Τα ΜΜΕ της πΓΔΜ για τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι εξελίξεις στο θέμα του ονόματος μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία και τον σχολιασμό των ΜΜΕ της πΓΔΜ.

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ δίνουν έμφαση στην χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ στον τ/σ “TELMA”  και υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ πιθανό η συμφωνία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας να οριστικοποιηθεί στη νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα οι δύο Πρωθυπουργοί. «Αισιοδοξία επικρατεί μετά τη χθεσινή 60λεπτη τηλεφωνική συνομιλία», αναφέρει η ιστοσελίδα της “DEUTSCHE WELLE” στην τοπική γλώσσα. Η ε/φ “SLOBODEN PECHAT” κάνει λόγο για «τελευταίες στιγμές της διαπραγμάτευσης» για το θέμα του ονόματος, ενώ η ε/φ “VECER” διερωτάται αν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών «ετοιμάζουν τα στυλό» για την υπογραφή της συμφωνίας.

Επίσης, τα ΜΜΕ της πΓΔΜ αναμεταδίδουν πληροφορίες ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό για την ώρα.

Σε δηλώσεις του στην ε/φ “SLOBODEN PECHAT” ο ηγέτης του κόμματος NSDP (σ.σ. συνεργάζεται εκλογικά με το κυβερνών SDSM) Τίτο Πέτκοφσκι αναφέρει ότι γενικά αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για την έκβαση διαπραγματεύσεων στις οποίες εμπλέκεται η Ελλάδα, προσθέτει ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση είναι αισθητή η ύπαρξη θετικής ατμόσφαιρας στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος και ότι η πΓΔΜ ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στη λύση αυτού του προβλήματος. Επίσης, ο Πέτκοφσκι εκτιμά ότι, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, η λύση που θα επιτευχθεί θα μπορούσε, με μία καλή εκστρατεία, «να περάσει ανώδυνα στους πολίτες».

Από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Πέταρ Άρσοφσκι δηλώνει βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας, επειδή, όπως υποστηρίζει, κανείς δεν θα επέτρεπε να πληγούν γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή «εξαιτίας ορισμένων μικρών συμβιβασμών που πρέπει να γίνουν».

Σε άρθρο του στην ίδια ε/φ ο πολιτικός αναλυτής Μέρσελ Μπιλιάλι αναφέρει ότι πραγματικός πατριώτης είναι αυτός που υποστηρίζει την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος, γιατί αυτή είναι η μοναδική σωτηρία της πΓΔΜ από τον αφανισμό.

Σε αντίθετο κλίμα, τα αντιπολιτευόμενα εθνικιστικά ΜΜΕ και σχολιαστές κατηγορούν τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ ότι είναι έτοιμος «να τελέσει εσχάτη προδοσία», να «συνθηκολογήσει» και «να αποποιηθεί το σύνταγμα και, κατ’ επέκταση, την ταυτότητα της χώρας».

Ενδεικτικά, ο διευθυντής της ιστοσελίδας “MKD” Αλεξάνταρ Ντάμοφσκι κάνει λόγο για “αλλεργική αντίδραση” των Ελλήνων πολιτικών σε σχέση με την “ASNOM” (σ.σ. «Αντιφασιστική Συνέλευση για την Εθνική Απελευθέρωση της “Μακεδονίας” – πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 1944) και τις αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί για την «“μακεδονική” γλώσσα» και την «ελεύθερη, ενωμένη “Μακεδονία”».

Ο Ντάμοφσκι υποστηρίζει, επικαλούμενες πηγές του, ότι η ελληνική πλευρά έθεσε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος υποστήριξε την θέση ότι οι “Μακεδόνες” πρέπει να ξεχάσουν την όποια πιθανότητα να αναζητήσουν τις ρίζες τους στην αρχαία εποχή. Όχι τυχαία, οι Έλληνες επιμένουν συνεχώς στην υπογράμμιση της σλαβικής καταγωγής των “Μακεδόνων”.

Σε ό,τι αφορά τους “Μακεδόνες” στην Ελλάδα, η ελληνική πολιτική συνεχίζει την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής, που είναι η διαγραφή της “μακεδονικής” εθνικής μειονότητας, ο μη σεβασμός των βασικών μειονοτικών δικαιωμάτων της και η συνεχής προσπάθεια να τους πείσει ότι είναι “Έλληνες το γένος”.

Μάλιστα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ελλάδα ζήτησε ακόμα και την διαγραφή του όρου “Μακεδονία του Αιγαίου” από όλα τα “μακεδονικά” σχολικά βιβλία, θεωρώντας ότι αυτός υποδηλώνει εδαφικές αξιώσεις» αναφέρει ο Ντάμοφσκι και προσθέτει ότι «για τους Έλληνες πολιτικούς η “ASNOM” αποτελεί πηγή αλυτρωτισμού, ενώ για την “Μακεδονία” θεμέλιο του κράτους»..

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα