«Μήνυμα» εντός κι εκτός συνόρων η απέλαση των δύο Ρώσων

13/7/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 136 εμφανίσεις

Η συμφωνία των Πρεσπών, η αντίδραση Ρωσίας-Τουρκίας και τα εγχώρια πολιτικο-οικονομικά σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης. Η συγκυρία της απέλασης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στην προένταξη της πΓΔΜ.

* Εκτός της χώρας αποδέκτης είναι, φυσικά, η Μόσχα και οι πέριξ αυτήν κύκλοι (πολιτικοί, οικονομικοί, εκκλησιαστικοί), οι οποίοι κορύφωσαν τις προσπάθειες παρέμβασής τους στην ελληνική πολιτική σκηνή, εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόσκλησης ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Όπως διευκρινίζουν, η Ρωσία και η Τουρκία αντιδρούν στην επίλυση του «Σκοπιανού» καθώς, αξιοποιώντας την πολυετή εκκρεμότητα, πέτυχαν δυναμική επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «ασπίδα» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος σ’ αυτή την επιρροή και, συνεπώς, «θα κάνουν τα πάντα για να την μπλοκάρουν, τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα».

* Εντός της χώρας αποδέκτες είναι όσοι «παίζουν το ρωσοτουρκικό παιχνίδι»και δρομολογούν πολιτική-κυβερνητική αποσταθεροποίηση. Σ’ αυτό το «παιχνίδι» εντάσσεται και η προσπάθεια τυχόν χρηματισμού παραγόντων του δημόσιου βίου («κοσμικών και όχι μόνο»), με τις υπόνοιες να στρέφονται σε επιχειρούμενες κομματικές ή ενδοκομματικές ανακατατάξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, τα ελληνικά μηνύματα έχουν φτάσει στη Μόσχα προ πολλού -μάλιστα προτάθηκε η απόσυρση των εν λόγω μεσαίων διπλωματών προκειμένου να μην επιλεγεί, από την Αθήνα, η οδός της ρήξης. «Δεν απέδωσε η προσπάθεια και φτάσαμε στην απέλαση. Θα προχωρήσουμε εάν χρειαστεί και σε ανώτερα επίπεδα», προειδοποιούν.

Η κίνηση της απέλασης την ημέρα που η Αθήνα απέστειλε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την επιστολή ένταξης της πΓΔΜ μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Κι επειδή η ένταξη θα ολοκληρωθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών (σ.σ. σε 7-8 μήνες), γίνεται σαφές ότι ο «πόλεμος» θα κλιμακωθεί.

«Σε όλα τα επίπεδα», όπως προειδοποιούν.

Μαρίνα Μάνηm.mani@euro2day.gr

euro2day

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

    18/3/19 | (1 σχόλια)
    ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ* 17.03.2019 : 21:27 Είναι ευτύχημα που για όλους τους Eλληνες υπάρχουν δύο σταθερές πεποιθήσεις που μας βοηθούν να στεκόμαστε όρθιοι σε αυτές τις ζοφερές εποχές της κρίσης. Πρώτον, η πεποίθηση ότι μας ψεκάζουν οι εξωγήινοι και, δεύτερον, ότι ο ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας