ΠΓΔΜ: Η Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO – DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές, ενώ έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία, η οποία, όπως ανέφερε, δεν πρέπει να χαθεί.

Υποστήριξε δε ότι «έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας, δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγρραφικό προσδιορισμό».

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ ανέβασε μία φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, κατά την υπογραφή της συμφωνίας ως νόμο του κράτους και έκανε λόγο για «ιστορική και συναισθηματική στιγμή».

 

View image on Twitter

Nikola Dimitrov

@Dimitrov_Nikola

Ratification law of the Agreement resolving the difference over the name adopted in Parliament with 69 votes in favor. Historic and emotional moment, onwards and upwards! The photo depicts speaker Talat Xhaferi signing the Law.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως από την πλευρά των εθνικιστών, είναι έντονες, ενώ κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ του Ζάεφ και του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μάλιστα, σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει την αποπομπή Ιβάνοφ, μέσω των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα διαδικασιών, σε περίπτωση που ο τελευταίος «μπλοκάρει» τη συμφωνία, εφόσον αυτή περάσει από το δημοψήφισμα.

Οι δηλώσεις Ζάεφ δεν έμειναν αναπάντητες από την πλευρά του προέδρου της χώρας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει για την επιζήμια, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία, καλώντας τον Ζάεφ να προχωρήσει στη διαδικασία καθαίρεσής του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

kathimerini.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα