Εκλογές στην Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο -Παίρνει και τη Βουλή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΤΟ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ HDP ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Οι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν -Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Αλλά η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία και επιμένει ότι δεν έχουν καταμετρηθεί εκατομμύρια ψήφων, ακόμη.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλέντ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Δείτε live εικόνα από την Κωνσταντινούπολη

Η επινίκια ομιλία του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε νικητής των εκλογών σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός του με τους εθνικιστές διατηρεί την πλειοψηφία στη βουλή.

«Το έθνος μας μου ανέθεσε την ευθύνη της προεδρίας και της εκτελεστικής εξουσίας. Με τον ίδιο τρόπο ανέθεσε μια μεγάλη ευθύνη στη βουλή στη Συμμαχία του Λαού και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», είπε.

«Ελπίζω κανείς να μη βλάψει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιά σ’ αυτές τις εκλογές και τα αποτελέσματά τους για να κρύψει την αποτυχία του».

Τόνισε δε ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει πίσω το κλίμα πόλωσης των εκλογών προσθέτοντας ότι η χώρα του θα εμμείνει στη βελτίωση του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Υιοθετώντας συμφιλιωτικούς τόνους στην επινίκια ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι τα κόμματα πρέπει να ξεχάσουν ό,τι ελέχθη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έδωσε μάθημα Δημοκρατίας στον κόσμο.

Υπογράμμισε δε ότι παραμένει αφοσιωμένος στην ολοκλήρωση των φαραωνικών του σχεδίων, όπως η διάνοιξη της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και η κατασκευή των πρώτων made in Turkey αυτοκινήτων.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ασφάλειας και τον πόλεμο κατά των «τρομοκρατικών» ομάδων είπε: «Θα συνεχίσουμε να απαντούμε με πυγμή σ’ εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που υποστηρίζουν, αναφερόμενος στο PKK και το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί κατευθείαν στην Άγκυρα για να εκφωνήσει τον επινίκιο λόγο του από το μπαλκόνι του αρχηγείου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΠ, αλλά το ανέβαλε προσωρινά προκειμένου να επισκεφθεί στο νοσοκομείο ένα παιδί που τραυματίστηκε στη διάρκεια πανηγυρισμών μπροστά από το προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν -AP Photo/Lefteris PitarakisΟι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν -AP Photo/Lefteris Pitarakis

Οι δηλώσεις του Μπαχτσελί

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και σύμμαχος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ικανοποιημένος με την νίκη του Ερντογάν και την «ιστορική επιτυχία» του κόμματός του: «Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος με τον νέο σύστημα από τον πρώτο γύρο αιφνιδιάζοντας εκείνους που ανέμεναν κρίση. Το κόμμα μας στάθηκε σταθερά στο πλευρό του κ. Ερντογάν κιαι εξασφάλισε έναν σημαντικό αριθμό εδρών στη Βουλή», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί προσθέτοντας ότι το κόμμα του, το ΜHP είναι τώρα το  «κλειδί» στη Βουλή.

Όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία, αν το AKP είχε διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για τον Ερντογάν, γιατί τώρα που θα στηρίζεται στο MHP, σε περίπτωση που θέλει να θέσει σε ισχύ διατάγματα που απαιτούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Μπαχτσελί, ο οποίος τον κατηγορούσε παλαιότερα για διαφθορά, αν και οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν δραματικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος προ διετίας.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 98,2% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται καθώς εξασφαλίζει 52,5%, με περίπου δέκα εκατομμύρια ψήφους περισσότερες απ’ όσες ο κεμαλιστής υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βγαίνει δεύτερος με 30,7%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,4% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,3%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 98% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,4% (293 έδρες), 22,7% και 146 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10,1% (45 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 11,5% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 67 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,2% (49 έδρες).

Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή με 342 επί συνόλου 600 εδρών.

Ιντζέ: Θα μιλήσω μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ είπε ότι θα μιλήσει μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.

H αντιπολίτευση καταγγέλλει παραποίηση του αποτελέσματος

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Ήδη ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν, που ξεχύθηκαν στους δρόμους (Φωτογραφία: ΑΡ) Ήδη ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν, που ξεχύθηκαν στους δρόμους (Φωτογραφία: ΑΡ)

Πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν -Φωτογραφίες: EPA/SRDJAN SUKIΠανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν -Φωτογραφίες: EPA/SRDJAN SUKI

Του φιλούσαν τα χέρια!

Σε βίντεο φαίνεται καθαρά, οπαδοί του Ερντογάν να σπεύσουν να του… φιλήσουν τα χέρια.

Συγχαρητήρια από Ορμπάν, πρόεδρο Αζερμπαϊτζάν και Μπαχτσελί

Σύμφωνα με το CNNTurk ο ηγέτης του ακροδεξιού MHP και σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη διαφαινόμενη νίκη του, ενώ από τους ξένους ηγέτες πρώτοι έσπευσαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν,Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν,  πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Ενα ψηφοδέλτιο υπέρ του Ερντογάν -Φωτογραφία: APΕνα ψηφοδέλτιο υπέρ του Ερντογάν -Φωτογραφία: AP

Σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος έπαιξε η επικράτηση του Ερντογάν και στην Κωνσταντινούπολη.

Στο 86,2% το ποσοστό συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, ενώ ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που έφθασε το 87%.

Ο Ερντογάν τσιμπά το μάγουλο μιας μικρής, έξω από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε -Φωτογραφία: APΟ Ερντογάν τσιμπά το μάγουλο μιας μικρής, έξω από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε -Φωτογραφία: AP

Οπαδοί του Ερντογάν τον αποθεώνουν -Κάποιοι του φίλησαν και το χέρι!Οπαδοί του Ερντογάν τον αποθεώνουν -Κάποιοι του φίλησαν και το χέρι!

Δύο νεκροί, ο ένας στέλεχος του κόμματος της Ακσενέρ σε οικογενειακή βεντέτα

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi (“Καλό”), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Τέσσερις συλλήψεις

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Συνελήφθησαν 10 δυτικοί υπήκοοι για απόπειρα «ανάμειξης» στις εκλογές

Παράλληλα οι Τουρκικές Αρχές συνέλαβαν σήμερα μια τριμελή αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) στο Άγκρι ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.  Τα τρία μέλη του Γαλλικού ΚΚ αφέθηκαν τελικά ελεύθερα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συλληφθέντες.

«Μας συνέλαβαν στις 10.30 και κρατηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 17.00, μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Μας είπαν ότι δεν θα μας ασκηθεί δίωξη διότι η παρουσία μας δεν συνιστά αξιόποινη πράξη», είπε η Ουλιγιά Τουράν, η γραμματέας του PCF στην περιφέρεια Μπα-Ρεν.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν επίσης η γερουσιαστής Κριστίν Πρισνό και ο Πασκάλ Τορ, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του PFC πήγε στην Τουρκία ανταποκρινόμενη στο κάλεσα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθεί καμία απάτη» επειδή «εκφράστηκαν αμφιβολίες σε προηγούμενες εκλογές» για το κατά πόσο ήταν έντιμη η διαδικασία, όπως είπε ο Πιερ Λοράν, ο επικεφαλής του Κόμματος. «Δεν κρύψαμε καθόλου τον λόγο για τον οποίο βρέθηκαν εκεί», διαβεβαίωσε.

Νωτίτερα είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και τρεις Γερμανοί καθώς και τρεις Ιταλοί .

Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. Ομως, ο Τεζτσάν δήλωσε ότι υπήρξαν επιθέσεις και απειλές για να σταματήσουν οι παρατηρητές.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας

Oι εκλογές εισάγουν ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με το σύστημα αυτό η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο Πρόεδρος θα αναλάβει την εκτελεστική εξουσία, σχηματίζοντας τη νέα κυβέρνηση, διορίζοντας υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εκδίδοντας διατάγματα, προετοιμάζοντας τον προϋπολογισμό κι αποφασίζοντας για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Παράλληλα ο νέος πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύττει πρόωρες εκλογές, αλλά έτσι θα μειώνεται και η θητεία του. Η βουλή θα προτείνει νόμους και θα έχει την ισχύ έγκρισης ή απόρριψης του προυπολογισμού του προέδρου.

Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι η εκτελεστική προεδρία θα καταστήσει σταθερότερη τη χώρα, αλλά οι επικριτές του λένε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας και σε μια μονοκρατορία

Πηγή: Εκλογές στην Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο -Παίρνει και τη Βουλή -Live | iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα