Η επιρροή της Ελλάδας και της Τουρκίας στην εκπαίδευση του αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

Αποκαλυπτικό φαίνεται πως είναι το λεγόμενο «debriefing», η “απενημέρωση” δηλαδή, που έκαναν οι επιτελείς του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου αλλά και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που βρέθηκαν πριν από περίπου έναν μήνα σε κοινή άσκηση στην Αδριατική με συναδέλφους τους από την γειτονική Αλβανία και άλλες ναυτικές δυνάμεις έξι χωρών.

Η συνεργασία ήταν αγαστή και πολύ θερμή ανάμεσα στους Έλληνες και Αλβανούς Αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των δυο ναυτικών ωστόσο οι αναφορές για το τι αποκόμισαν τα στελέχη του ΠΝ, έφεραν και μια διαφορετική προσέγγιση και ματιά στο εσωτερικό του Αλβανικού Ναυτικού, μιας και ήταν ηλίου φαεινότερες οι υποβόσκουσες «κόντρες» και η διαφορετική κουλτούρα ανάμεσα στους Αξιωματικούς που έχουν τελειώσει την Ελληνική σχολή Ναυτικών Δοκίμων με εκείνους που ονομάστηκαν Μάχιμοι Αξιωματικοί Σημαιοφόροι από την Τουρκική Σχολή.

Πολλοί εκ των Αλβανών αξιωματικών ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και έμαθαν τα πάντα για τις ναυτικές τεχνικές από Έλληνες καθηγητές και Αξιωματικούς αφού οι σπουδές τους ήταν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Κάποιοι άλλοι Αξιωματικοί της γειτονικής χώρας είχαν αποφασίσει πως θ’ ακολουθήσουν την ανατολική οδό που τους είχε οδηγήσει για σπουδές στην αντίστοιχη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Τουρκίας.

Και οι δυο αυτές σχολές λειτουργούν κάτω από αυστηρά ακαδημαϊκά και Νατοϊκά πρότυπα ωστόσο η προσωπικότητα που πλάθει η κάθε σχολή στον αλλοδαπό σπουδαστή διαφέρει σε πάρα πολλά.

Με απλά λόγια, οι αναφορές των Ελλήνων Αξιωματικών προς τους ανωτέρους τους ήταν πως οι συνάδελφοί τους από την Αλβανία, προερχόμενοι από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και την αντίστοιχη Τουρκική, διέφεραν παρασάγγας, είχαν μεταξύ τους κόντρες, πολλές φορές δυσκολία να συνεννοηθούν ενώ ανάμεσα τους διαφαίνονταν η διαφορά στη ναυτοσύνη.

Επιπλέον όσοι εκ των Αλβανών ναυτικών προερχόμενοι από την Ελληνική Σχολή, έχουν αποκτήσει μετά από μια πενταετία παραμονής στη χώρα μας, την Ελληνική κουλτούρα και σκέψη, είναι ανοιχτόμυαλοι, Ευρωπαϊστές ενώ δέχονται τόσο τις συνεργασίες όσο και να μάθουν ακόμη περισσότερα αποκτώντας σοβαρές γνώσεις που θα τους χρειαστούν στο μέλλον.

Αντιθέτως οι προερχόμενοι από την ναυτική Τουρκική σχολή παρέμεναν αυστηρά προσηλωμένοι στα όσα είχαν μάθει από τους καθηγητές και Αξιωματικούς του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δεν δέχονταν εύκολα είτε καινοτομίες είτε άλλες τεχνικές απ εκείνες που έμαθαν όλο το διάστημα που παρέμειναν κατά τις σπουδές τους.

Κάπως έτσι αποδεικνύεται γι’ ακόμη μια φορά πως η ναυτική παράδοση αιώνων ανήκει σ’ αυτούς που αναγνωρίζονται διεθνώς τόσο για το Πολεμικό Ναυτικό όσο και για τον περήφανο εμπορικό στόλο.

Πως κερδίζεις το αύριο μέσω της Στρατιωτικής Διπλωματίας Ανώτατοι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού σχολίαζαν πως μέσα από την μάθηση, την επιστήμη, τους τρόπους συμπεριφοράς, την πραγματική εξωστρέφεια και όχι αυτοί που θέλουν αρκετοί να «πασάρουν», μέσα από τη μεταλαμπάδευση τεχνογνωσίας και ταυτόχρονα το να τείνεις χείρα βοηθείας προς τον έχοντα ανάγκη, η στρατιωτική διπλωματία κερδίζει και το κέρδος αυτό, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα πως παράγεται από τα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μέσα από το πέρασμα των χρόνων και την ολοένα επέκταση αυτού του είδους της συνεργασίας κυρίως με χώρες του Βαλκανικού τόξου, η Ελλάδα μπορεί να έχει τεράστιο κέρδος φτιάχνοντας και τους αυριανούς ηγήτορες αυτών των κρατών κυρίως διότι η Ελληνική κουλτούρα είναι εκείνη που μπορεί να σταθεί και να περάσει διαχρονικά στους Αξιωματικούς της Βαλκανικής οι οποίοι θα βλέπουν μονίμως τη χώρα μας ακόμη και ως δεύτερη πατρίδα τους.

Συνεχίζοντας τις σκέψεις τους οι ανώτατοι Αξιωματικοί έλεγαν πως η αξιοποίηση του εργαλείου της Στρατιωτικής Διπλωματίας μέσω της παροχής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων από τα πρώτα κι όλας βήματα των νέων Αξιωματικών είναι εξαιρετικής και μείζονος αξίας η οποία χτίζει εμπιστοσύνη μεταξύ αυτών. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε κανέναν στα χέρια της Τουρκίας, είναι λάθος να τους βάζουμε απέναντί μας και να τους σπρώχνουμε στην τουρκική αγκαλιά.

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Ικάρων, τα τρία βασικά φυτώρια των αυριανών ηγητόρων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχολές που η φήμη τους διαχρονικά έχουν ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα μιας και πολλοί αλλοδαποί Αξιωματικοί και από τους τρεις κλάδους έχουν αποφοιτήσει από τις Ελληνικές σχολές και έχουν διαπρέψει στους τόπους τους μεταφέροντας παράλληλα την Ελληνική σκέψη, κουλτούρα, πολιτισμό. Φυσικά όταν έρθει η ώρα μιας συνεκπαίδευσης στο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας με άλλες χώρες, δεν είναι λίγες οι φορές που οι «συμμαθητές», Αξιωματικοί πλέον και με θέσεις ευθύνης, καλούνται να συνεργαστούν και να προχωρήσουν στα κοινά επιχειρησιακά σχέδια που προβλέπει το σενάριο της άσκησης κι αν προέρχονται από τα ίδια θρανία τότε το αποτέλεσμα φαίνεται από τις πρώτες κι όλας στιγμές.

Η άσκηση στην Αδριατική με το ιδιαίτερο νόημα Με προσωπικό εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση σύγχρονων ασύμμετρων απειλών από το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής της Σούδας, την υπερσύγχρονη πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος» και εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με νευραλγική θητεία στο ΝΑΤΟ αλλά και σε «καυτές» διοικήσεις όπως η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών και τρίτο την τάξη στο Αρχηγείο Στόλου, συμμετείχε η χώρα μας στην άσκηση «Adrion 2018» που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής Αλβανίας. Λίγο οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πως μετά το θέμα των Σκοπίων προχωράει σε συνομιλίες με την Αλβανία, από την άλλη ο Πάνος Καμμένος ανέφερε πως η Ελλάδα προχωρά με ταχείς ρυθμούς σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τις γειτονικές χώρες, είχε προηγηθεί και η άσκηση με την Αλβανία, δεν θέλει πολύ για να «κουμπώσουν» όλα τα δεδομένα για να παρατηρήσεις κανείς πως κοντοζυγώνει η επόμενη μέρα για τη χώρα μας.

Στην άσκηση που προαναφέραμε, τα σενάρια που εξελίχθηκαν στην Αδριατική ήταν η αντιμετώπιση προκλήσεων ασφάλειας, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών δυνάμεων Αδριατικής και Ιόνιας Πρωτοβουλίας.

Η Άσκηση διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις με συμμετοχή προσωπικού, πλοίων και ελικοπτέρων από την Αλβανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία.

Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση μονάδων και προσωπικού στο λιμένα Δυρραχίου της Αλβανίας.

Η δεύτερη φάση τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων, παροχή εκπαίδευσης και η τρίτη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών και τακτικών αντικειμένων εν πλω.
https://hellasjournal.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα