Το Σκοπιανό φέρνει εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος      

Σε περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ κερδίσει στο δημοψήφισμα, που πρόκειται να γίνει στη χώρα του τότε βαδίζει ανενόχλητος σε αναθεώρηση του Συντάγματος στη χώρα του και με επιστολή του στις 190 περίπου χώρες, που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία δηλώνει, πως το νέο όνομα της χώρα του θα είναι «Severna Makedonija». Την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν και τα κοινοβούλια των άλλων μελών της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ μέσα σε προθεσμία 18 μηνών.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνεται. Περιπλέκονται αν και εφόσον εκτυλιχτούν όλα ομαλά στα Σκόπια έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Γιατί καλά τα πανηγύρια και οι ανταλλαγές γραβατών μεταξύ του Ζάεφ και του Τσίπρα στις Πρέσπες, αλλά το μέλλον είναι αυτό, που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Μια ενδεχόμενη συμφωνία με  την ΠΓΔΜ με το ως άνω περιεχόμενο είναι μια διεθνής-διμερής συμφωνία, η οποία για να καταστεί αναπόσπαστο μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης θα πρέπει κατά το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος να κυρωθεί με τυπικό νόμο, ο οποίος θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη μάλλον κρατούσα εκδοχή το σχέδιο νόμου με το οποίο θα εισάγεται στη Βουλή η συμφωνία δεν θα πρέπει να ψηφισθεί ούτε από τα 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλ. τουλάχιστον 180 κατά την παρ. 2 του άρθρου 28 του Συντάγματος ή από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλ. τουλάχιστον 151 κατά την παρ. 3 του ίδιου άρθρου. Ενδεχόμενη συμφωνία γίνεται ευρέως δεκτό, ότι θα πρέπει να ψηφισθεί με την απαιτούμενη πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος δηλ. την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στη ψηφοφορία βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πώς όμως θα επιτευχθεί η ψήφιση της αυτή από το Ελληνικό κοινοβούλιο, όταν δεδομένων των παρόντων συνθηκών η κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή; Ο εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ρητά μέσω του Πάνου Καμμένου, ότι δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, όταν έρθει στην Ελληνική Βουλή, αν και κατά τον ίδιο λόγω των Σκοπιανών η συμφωνία δεν θα φτάσει καν σε αυτήν.

Μήπως λοιπόν έχουμε άλλο ένα δαιμονιώδες παιχνίδι του Πάνου και του Αλέξη προκειμένου να ρίξουν το βάρος της ψήφισης της συμφωνίας στον Κυριάκο; Μήπως δούμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας απίστευτοι θεατρινισμοί και κόλπα όπως τεχνητή ρήξη Πάνου με Αλέξη λόγω εθνικού σοβαρού θέματος, πτώση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών λχ τον Οκτώβριο, προκειμένου να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ΑΝΕΛ, που όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να εξαερώνονται;

Ένα όντως συμβούν όλα αυτά πραγματικά θα είναι τραγική η θέση του Κυριάκου, που πραγματικά ούτε ο Κώστας Καραμανλής, ούτε ο Σαμαράς, αλλά ούτε και ο αείμνηστος πατέρας του θα ήθελαν να είναι στη θέση του, γιατί θα κληθεί να ψηφίσει μια συμφωνία όταν έρθει για κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που υπόγραψε και ανέλαβε ανεπιφύλακτα ο προκάτοχος του να υλοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος αφενός θα έχει να παλέψει με τις εσωτερικές μνήμες όπως το δάκρυ Κωνσταντίνου Καραμανλή, που στις 28/8/1992 δήλωνε βουρκωμένος ότι «…δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική», αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου που στις 18/9/1993 σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη δήλωνε «…Το όνομα μας είναι η ψυχή μας…δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγα του, τα βόρεια σύνορα μας» και από την άλλη τον διεθνή παράγοντα, που μετά την υπογραφή της συμφωνία θα απαιτεί την υλοποίηση του ζητήματος άμεσα.

Φαίνεται, ότι κάποιοι στην προσπάθεια τους να διασωθούν πολιτικά βάζουν το τυρί σκοπίμως στη Φάκα. Αλλά αυτός που δυστυχώς θα τσιμπήσει είναι ο Ελληνικός λαός….

Το Σκοπιανό φέρνει εκλογές

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με μια φραση” Οποιος σκαβει τον λακκο του αλουνου ,πεφτει ο ιδιος μεσα” , ειδικα ο δευτερος στις εκλογες αυτες Συριζα , με Τσιπρα ,η, αλλον αρχηγο ,που θα ψηφισει με δυο χερια την δικη του Συμφωνια .
    Ο κ . Καμμενος σιγουρα δεν θα ειναι στην μετεκλογικη Βουλη και μαλλον θα διευθυνει Αμερικανικη πολυεθνικη στα Σκοπια, οπως και αλλοι απο τους σημερινους προθύμους.
    Το μονο βεβαιο ειναι οτι η Ν.Δημοκρατια, το παιδι του Μακεδονος ιδρυτου της αειμνηστου Κων/νου Γεωργιου Καραμανλη , με τον πρωην πρωθυπουργο Κων/νο Αλεξανδρου Καραμανλη στις ταξεις της ηταν ,ειναι και θα ειναι ΜΑΚΕΔΟΝΟΠΛΗΚΤΗ , με Κυριακο,η, και χωρις τον Κυριακο Μητσοτακη. Αλλα τι λεμε ” ο νηστικος καρβελια ονειρευεται”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα