιας ελληνικής εθνικής μειονότητας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, αλλά αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

«Οι Πόντιοι ανταγωνίζονται στην Ελλάδα για πολιτική επιρροή όπως και άλλες ομάδες, αλλά διατηρούν μια ισχυρή ταύτιση με την ορθόδοξη εκκλησία και μια νοσταλγία για την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου απολάμβαναν ένα βαθμό υλικής ευημερίας» τόνισε ο Αντώνης Καμάρας, πολιτικός σχολιαστής και ειδικός σε θέματα της ελληνικής διασποράς.

Ποντιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι που έχουν σχηματιστεί για να κρατήσουν ζωντανή τη ρωσική κληρονομία τους και λειτουργούν ως πολιτικές ομάδες πίεσης για την κοινότητα έχουν προσελκύσει και αυτοί χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ρωσικών προσπαθειών για απόκτηση επιρροής στην Ελλάδα.

«Οι Πόντιοι αποτελούν μια δεξαμενή αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δυνητικά δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, πολλοί εκ των οποίων μιλούν ρωσικά» επισήμανε ο Κώστας Ιορδανίδης, πολιτικός σχολιαστής και πρώην διπλωματικός αντιπρόσωπος. «Αποτελούν ένα φυσικό στόχο για τον ρωσικό ακτιβισμό».

Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θερμα συγχαρητηρια στον δημοσιογραφο των Φαινασιοναλ Ταιμς για την συγκεντρωση τοσων ”ενοχοποιητικων” στοιχειων για την Ρωσια , τα οποια εξασφαλισε απο προσωπικες -μαλλον – επαφες του με τον Ελληνα στρατιωτικο , τον οποιον απεπειρασθησαν νε δωροδοκησουν οι Ρωσοι- η, με τον Διοικητη του, η, και ακομη με τον Αρχηγο του ΓΕΣ , στον οποιον πιθανωτατα αναφερθηκε το γεγονος.
    Αξιζει το βραβειο Πουλιτζερ , για την δημοσιοποιηση αυτης της υποθεσεως, με τις μαλλον δυσμενεις συνεπειες για τις Ελληνορωσικες σχεσεις .
    Το μειον στην υποθεση ειναι οτι ”ενοχοποιει” το πολυπληθες στοιχειο των αποκληθεντων Ρωσοποντιων, που κατεκλυσαν την Ελλαδα μετα το 1991 -οταν γινονταν οι εμφυλιοι πολεμοι σε πολλες περιοχες της Νοτιου Ρωσιας,-και το οποιο σιγουρα αιφνιδιαστηκε , διοτι στην πλειοψηφια του υπεστηριξε απο του επαναπατρισμου μεχρι σημερα του κομματα πλην της Ν.Δημοκρατιας, επειδη οι περισσοτεροι με τις Λαλιωτικες ενεργειες ”φας τρακ” πηραν την Ελληνικη υπηκοοτητα απο το τελος της 10ετιας του 1990, για να ψηφισουν στις κρισιμες εκλογες του 2000.Για να θυμηθουν οι παλαιοι και να μαθουν οι νεοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα