Η Ευρώπη στα τρία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σε κρίση – Δραματικές αλλαγές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

(Φωτ.: TheAndrasBarta / pixabay.com)

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τελείωσε και όλοι έφυγαν με την ψευδαίσθηση ότι παρά τις εντάσεις, η Συμμαχία εξέρχεται πιο ενισχυμένη μετά τη συνάντηση. Ουδέν αναληθέστερον. Το NATO αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχονται βαθύτατη κρίση που θα οδηγήσει σε νέα δομή τη γηραιά ήπειρο με τρεις διαφορετικές ομάδες χωρών να συνασπίζονται μεταξύ τους.

Η σχέση που θα τις συνδέει είναι άδηλη.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA και το γνωστό και μη εξαιρετέο Stratfor έχουν προβλέψει μεγάλες αλλαγές στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με την εφημερίδα Večernje Novosti που εδρεύει στο Βελιγράδι. Συγκεκριμένα, η CIA θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα διαμορφωθεί, στο εγγύς μέλλον, αρκετά διαφορετικά από ό,τι είναι σήμερα και θα χωριστεί σε τρία μέρη: «νέα», «παλιά» και «ορθόδοξη (χριστιανική)» – και η Σερβία θα είναι μέρος της τρίτης. Ταυτόχρονα, το Stratfor προβλέπει επίσης μεγάλες αλλαγές: την ενίσχυση της Πολωνίας και της Ρουμανίας μέσω μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ, την άνοδο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και τη μείωση της επιρροής της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τη CIA, μέχρι το 2020 θα υπάρξει ένα Δυτικό μπλοκ, η «Παλιά Ευρώπη», που θα αποτελείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, η «Νέα Ευρώπη» που θα περιλαμβάνει τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Κροατία –οι περισσότερες πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας– που θα αποτελούσαν τώρα τον κύριο στρατιωτικό προμαχώνα της Αμερικής στην Ευρώπη.

Πριν από μια δεκαετία η CIA επίσης προέβλεπε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση, καθιστώντας δύσκολη την ένταξη των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ. Για το λόγο αυτόν, σύμφωνα με την πρόβλεψη, η Σερβία μαζί με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη «Μακεδονία» και τη Ρουμανία θα αποτελούσαν την «Ορθόδοξη Ομάδα» – η οποία θα περιλάμβανε επίσης τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία, καθώς και το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή οντότητα.

Σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη της CIA, στην «Καθολική Ζώνη» οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα ήταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αναταραχή που άρχισε το 2008 έπληξε την ενότητα της Ευρώπης, και το Stratfor προέβλεπε ότι εάν η Ένωση επιβίωνε, θα δυσκολευόταν να αποκαταστήσει αυτήν την ενότητα και θα λειτουργούσε με μια πιο περιορισμένη και κατακερματισμένη μορφή.

«Ο αριθμός των εθνικών κρατών είναι πιθανό να αυξηθεί μέσω των αποσχιστικών κινημάτων ή των χωρών που διαλύονται», ανέφερε το Stratfor σε προβολή της Ευρώπης μέχρι το 2025.

Αυτές οι προβλέψεις πριν από μια δεκαετία, ότι οι σχέσεις εντός της Ευρώπης θα ήταν πολύ απρόβλεπτες και ασταθείς, έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου να λειτουργήσει χωρίς μεγαλύτερο προστατευτισμό. Κάτι που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τη Γερμανία, ενώ η Πολωνία θα αυξήσει την περιφερειακή της ισχύ. Τονίζεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Τουρκία θα ανέλθει στο επίπεδο μιας σημαντικής περιφερειακής δύναμης, ως κύριος αντίπαλος του Ιράν.

Η οικονομική ύφεση της Ευρώπης οφείλεται επίσης στη γήρανση της ηπείρου, η οποία, όπως προβλέπεται από τη CIA, επηρεάζει όχι μόνο την απώλεια της ισχύος της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα, αλλά και την τύχη του ΝΑΤΟ και γενικά των παλαιών στρατιωτικών συμμαχιών.

Από καιρό αναγνωρίζεται ότι η εικόνα της Ευρώπης μεταβάλλεται δραματικά μέσω των μεταναστεύσεων, ιδίως από τις μουσουλμανικές χώρες.

Πριν από μια δεκαετία η CIA προέβλεπε ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός στην Ευρώπη θα έφτανε από το 22% στο 37% μέχρι το 2025, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση στην ήπειρο.

Η CIA προέβλεπε επίσης ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη θα είναι «δραματικά διαφορετικές» έως το 2020 – κάτι που προφανώς προωθεί το νέο αφεντικό του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό, όπως προβλεπόταν, θα οδηγήσει σε απόκλιση από τα θεσμικά όργανα που έχουμε συνηθίσει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και να αντικατασταθεί από μια διαφορετική ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική.

  • Mε πληροφορίες από τη σερβική εφημερίδα Večernje Novosti / Επιμέλεια: Παντελής Σαββίδης.
  • pontos-news.gr
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και γραφεται και εκτιμαται πανταχοθεν -μεχρι χρονικης βεβαιοτητος-οτι α/ απο 10ετιας ξεκινησε , συνεχιζεται και συνεχισθει μια μαζικη κινητικοτητα ανθρωπων απο την ΑφροΑσια προς την Ευρωπη , οτι β/ και η Δυση (ΗΠΑ-Ε.Ε) και η Ανατολη (Ρωσια-Κινα-Ιραν) θα ξαναδημιουργησουν δυο Συνασπισμους στρατιωτικους , για να ”ΜΗ φοβαται ο Γιαννης το θεριο και το θεριο τον Γιαννη ”.
    Προς το παρον ”θεμελιωνονται” οι Συνασπισμοι αυτοι και γινεται αγωνας για τις στέρεες θεμελιωσεις τους και επειδη η Δυση ,με την πολυμορφια των πολυκομματικων Δημοκρατιων της και κυριως των πολυπολιτισμισμικων και πολυεθνικων κατοικων τους δεν μπορει να τιθασευσει τα μικρα και μεγαλα κρατη της , που εχουν και αυτονομες και αυταρκεις οικονομιες -δεν το καταφερε εδω και 60 χρονια η Ευρωπαικη Ενωση- θα ”συμβαλλει” στην κατατμηση των κρατων σε Περιφερειες ομογενων και ομοδοξων λαων -αλλα με εξηρτημενες οικονομιες -ορατε Σκοπια και βαλε- και ολη αυτην την Ευρωπη των Περιφερειων θα την ελεγχει και θα την εξασφαλιζει απο τον εξ Ανατολων κινδυνο (ενα νεο ΝΑΤΟ ), με περισσοτερη οικονομικη και στρατιωτικη συμβολη των Ομοσπονδων κρατων,η, των Περιφερειων (το διαιρει και βασιλευε δεν απεχει απο την πραγματικοτητα).
    Σοβαρωτατο προβλημα θα δημιουργηθει αν συνασπισθουν -στον αοριστο χωρο Ανατολη -η Ρωσια με την Κινα(ιδιως αυτη ,με τα δισεκατομυρια των κιτρινων κατοικων της)- , γιαυτο και θα υπαρχουν ως ”Διγενηδες Ακριτες ”οι Περιφερειακες δυναμεις η Νεοθωμανικη και φιλοδοξη Τουρκια και το παντα επικινδυνο Ιραν και στην Μεσογειο η Συμμαχια Αιγυπτου-Ισραηλ και Ελλαδος, με τα δυο αβυθιστα αεροπλανοφορα της Κυπρου καιτης Κρητης .
    Για την Ελλαδα , στην οποιαν εγινε μια επιτυχης αρχη το 1916 με τα δυο κρατη -Αθηνων και Θεσ/νικης -στον Α΄Παγκοσμιο πολεμο ,δεν αποκλειεται να επαναληφθει ο διαχωρισμος αυτος σαυτην την προετοιμασια των ισχυρων γεωπολιτικων παικτων. Τοτε ”μας τσουβαλιασε” μια αδυνατη ΑΝΤΑΝΤ, τωρα οι συμμαχικες Δυναμεις ειναι σχεδον κοσμοκρατειρες και θα υπακουσουμε και δια του απλου νευματός τους ,οπως οφθαλμοφανως με την Συμφωνια των Πρεσπων.
    Τι να κανουμε εμεις ,ως Ελληνες;;;. ΤΙΠΟΤΕ με την απο 10ετιας ηγεσια σε ολους τους Εθνικους και κρατικους τομεις.
    Ο,τι ειναι γραμμενο απο τον Θεο απαντουσε η αειμνηστη γιαγια μου , που καταταλαιπωρηθηκε τον 19ο και 20ο αιωνα στην πατριδα της την Θρακη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα