Η Ηριάννα είναι αθώα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ*
 

Τ​​ην Πέμπτη θα βγει η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου για την Ηριάννα. Εδώ και ένα χρόνο η τριαντάχρονη βρίσκεται στη φυλακή. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η απόφαση δεν ήταν καθόλου πειστική. Η Ηριάννα καταδικάστηκε χωρίς να υπάρχουν στην πραγματικότητα επαρκή στοιχεία εις βάρος της. Εκείνη η απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Δεν θα πρέπει να μείνουμε στα έκτροπα στην οδό Ερμού, για τα οποία ούτε ήταν υπεύθυνη ούτε μπορούσε να αποτρέψει. Αλλωστε ένα μεγάλο μέρος του πνευματικού κόσμου της χώρας αντέδρασε σ’ αυτήν την άδικη απόφαση. Ενας από αυτούς ήμουν κι εγώ. Είμαι φιλελεύθερος. Απεχθάνομαι κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας. Οσοι προσπαθούν να καταλύσουν με τη βία τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, πρέπει να τιμωρούνται ως κοινοί εγκληματίες. Ο ρόλος του κράτους δικαίου, όμως, είναι δύσκολος. Θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύσει τη δημοκρατία χωρίς να παραβιάσει τα δικαιώματα των αντιπάλων της. Διότι αν το κάνει, τότε ελάχιστα διαφέρει από αυτούς.

Ομως μ’ αυτό το κείμενο δεν ζητώ να προστατευθούν τα δικαιώματα ενός εχθρού της δημοκρατίας αλλά μιας νέας κοπέλας, στην αρχή της επιστημονικής της καριέρας, που δεν είχε καμία σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Ηριάννα, εγώ τουλάχιστον έχω πεισθεί, είναι αθώα.

Η πρωτόδικη δικαστική απόφαση δεν τεκμηρίωνε ενοχή της. Η Ηριάννα καταδικάστηκε γιατί υποτίθεται βρέθηκε DNA της σε γεμιστήρα όπλου θαμμένου σε μια ερημιά και σε πολύ περίεργες συνθήκες. Δεν υπήρχαν άλλα αυτοτελή τεκμήρια ενοχής, μόνο αβάσιμες εικασίες. Ομως η νέα δίκη διεξήχθη με τρόπο υποδειγματικό. Το δικαστήριο εξέτασε τα πάντα αναλυτικά και οι δικαστές έδειξαν ότι γνωρίζουν καλά την υπόθεση, κυρίως ότι κατανοούν τα σχετικά με το DNA τεχνικά ζητήματα.

Αλλά η σημαντικότερη εξέλιξη στην υπόθεση είναι η έκθεση του διδάκτορα Βιοχημείας Νικόλαου Ταΐρη. Ο κ. Ταΐρης ήταν επιπλέον ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την περίοδο που βρέθηκε το DNA, υπηρετούσε στο Τμήμα Αναλύσεων Βιολογικών Υλικών. Η έκθεσή του αποδομεί πλήρως την έκθεση της υπηρεσίας στην οποία ο ίδιος προΐστατο, χαρακτηρίζοντας την τακτική της στην περίπτωση της ταυτοποίησης του υποτιθέμενου DNA «πρωτόγνωρη στη διεθνή κοινότητα» και το αποτέλεσμα «αδιανόητο».

Ο ίδιος κρούει κώδωνα κινδύνου πως ο τρόπος που μεταχειρίστηκε το εργαστήριο της αστυνομίας το DNA «τορπιλίζει την αξιοπιστία της ανάλυσης DNA στη δικανική της χρήση» και καταλήγει ως εξής: «Επομένως, ο μερικός γενετικός τύπος Αγνώστου Γυναίκας Α που προέρχεται από το Εργαστηριακό Πειστήριο […] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να προέρχεται από την Ηριάννα Β.Λ.» (τα κεφαλαία στο πρωτότυπο). Σε ένα κράτος δικαίου για να καταδικαστεί κάποιος πρέπει η δίκη του να είναι δίκαιη. Το βάρος της απόδειξης το φέρει η κατηγορούσα αρχή. Εάν στο τέλος της δίκης το δικαστήριο δεν είναι βέβαιο πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας για την ενοχή του κατηγορουμένου, οφείλει να τον απαλλάξει. Στην πρώτη δίκη η κατηγορούσα αρχή δεν απέδειξε την ενοχή. Στο εφετείο, όμως, ουσιαστικά έγινε κάτι παραπάνω, αναδείχθηκε η αθωότητα της Ηριάννας. Οσοι ανησυχούμε για την προστασία των δικαιωμάτων και την ποιότητα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αναμένουμε με αγωνία την απόφαση.

* Ο κ. Αριστείδης Χατζής είναι καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα βιβλία του «Φιλελευθερισμός», «Επιχειρήματα Ελευθερίας» και «Θεσμοί» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

kathimerini.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ: η απόφαση εξεδόθη και ήταν αθωωτική.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα προτιμουσαμε να μη υπηρετει στο Δημοσιο (Υπουργειο Δημ.Ταξης και Προστασιας του Πολιτη ) ο διδακτορας -οχι ο εμπειρος καθηγητης-κ. Ταιρης , οπως θα προτιμουσαμε ,αντι να βεβαιωνει με δευτερη Εκθεση τα αντιθετα απο την πρωτη Εκθεση της ιδιας Υπηρεσιας του , να ειχε παραιτηθει της θεσεως εξαρχης, διοτι εξαρχης επρεπε και αυτος και οσοι κηδονται του Κρατους Δικαιου και της δικαιης δικης , να μη χορηγουσαν την πρωτη εκθεση τους για το DNA.
    ”Λαθεψε” , ατυχησε αδιαφορο. ”Παγιδευσε” ομως το πρωτο Δικαστηριο ,που εξεδωσε -βασιζομενο στην δικη του Εκθεση- την κατασικαστικη αποφαση του και ”διευκολυνε” το Εφετειο για να εκδωσει την αθωωτικη αποφαση του.. Δεν οφειλει και τωρα ακομη να παραιτηθει,η, να τον ”παραιτησουν ” και να καταβαλει το ποσο της αποζημιωσεως των φυλακισθεντων κατηγορουμενων ,αν το διεκδικησουν ;;;.;;;.
    Υ.Γ. Τελικως ,πως θα διαπιστωνεται η πατροτητα ,η, η μητροτητα για την επιβεβαιωση της γνησιοτητος των τεκνων ,αφου το DNA δεν ειναι η ασφαλεστερη μεθοδος ;;;.
    Αφηστε που κατερρακωσε το μειωμενο κυρος της Αστυνομιας, που τελευταιως εχει τις μεγαλες επιτυχιες βασιζομενh στις εξετασεις του DNA των εγκληματιων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα