Βενιζέλος: Κι όμως, μπορεί να ακυρωθεί ο νόμος που προβλέπει περικοπή των συντάξεων

11/7/18 | 1 σχόλια | 5 απαντήσεις | 308 εμφανίσεις
ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Βενιζέλος: Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του παγώματος των συντάξεων είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της περικοπής τους -Φωτογραφία αρχείου: Intimenews

Την προσωπική του θέση για την δυνατότητα ακύρωσης του νόμου που μειώνει τις συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2019 διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή.

Συσχέτισε δε την ακύρωση αυτού του μέτρου με το πάγωμα των συντάξεων που ισχύει μέχρι το 2022. Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης του νόμου που μειώνει τις συντάξεις και για πρώτη φορά συσχέτισε το μέτρο με εκείνο του παγώματος των συντάξεων. Οπως ανέφερε το δημοσιονομικό όφελος που θα υπάρξει από το πάγωμα -που επίσης έχει νομοθετηθεί- είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της μείωσης.

«Η δική μου προσωπική θέση είναι πάρα πολύ καθαρή το μέτρο αυτό της περικοπής των ονομαστικών συντάξεων δεν χρειάζεται και δε χρειάζεται γιατί νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση παράλληλα με ένα άλλο πολύ πιο βαρύ μέτρο στο οποίο σπανίως αναφερόμαστε, πρόκειται για το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του παγώματος των συντάξεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ονομαστικής περικοπής που έχει νομοθετηθεί από 1/1/19 . Το πάγωμα των συντάξεων έχει όφελος δημοσιονομικό 2,8% του ΑΕΠ ενώ η ονομαστική περικοπή 1,5% του ΑΕΠ» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Πρόσθεσε δε πως κατά τη λογική αυτή «ακόμα κι αν δεν βελτιωθεί τίποτα στον οικονομικό σχεδιασμό με απλή παράταση του παγώματος μπορούν να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ. που διατίθεται για συνταξιοδότηση ώστε η Ελλάδα να έχει ως ποσοστό του ΑΕΠ συνταξιοδοτική δαπάνη στα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης χωρίς να χρειάζονται οι περικοπές».

Ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό αλλά το χαρακτήρισε διαρθρωτικό που αφορά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ανέφερε πως έχει σημασία ως χώρα να στείλουμε μήνυμα πως υπάρχουν κι άλλες λύσεις που μπορεί να είναι υπεύθυνες και συμφωνημένες με τους εταίρους και δεν θίγουν το δημοσιονομικό πλαίσιο όπως αυτό έχει την συγκεκριμένη στιγμή.

«Έχει σημασία να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες είναι υπεύθυνες. Αλλά πρέπει να πάμε και στο συνολικό επανασχεδιασμό στην βάση των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί για το ασφαλιστικό σύστημα».

Τέλος ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε αν είναι λαϊκισμός να θέτει κάνεις την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να θέλει να μάθει εάν επιδιώκει την κατάργηση της νομοθετημένης περικοπής των συντάξεων ή επιδιώκει την αναβολή του μέτρου αυτού ώστε αυτό να επιβληθεί μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση.

Πηγή: Βενιζέλος: Κι όμως, μπορεί να ακυρωθεί ο νόμος που προβλέπει περικοπή των συντάξεων | iefimerida.gr

Category: Ειδησεις

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Χρίστος says:

  Μέχρι χθες όλοι ωρυόντουσαν ότι χάθηκαν οι συντάξεις και πόσο θα χάσει ο καθένας.
  Σήμερα έχουν και τρόπους για να μη μειωθούν και να επικαρπωθούν τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ.
  Από την ΝΔ πάλι τα έβαλαν με την ΕΕ γιατί δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και χαλάει το πρόγραμμα τους.
  Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με μυαλό που δεν βλέπουν τι πραγματικά γίνεται και θέλουν να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μάλιστα του Κυριάκου?
  Αποδεικνύεται ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα και εις βάρος της καρέκλας του.

  • 1.1
   Γιώργης says:

   Το να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινωνικό αίτημα και μάλιστα για ανάκτηση της ανθρωποκεντρικής αντίληψης της πολιτικής οργάνωσης που λέγεται “κράτος”.
   όχι φυσικά για να επιβραβευθεί η ολιγαρχική λογική, ούτε -εδώ συμφωνώ- για να έρθει ένας νεοφιλελεύθερος νεποτιστής (Κ. Μητσοτάκης) που όντως κάνει σπέκουλα σε ένα θέμα για το οποίο ο κυρίαρχος λόγος των ελίτ έβγαζε “σπυριά” εγκαλώντας τον ως “λαϊκιστικό”.
   Άλλωστε η βιοπολιτική υπαγόρευσης -μονοσήμαντα- της μείωσης των συντάξεων για να “καλυφθεί το ασφαλιστικό σύστημα” με όρους ΤΙΝΑ κάθε άλλα παρά δικαιώνουν αυτές τις “κεντροαριστερές” ενδεδυμένες τον “κεντροδεξιό” μανδύα νεοφιλελεύθερες λογικές “εκσυγχρονιστικής” κοπής.

   Ο ΚΜ σύρεται πίσω από τις εξελίξεις.
   Και στα εθνικά ζητήματα (“Μακεδονικό”) και στα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας (με αφορμή την αθέμιτη παρέμβαση Μοσκοβισί στα εσωτερικά της χώρας) και στα ζητήματα μιας εκδοχής της κοινωνίας (βλ. άκριτη περικοπή των συντάξεων).
   Ειδικά όταν η πεπατημένη των αντιλήψεων του ΚΜ και εικάζω του περιβάλλοντός του, έχουν καταφανώς διαφορετικές αντιλήψεις.
   Για παράδειγμα εξακολουθούν να είναι μνημονιακότεροι του μνημονίου.
   Όταν “θεσμοί” και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει για 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση (που είναι σαφώς μέτρο περιοριστικό και λελογισμένης στελέχωσης του κράτους χωρίς δαπάνες), δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλάει για 1 προς 5 (!!!).
   Ειδικά όταν η θητεία του στο υπουργείο διοικητικής ”μεταρρύθμισης” από το β’ εξάμηνο του ’14 και μετά δεν έδειξε και την καλύτερη εικόνα όσον αφορά την αντίληψη περί αξιοκρατίας.
   Φυσικά έβλεπα εχθές στην ΕΡΤ μια ….απέραντη ευτυχία!
   “Ρεκόρο” προσλήψεων από το 2001 μας ανακοίνωναν περιχαρείς από την κρατική τηλεόραση…
   Κάπου μετά την χαρά και την απέραντη “ευτυχία” έρχεται και η ψυχρολουσία.
   Ποιοι εργάζονται και πως (βλ. ΕΡΓΑΝΗ) και το κερασάκι στην τούρτα (χωρίς να αναφερόμαστε στους ανθρώπους που μετανάστευσαν)… η βελτίωση υπάρχει σε ηλικίες που “δικαιολογείται” η αποτύπωση της εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ αλλά οι παραγωγικές ηλικίες 30-44 (σε μια χώρα με τραγικό δημογραφικό μέλλον και δη άμεσο) παίρνουν την κατιούσα.
   Είδε κανείς κανέναν “κούλη” κανέναν τσίπρα να ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα της καταστροφής και μάλιστα όταν πρόκειται και για ανθρώπινο δυναμικό με πτυχία κλπ αναξιοποίητο και κατεστραμμένο;
   Αν αποτελούσε αντικείμενο πολιτικής διακύβευσης και αντιπαράθεσης ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης θα είχε “φιλοτιμηθεί” και για εκεί να εισαγάγει τροπολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά …ποιος σκοτίστηκε.
   Επομένως ο ΚΜ σύρεται πίσω από τις εξελίξεις έχοντας ένα θολό ιδεολογικό σκεπτικό και κατ’ εμέ προβληματικό και ως προς την ελληνική ταυτότητα και ιστορικότητα και την κοινωνική ευαισθησία και την αντίληψη του κράτους δικαίου και της προβλέψιμης συμπεριφοράς της διοίκησης.

   Ωστόσο πουθενά δεν δικαιώνουν όλα αυτά τον τσίπρα.
   Το αποικιοκρατικών διαστάσεων ταμείο, η πρωτοφανής αναντιστοιχία προγραμματικού λόγου και πράξεων, η πρωτοφανής προπαγανδιστική διείσδυση στην πολιτική προβολή υπαρκτών προβλημάτων, η αποικιοποίηση -με όρους νομενκλατούρας- του κράτους, η υποκατάσταση του κοινωνικού κράτους δικαίου, με μκο (χωρίς να τσουβαλιάζω όμως), και “μερίσματα” ή “αντίμετρα”, η αναπαραγωγή ανισοτήτων και η πιο φαύλη επαναφορά του πελατειασμού και της αδικίας, καθώς και η εν γένει υπονόμευση των τωρινών και επόμενων γενεών, η διαχείριση ζητημάτων διεθνούς πολιτικής με αδιανόητο καιροσκοπισμό και εκπληκτικο ερασιτεχνισμό, ανυπαρξία λογοδοσίας και γνώσης, καθιστούν τον τσίπρα πθ της χειρότερης κυβέρνησης στην ιστορία της μεταπολίτευσης (τουλάχιστον).

   Συναφώς, δεν είναι το θέμα ο Μητσοτάκης να έρθει ως “σωτήρας” αλλά να ξεκουμπιστεί η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών.
   Και είναι δεδομένο ότι τον ερχόμενο Μάιο θα δείξει η κοινωνία την αποστροφή της δίχως να αναζητά “σωτήρες” έστω και αν εξ αντανακλάσεως ευνοηθούν προσωρινά.

   Πάντως τέτοιο αίσχος δεν είναι δυνατόν να ξανασυμβεί στην χώρα.

   • 1.1.1
    Χρίστος says:

    Ενώ οι κυβερνήσεις ΓΑΠ Παπαδήμου Σαμαρά/Βενιζέλου ήταν η σωτηρία!
    Χάσαμε τελείως τα μυαλά μας …αν είχαμε

    • 1.1.1.1
     Γιώργης says:

     Προφανώς διαβάστηκε το σχόλιό μου από οπαδό και όχι απλώς υποστηρικτή της συριζαίας διακυβέρνησης.
     Άλλωστε αν από αυτά που σχολίασα προέκυψε ότι επικροτώ τον ΓΑΠ του οποίου φυσική πολιτική συνέχεια επί τα χείρω είναι ο Τσίπρας ή την οικονομίστικη πρόσληψη του δημόσιου πλούτου και των δημοσίων οικονομικών της εποχής του PSI (2011) επί συριζαίας διακυβέρνησης (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) και αν εν γένει η κριτική μου στο συριζαϊκό πολιτεύεσθαι υπέδειξε προσήνεια στην εναλλαγή “σωτήρων” στην εξουσία και όχι κριτική στο περιεχόμενο της πολιτικής, τότε τι άλλο να σχολιάσει κανείς.

     Το τρολάρισμα όμως δεν υποκαθιστά την ουσία της κριτικής σκέψης.
     Ούτε φυσικά μπορεί να την εκτρέψει οπαδικά με όρους άσπορου-μαύρου για τις ανάγκες της κομματικής σπέκουλας.

     Παρεμπιπτόντως δεν είστε “αντισυστημικοί”, δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά σας “κάζουν” πανταχόθεν, αριστερά και δεξιά, “συντηρητικά” και “ριζοσπαστικότερα”.

     Μάλλον δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  20/4/19 | (1 σχόλια)
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ  19.04.2019 : 21:05 Οχι ότι περίμενα να το δω σε έγγραφο της ΕΥΠ, με την υπογραφή του διοικητή της από κάτω, για να πεισθώ ότι το περιβόητο σχέδιο «Πυθία», για τη δολοφονία του Κώστα Καραμανλή του Ακάματου, ήταν ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας