Η πληθυσμιακή έκρηξη της Ασίας

8/7/18 | 5 σχόλια | 6 απαντήσεις | 814 εμφανίσεις

του Πλάμεν Τόντσεφ.

Εάν σάς πάρει δύο λεπτά η ανάγνωση αυτού του σημειώματος, μέχρι να το τελειώσετε θα έχουν γεννηθεί 530 παιδιά στον κόσμο. Διότι κάθε λεπτό που περνάει ο πληθυσμός του πλανήτη Γη αυξάνεται κατά μέσο όρο με 265 νέες ανθρώπινες ψυχές. Κι ενώ είναι άκρως συγκινητικό αυτό για 265 μητέρες το λεπτό, ταυτόχρονα είναι και τρομακτικό. Και συνάμα τραγικό, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των παιδιών είναι καταδικασμένα να ζήσουν – αν επιζήσουν – σε φτώχεια και εξαθλίωση στον Τρίτο Κόσμο, συχνά σε εμπόλεμες συνθήκες, χωρίς προοπτικές κοινωνικής ανέλιξης και προσωπικής ευτυχίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκρηκτικής πλυθυσμιακής αύξησης, σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχεί στην Ασία, την πολυπληθέστερη ήπειρο του πλανήτη, με 4,5 δισ. κατοίκους σήμερα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο – και, πιθανώς, ανεξέλεγκτο – στην Νότια Ασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το 2022, σε λιγότερο από μια πενταετία από σήμερα, η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα σε πληθυσμό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εξεύρεση φυσικών πόρων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Αλλά δεν είναι μικρότερα τα προβλήματα που απορρέουν από την πληθυσμιακή έκρηξη στην Ινδονησία (267 εκατ.), το Πακιστάν (202 εκατ.), το Μπανγκλαντές (166 εκατ.), τις Φιλιππίνες (106 εκατ.), κ.ο.κ.

Τα δημογραφικά στοιχεία είναι εύκολο να τα βρει κανείς στο Διαδίκτυο – αν ενδιαφερθεί. Απείρως πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί κάποια συναίνεση για την αδήριτη ανάγκη περιορισμού των γεννήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στην φτώχεια που αποδεδειγμένα συνοδεύεται από υπερπληθυσμό και τον υπερπληθυσμό που καταδικάζει αυτές τις κοινωνίες σε φτώχεια, ανταγωνισμό για πόρους, πολεμικές συρράξεις, περιβαλλοντική υποβάθμιση, κ.λπ. Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το πολιτισμικό υπόβαθρο των κοινωνιών που αυξάνονται ανεξέλεγκτα, με τις θρησκείες να παρεμποδίζουν την δημόσια συζήτηση για τον περιορισμό των γεννήσεων – τόσο στις ισλαμικές χώρες της Ασίας, όσο και σε βουδιστικές (π.χ. Βιρμανία/Μιανμάρ) ή χριστιανικές (Φιλιππίνες).

“Φιλελεύθερος”

 

 

 

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 5 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Στέφανος Β. Χατζηιακώβου says:

  Δεν παιρνάει κάν από το μυαλό του αρθρογράφου, ότι η λύση, ίσως, βρίσκεται στη δικαιότερη κατανομή των φυσικών πόρων ???!!!

  • 1.1
   Στέφανος says:

   Δικαιότερη κατανομή των φυσικών πόρων!!

   ΟΥΑΟΥ!!

   Και τί ακριβώς θα το έκαναν οι Άραβες το πετρέλαιο εάν δεν έσπαγαν το κεφάλι τους κάποιοι άλλοι ώστε να το χρησιμοποιήσουν;
   Μάλλον θα λούζονταν με αυτό!!

   Ρε που πάμε στον 21ο αιώνα..ΠΟΎ ΠΆΜΕ;

   • 1.1.1
    υγρόν πύρ, πού λ. ό λ. says:

    ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
    ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

    «Στους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους,
    οι Άραβες ανέπτυξαν ενδιαφέρον για το αργό πετρέλαιο
    και τη διύλισή του σέ φωτιστικό πετρέλαιο.
    Είναι πιθανόν ότι
    με την αραβική εισβολή στην Ισπανία,
    η τεχνική της απόσταξης του πετρελαίου μεταφέρθηκε στη δυτική €υρώπη
    κατά τον 12ο αιώνα.

    Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα η χρήση του φωτιστικού πετρελαίου στις Η.Π.Α. βρισκόταν
    στο ίδιο επίπεδο περίπου, που την είχαν αφήσει οι αρχαίοι Έλληνες καί οι Ρωμαίοι.»

    αποσπάσματα από τό
    1.1 Ιστορία πετρελαίου,
    στό PDF: http://digilib.teiemt.gr/jspui/bitstream/123456789/839/5/012008119.pdf

  • 1.2
   Επισκέπτης says:

   @ Στέφανος Β. Χατζηιακώβου

   Ίσως τού περνά, αλλά το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτή και ποιος θα την κάνει;

   Αν μπορούσαν πράγματι να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί, μετά βεβαιότητος θα λυνόταν ένα μεγάλο κομμάτι τής λαθρομετανάστευσης. Τα αυστηρά μέτρα εναντίον της και οι φράκτες δεν είναι παρά ημίμετρα, απαραίτητα βέβαια σε πρώτη φάση, για να μην καταντά κάθε χώρα Ελλαδιστάν, αλλά ο χείμαρρος δεν μπορεί να ανακοπεί.

   Η βοήθεια σε έλεγχο γεννήσεων, υλικοτεχνική υποδομή, τεχνογνωσία και ασφαλώς οικονομική βοήθεια, όχι σε μορφή κουτιών γάλακτος, όπως ανοήτως γίνεται μέχρι σήμερα, με τις συνεχείς εκκλήσεις τής UNICEF και των Γιατρών Δίχως Σύνορα. Το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι. Απλώς σε ελάχιστο βαθμό ανακουφίζεται. Είδε κάποιος τον Κομφούκιο να ψαρεύει και τού ζήτησε ένα ψάρι γιατί πεινούσε. “Πάρε”, τού είπε ο σοφός, “αλλά αντί γι αυτό, δεν κάθεσαι να σε μάθω να ψαρεύεις; Θα φας το ψάρι τώρα, αλλά το βράδυ θα πεινάς πάλι. Αν μάθεις να ψαρεύεις, δεν πεινάσεις ποτέ πια”. Οι προαναφερθείσες οργανώσεις και λοιποί ανθρωπιστάδες δίνουν μονάχα ένα ψαράκι(*).

   Στο θέμα τού ελέγχου των γεννήσεων, έχουν καταβληθεί και καταβάλλονται πολλές προσπάθειες, ειδικά στην Ινδία. Όχι μόνο διδασκαλία, διότι αυτή δεν αξίζει και πολλά, όταν ο άλλος χρειάζεται τα παιδιά για το χωράφι. Γίνονται στειρώσεις ανδρών με μία ένεση, ανώδυνη και πανεύκολη. Το θέμα είναι πώς να τούς πείσεις να την κάνουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις τούς … χαρτζιλικώνουν μα πέντε-δέκα ρουπίες, αλλά το πράγμα δεν φαίνεται να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

   Στην Κίνα, ως γνωστόν, ο Μάο είχε απαγορεύσει περισσότερα από ένα παιδί. Πριν δύο μόλις χρόνια το μέτρο ήρθη κι επετράπη και δεύτερο παιδί, δεδομένης τής σαφούς βελτιώσεως τού επιπέδου διαβιώσεως. Αλλά εκεί, όπως βλέπετε, μπορούν τα πράγματα να ελεγχθούν (κάπως), στην Ινδία όμως;

   (*) Έλεγα για τούς διαφόρους “ανθρωπιστάδες” και θυμήθηκα την ταινία Πέρα από τα σύνορα (Beyond Borders). Αν δεν την έχετε δει, δέστε την! Απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα.

 2. 2
  Στέφανος says:

  Εν τω μεταξύ, σχεδόν είχα πιστεί από τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, πως η κρίση και η φτώχεια που περνάμε, ευθύνεται για το ότι δεν παντρεύονται οι νέοι και δε γεννούν…
  Σίγουρα το γνωρίζει το θέμα ο αρθρογράφος ή μας δουλεύει;

  Να τον ρωτήσουν οι διαχειριστές του ιστολογίου, μη μένουμε με τέτοιες απορίες, όπως και με τα παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχολεία και τώρα..τί να κάνουν άραγε με άλλα 10 δις περικοπές;

 3. 3
  Στέφανος says:

  Επισκέπτη, επιγραμματικά οι παρατηρήσεις για να δεις πόσο αμόρφωτος είσαι κι ας μιλάς και γράφεις όμορφα Ελληνικά.

  Στην Ελλάδα, μετά την κατοχή, ήρθαν παρόμοιες οργανώσεις και εκπαίδευσαν, χτίστες, μηχανικούς και γεωργούς, ο πατέρας μου ήταν ένας εξ αυτών που έλαβε τρίμηνη εκπαίδευση στα δεκαπέντε του και έγινε εμπειροτέχνης εργολάβος και μιλάμε από ένα χωριό πεντακοσίων ατόμων της Αν. Μακεδονίας.
  Το ίδιο έκανε και κάνει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη, που δεν θα κάτσω να ψάξω τί έγινε στο νησί σου πριν ξεκινήσει ο τουρισμός και ξεχάσετε τί θα πει..ψαρεύω το ψάρι για να φάω..θα το ξαναθυμηθείτε!
  Έρευνα της ΓΣΣΕ προ αρκετών ετών, διαπίστωσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο βρίσκεται στα μέρη που έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός και κυρίως στην Κρήτη που βαράτε κόκκινο..ελπίζω να μην ήσουν κανας δάσκαλος κι έκαψες κόσμο εκεί κάτω!

  Τέλος, ο Μάο όντως το 1971 και όχι ο Ντεν Ζιαο πινγκ όπως πολύς κόσμος πιστεύει το 1978 με την έναρξη των μεταρρυθμίσεων στην Κίνα ώστε να εμπορεύεται με τον έξω κόσμο, εφάρμοσε την πολιτική του ενός παιδιού.
  Αυτό ήταν αν και δε λέγεται ευθέως, το προαπαιτούμενο της Δύσης, ώστε να δεχθεί να κάνει δουλειές με μια κοινωνία που θα κατέκλυζε ολόκληρο τον πλανήτη σε είκοσι χρόνια με το που βελτίωνε τα δεδομένα ζωής των πολιτών της..μιλάμε πως βρίσκονταν σε απόλυτη φτώχεια που όμοιά της δεν παρατηρήθηκε ούτε στην Αφρική!
  Αυτή η πόλιτική του ενός παιδιού όμως, είχε και έχει ως συνέπεια να προτιμούν αγόρια, λόγω των κοινωνικών συνθηκών με αποτέλεσμα, σήμερα να έχει ήδη διαβεί το σημείο χωρίς επιστροφή και να γερνά ο πληθυσμός της..ραγδαία, με προβολές στο μέλλον που δείχνουν πως στα επόμενα μόλις πενήντα χρόνια, ο πληθυσμός θα κινηθεί κάτω από το δισεκατομμύριο και θα είναι γερασμένος ενώ από την άλλη πλευρά η χώρα με τις καλύτερες μελλοντικές προβολές στο μέλλον.. μάντεψε, είναι οι ΗΠΑ που θα φτάσουν τα εξακόσια ίσως και παραπάνω εκατομμύρια, δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα.

  Μια φορά πασόκος..πάντα αδιάβαστος χρυσαυγίτης…

 4. 4
  Στέφανος Β. Χατζηιακώβου says:

  Αγαπητέ επισκέπτη, ίσως φανώ ρομαντικός, αλλά επιμένω στην άποψή μου, ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων. Χρειάζεται όμως να επικρατήσει μεταξύ των ανθρώπων η δικαιοσύνη. Και αυτό βέβαια είναι ουτοπία. Διότι η δικαιοσύνη προϋποθέτει αγάπη/φιλαλληλία. Πράγματα δυστυχώς εν ανεπαρκεία. Οι άλλες λύσεις (να μάθουμε να ψαρεύουμε κλπ.) είναι συμπληρωματικές και περιέχονται στο στόχο της δίκαιης κατανομής των αγαθών. Ο έλεγχος των γεννήσεων όμως δημιουργεί ηθικά προβλήματα Αν και ουτοπία λοιπόν, αξίζει να προσπαθεί κανείς για την επικράτηση δικαιοσύνης. Ο πλανήτης μας μπορεί να μας θρέψει όλους …

  • 4.1
   Στέφανος says:

   Φυσικά, αρκεί να ψαρεύω εγώ κι εσύ να μοιράζεις τα ψάρια!
   Μείνε ρομαντικός και όλοι εμείς που μάθαμε να ψαρεύουμε ήδη ψαρεύουμε αλλού…εσείς μπορείτε να αποκτάτε προνόμια απλώς επισκεπτόμενοι τα Ιεροσόλυμα ήηη να λέγεστε, Παπαρήγα, παπαδόγκωνας, παπαμιμίκος, παπαδόπουλος!
   Σε λίγο να δούμε μέχρι πού φτάνει ο ρομαντισμός και η αδελφοσύνη σας…

  • 4.2
   Επισκέπτης says:

   Κύριε Χατζηιακώβου,

   Επειδή και ο ίδιος βλέπετε ότι οι επιθυμίες σας κινούνται μάλλον στον χώρο τής ουτοπίας, εγώ υπέδειξα τι μπορεί να γίνει πρακτικά. Τι είναι εφικτό, δηλαδή.

   Δεν βλέπω ποια προβλήματα δημιουργεί ο έλεγχος των γεννήσεων, που σκοπό έχει να εμποδίσει να έρχονται κι άλλοι δυστυχισμένοι στον κόσμο. Πετώντας στα σύννεφα δεν προσφέρουμε κάτι.

   Αλλά δεν νομίζω ότι θα βρεθούν πολιτικοί στα πλούσια κράτη, που να εφαρμόσουν τίποτε, έστω απ’ αυτά που πρότεινα εγώ.

 5. 5
  Στέφανος Β. Χατζηιακώβου says:

  Αγαπητέ Επισκέπτη, αναγνωρίζω την πρότασή μου ως ουτοπική. Αλλά και σεις τις δικές σας προτάσεις ανεφάρμοστες (δυστυχώς). ´Οσον αφορά το θέμα του ελέγχου των γεννήσεων γενικότερα, είναι ακανθώδες και αντικέιμενο άλλης συζήτησης. Λοιπόν ας κλέισουμε το θέμα εδώ. Ευχαριστώ για το διάλογο.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  18/4/19 | (3 σχόλια)
  Διαλύουν τα πάντα και ήρθε η σειρά της παιδείας. Πέρα απο τις κατά καιρούς δηλώσεις προθέσεων του υπουργού παιδείας, οι οποίες προκάλεσαν μέχρι και γέλωτα επιχειρούν με νομοσχέδιο δύο πράγματα, σε βάρος της παιδείας: -Πρώτον να κερδίσουν ψήφους. -Δεύτερον να την ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας