Ρωσία: Κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα για εξηγήσεις – “Δείχνει” ΗΠΑ για τις απελάσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
17:28

Τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα κάλεσε η Ρωσία να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την απέλαση, πριν από δύο ημέρες, δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον πρέσβη εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για την απέλαση των Ρώσων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από την απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα.

Επίσης, από πλευράς ρωσικού ΥΠΕΞ σημειώθηκε πως η απέλαση των δύο Ρώσων θεωρείται πράξη που δεν θεμελιώνεται πουθενά και μπορεί να βλάψει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η Αθήνα ζήτησε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Μεταξύ των κατηγοριών που είχε απευθύνει η Ελλάδα, ήταν αυτή της απόπειρας αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Μάλιστα, η Ελλάδα είχε ενημερώσει τη Ρωσία στις 6 Ιουλίου ότι σχεδίαζε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα για παράνομες δραστηριότητες συνδεόμενες με διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, όπως είχε αναφέρει ελληνική διπλωματική πηγή στο Reuters.

Είχαμε προχωρήσει σε προειδοποιήσεις των ρωσικών αρχών για κάποιο χρονικό διάστημα για τις ενέργειες αυτών των τεσσάρων συγκεκριμένων διπλωματών και πολιτικών, και την Παρασκευή επισήμως τους δόθηκε ένα λογικό χρονικό περιθώριο λίγων ημερών για να αποχωρήσουν από τη χώρα, είπε η πηγή μιλώντας στο πρακτορείο.

Διευκρίνισε πως οι κατηγορίες αφορούν εμπλοκή σε διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και απόπειρες χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε “απαντήσει” στις απελάσεις, απειλώντας με απέλαση Ελλήνων διπλωματών, δια στόματος του Ρώσου βουλευτή Andrey Klimov.

Χωρίς μια τέτοια απάντηση, “η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια των δικών της διπλωματών”, δήλωσε.

Ο Klimov τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει θεωρήσει ποτέ την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη. “Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό από μόνο του είναι αρκετό”, υποστήριξε.

“Έξωθεν πιέσεις” και για την έκδοση του Mr. Bitcoin

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στη Γαλλία ο 39χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος διεθνώς “Mr. Bitcoin”, που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών σημειώνει: οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις υπό την επιρροή… έξωθεν πιέσεων. Και συμπληρώνει πως η εν λόγω απόφαση λήφθηκε παρά το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο συνεργασίας μας στον τομέα της νομικής συνδρομής σε αστικές και ποινικές υποθέσεις.

http://www.capital.gr/politiki/3304879/rosia-kalese-ton-ellina-presbi-sti-mosxa-gia-exigiseis-deixnei-ipa-gia-tis-apelaseis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα