Με 10ετη επιμήκυνση στα δάνεια EFSF η συμφωνία για το χρέος

22/6/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 385 εμφανίσεις

Συνεδρίαση-θρίλερ μετά τις γερμανικές ενστάσεις οδήγησε τελικά σε συμφωνία για την Ελλάδα. Για ιστορική στιγμή μιλούν Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. Το 2033 οι πρώτες πληρωμές για τα δάνεια του EFSF.

Σε 10ετή επιμήκυνση και ανάλογη περίοδο χάριτος καθώς και στην εκταμίευση δόσης που φτάνει τα 15 δισ. ευρώ, 3,3 δισ. εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.Το θρίλερ εκτυλίχθηκε καθώς η Γερμανία φέρεται να προέβαλε αντίσταση μέχρι την τελευταία στιγμή σε «γενναίες» παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση του Eurogroup και τη συνέντευξη τύπου λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα.

Οι ευρωπαίοι δεν ενεργοποίησαν το «γαλλικό κλειδί» αλλά περιορίστηκαν σε δήλωση-δέσμευση παρακολούθησης της βιωσιμότητας του χρέους και παρέμβασης αν χρειαστεί. Με τα εμπροσθοβαρή μέτρα, πάντως εξασφαλίζεται ότι οι πληρωμές των δανείων του EFSF (κοντά στα 100 δισ. ευρώ) θα ξεκινήσουν από το 2033.

Σεντένο: Κάναμε ότι μας αναλογούσε

Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα ολοκληρώνει το μνημόνιο και θα συμπληρώσει τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αλλά στέκονται πλέον στα πόδια τους, τόνισε ο Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup.

Η χώρα εκπλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα και επιτυχημένα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της. Δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα στη χώρα καθώς πέτυχε να καλύψει 450 μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμα περισσότερες αν υπολογίσουμε τα προηγούμενα μνημόνια.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα έκανε αυτό που έκανε, αλλά και το Eurogroup έκανε ότι του αναλογούσε. Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση ώστε να γίνει βιώσιμο.

Στο τέλος του προγράμματος έρχονται νέες ευθύνες για την Ελλάδα, συνέχισε. Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δεν ολοκληρώθηκαν και νέες για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Είναι κρίσιμο για να υπάρξει επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, τόνισε.

Σημείωσε ότι το εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων περιλαμβάνει 10ετή επέκταση ωριμάνσεων και 10ετη περίοδο χάριτος «που θα επιτρέψει στη χώρα να εκδώσει ομόλογα σε όλη την καμπύλη επιτοκίων».

Παράλληλα η χώρα θα εισπράξει τα έσοδα από τα κέρδη από τα ομόλογα SMPs και AMFA σε εξαμηνιαίες δόσεις έως το 2022 εφόσον υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Σε ότι αφορά την επιτήρηση ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Η δόση θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και η χώρα θα φύγει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ καλύπτοντας τις ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο απέναντι σε πιθανές αναταράξεις.

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι σύμφωνα με την ανάλυση των θεσμών το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, τόνισε.

Σε ότι αφορά το μέλλον επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της χώρας.

Μοσκοβισί: Ιστορική ημέρα

«Δεν είναι ρουτίνα είναι ιστορικό. Η ελληνική κρίση τελείωσε σήμερα στο Λουξεμβούργο», δήλωσε ο Ευρωπαϊος Επίτροπος. Είναι μια ευτυχισμένη στιγμή για εμένα, τόνισε και θύμισε ότι φτάσαμε κοντά σε Grexit το 2012 και το 2015.

Στάθηκε στο μεταρρυθμιστικό μπαράζ που προηγήθηκε σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και παραδέχτηκε ότι κάποιες ήταν «σκληρές», ενώ άλλες ωφέλησαν άμεσα τους πολίτες.

Χαρακτήρισε αξιόπιστο το πακέτο για το χρέος εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
«Δεν θα υπάρξει επιπλέον πρόγραμμα για την Ελλάδα. Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαραίτητη η επιτήρηση αλλά δεν είναι πρόγραμμα. Η επιτήρηση θα είναι «ακριβής» και «έντιμη».

Ρέγκλινγκ: Το 2033 οι πρώτες  πληρωμές

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο επικεφαλής του ESM. Κάναμε μακρύ διαδρομή, η αλληλεγγύη ως αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις είναι πρωτοφανής.

Αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους σημείωσε ότι η επέκταση ωριμάνσεων και η περίοδος χάριτος αφορά σε δάνεια 96,6 δισ. ευρώ. Η πρώτη φορά που θα γίνει πληρωμή για αυτά θα είναι το 2033.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1621480/ekleise-h-symfonia-sto-eurogroup-gia-to-ellhniko-h.html

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας