L’Obs: «Θεσσαλονίκη, ένα καταφύγιο για Τούρκους»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην έντυπη έκδοση του L’ Obs φιλοξενείται ρεπορτάζ της ειδικής απεσταλμένης του περιοδικού, Laure Marchand, με τίτλο: «Θεσσαλονίκη, ένα καταφύγιο για Τούρκους», στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων: Ανανεώνοντας την παλιά της παράδοση φιλοξενίας, η ελληνική πόλη, στην οποία γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, φιλοξενεί Τούρκους που αντιτίθενται στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Radig Duran αγαπάει τα πάντα στην πόλη που τον υιοθέτησε. (…) Έχοντας καταδικαστεί, τον Ιανουάριο, σε φυλάκιση 18 μηνών για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», ο δημοσιογράφος αισθάνεται σαν στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, «η οποία μοιάζει πολύ με τις πόλεις στα τουρκικά παράλια».

Αυτή η ομοιότητα κάνει λιγότερο πικρή την ξενιτιά. (…) Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί όλο και περισσότερους πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία: Διανοούμενους,, Κούρδους, πανεπιστημιακούς, συμπαθούντες του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι κατηγορούνται για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Για να διαφύγουν την καταπίεση του καθεστώτος Ερντογάν, εγκαθίστανται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Η γειτονική χώρα μετατρέπεται έτσι, σε άσυλο για τους Τούρκους, όπως συνέβη και τη δεκαετία του 1980 και του 1990, όταν καταδιώκονταν οι Κούρδοι.

Την περασμένη χρονιά, 1.827 άτομα κατέθεσαν αίτημα ασύλου, αριθμός δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2016.

Πρώτοι αφιχθέντες ήταν οι οκτώ στρατιωτικοί, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η Ελλάδα αρνήθηκε να τους εκδώσει, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ερντογάν. Αυτή η καλή θέληση της Ελλάδας απέναντι στους αντιφρονούντες οδήγησε σε κατάρρευση των σχέσεων γειτνίασης των δύο χωρών.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της χώρας έχει πολλαπλασιάσει τις επεκτατικές δηλώσεις. Οι παραβιάσεις τόσο των χερσαίων, όσο και των θαλάσσιων συνόρων, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Τον περασμένο Απρίλιο, Έλληνας πιλότος έχασε τη ζωή του μετά από καταδίωξη τουρκικού αεροσκάφους. Στην Τουρκία, η εχθρότητα προς τον προαιώνιο εχθρό, τους Έλληνες, έχει αυξηθεί, μετά την πρόσφατη εθνικιστική έξαρση. 350 χιλιόμετρα χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη από τον Έβρο, το ποτάμι που διασχίζει τη Θράκη και σηματοδοτεί τα σύνορα των δύο χωρών.

Η γεωγραφική του θέση ευνοεί τις αφίξεις των Τούρκων που επιλέγουν την παράτυπη οδό. Αυτές τις μέρες, η Tuba Guven, πρώην δημοσιογράφος της TRT, της δημόσιας τουρκικής τηλεόρασης, δεν φιλοξενεί κανέναν αφιχθέντα. Το σαλόνι της μετατρέπεται συχνά σε «αίθουσα αναμονής» για τους γκιουλενιστές. Κάνουν μια στάση εκεί πριν συνεχίσουν την πορεία τους για τη Βόρεια Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.

O Emre ξεδιπλώνει με προσοχή το δελτίο ταυτότητας πολιτικού πρόσφυγα. Χαϊδεύει με τα δάχτυλά του τα τυπωμένα στα Ελληνικά γράμματα: «δεκτή ατομική προσφυγή». Ο μηχανικός αυτός, ο οποίος εργαζόταν στο Υπουργείο Ενέργειας, πέρασε στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά. Αφού υπέστη βασανιστήρια που διήρκησαν εβδομάδες, αφέθηκε ελεύθερος στις 09.05.2017, ενώ δέκα ημέρες αργότερα θα έπρεπε να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι. Δεν περίμενε και στις 10 Μαΐου έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, γνωρίζοντας, μετά τη θητεία του, πολύ καλά την περιοχή του Έβρου.

Κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που πραγματοποιούσαν περιπολία την 1η Μαρτίου και εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και μειωμένης ορατότητας πέρασαν στην τουρκική πλευρά. Από τότε, κατηγορούνται για κατασκοπία και κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Για τους Τούρκους που είχαν την εμπειρία του εθνικισμού, η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ήταν σοκαριστική. Κατά την άφιξή τους, o Emre και η οικογένεια του δεν είχαν τα προς το ζην. Ο φούρναρης της γειτονιάς τους τους έδινε δωρεάν ψωμί για δύο μήνες. Οι γείτονες προσέφεραν μια τηλεόραση στα παιδιά. «Ήμουν πεπεισμένος ότι οι Έλληνες ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας, μας το λένε από το σχολείο. Στην πράξη, όμως, μας υιοθέτησαν». Γεμάτοι ευγνωμοσύνη, βλέπουν το μέλλον τους εδώ. «Θα ήθελα να επενδύσω, σε ένα εργαστήριο παγωτών». (…)

Η Nese Ozgen, πρώην καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στη Σμύρνη, διοργανώνει παρεμβάσεις Τούρκων ακαδημαϊκών σε πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Στον αριστερό κοινωνικό χώρο «Μικρόπολις», διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις. Ενόψει των επερχόμενων εκλογών θα αναλάβει το χρέος της επιτήρησης της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, στο τουρκικό προξενείο της πόλης. Στη συνέχεια, η ακαδημαϊκός, η οποία έχει προσφύγει εναντίον του Ερντογάν ζητώντας την παύση της βίας στις κουρδικές επαρχίες, σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Τουρκία. Με την προϋπόθεση να φύγει από την εξουσία ο Ερντογάν; «Όχι. Αντιθέτως, και αν παραμείνει, διότι θα μας σύρει σε εμφύλιο πόλεμο. Πρόσωπα σαν κι εμένα αποτελούν σύμβολα, πρέπει να είμαι εκεί».

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πηραν ο.τι ηθελαν οι ”διαβασμενοι” ικετες και Ελληνοφιλοι-ειρηνοφιλοι Τουρκοι και Τουρκαλες απο την Ελλαδα και την Θεσ/νικη και τωρα με το προσχημα των εκλογων επιστρεφουν στην Τουρκια, για να παραδωσουν ”το λογισμικο τους ” στο βαθυ Τουρκικο κρατος, που απο τον Κεμαλ ακομη ειναι μια Κοινοβουλευτικη στρατιωτικη δημοκρατια , με εθελοντες και πειθαναγκαδμενους πολιτες για την ενιαια και μονιμη σταση προς το Γουνανισταν και τους ρωμηους.
    Φυσικα αυτα δεν επιβεβαιωνονται, αλλ’ουτε και αποκλειονται απο το σημερινο Ελληνικο κρατος, που εδω και οκτω (8) μηνες βολοδερνεται με το Σκοπιανο.

    • Δηλαδή, δεν έχεις διαβάσει στις εφημερίδες, ούτε άκουσες στην τηλεόραση, ότι το κεμαλικό-στρατοκρατούμενο κράτος έχει προ πολλού λήξει στην Τουρκία, η οποία τώρα και χρόνια πορεύεται στην αντίθετη κατεύθυνση;

      Η στάση τής Τουρκίας προς τούς Ρωμηούς κατοίκους τής Πόλης, τούς Έλληνες και την Ελλάδα παραμένει και θα παραμένει εσαεί αμετάβλητη, έως ότου λήξει μ’ έναν πόλεμο. Οι όποιες εσωτερικές μεταβόλες, τις οποίες μάλλον δεν πήρες χαμπάρι, δεν επηρεάζουν την στάση τής Τουρκίας απέναντί μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα