Ο Αλογοσκούφης «αδειάζει» τον Καραμανλή: «Ανεπαρκής η προσπάθεια μετά το 2004»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Protagon TeamProtagon Team9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018, 13:04 

Τις ευθύνες της πενταετίας 2004-2009 στη δημιουργία της κρίσης αναδεικνύει σε άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποδεχόμενος μέρος τους. Παράλληλα θέτει τη ΝΔ απέναντι στην πρόκληση να συζητήσει τι συνέβη στην οικονομία της χώρας επί Κώστα Καραμανλή.

Τώρα; Θα «μιλήσει» άραγε τώρα ο Κώστας Καραμανλής; Διότι, τώρα, το αφήγημα των λεγόμενων Καραμανλικών (και κάποιων Συριζαίων, ας μην ξεχνιόμαστε), που συνεχίζουν να αφήνουν την αποδεδειγμένα σπάταλη πενταετία 2004-2009 εκτός κάδρου της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αποδομήθηκε με τον πλέον θεαματικό τρόπο.

Το ακύρωσε ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Οικονομικών των πρώτων χρόνων (2004-2008) της καραμανλικής διακυβέρνησης, ο υπουργός της περιβόητης «απογραφής», ο υπουργός της δήθεν «θωρακισμένης ελληνικής οικονομίας».

Με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο κ. Αλογοσκούφης, παραδέχεται πως «η σταθεροποιητική προσπάθεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 υπήρξε ανεπαρκής και βραχύβια». 

Με την παραδοχή του αυτή —γενναία αν μη τι άλλο—, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πρώτης περιόδου Καραμανλή, ξανανοίγει τη συζήτηση για τα αίτια της κρίσης  —άλλωστε το άρθρο του είναι μια αναδρομή σε όλα τα κακά των περασμένων δεκαετιών και βεβαίως της πενταετίας Καραμανλή. Ετσι καλεί εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην Πρωθυπουργό να πάρει επιτέλους θέση για τις ευθύνες της διακυβέρνησής του. Παράλληλα δε, δίνει την ευκαιρία στη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να συζητήσει το πρόσφατο παρελθόν της.

Στο άρθρο του, με τίτλο «Από την κρίση στην ανάκαμψη», ο κ. Αλογοσκούφης δεν αναφέρεται μόνο στην πενταετία Καραμανλή. Ομως το γεγονός ότι δεν αποφεύγει την αυτοκριτική, κάνει λόγο για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και «πρωτοφανή διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» σε όλη την προηγούμενη δεκαετία, άρα και στη «γαλάζια» περίοδο 2004-2009, σημαίνει πολλά.

Ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα: «Στη δεκαετία του 1990, η πολιτική της σύγκλισης αποδείχθηκε αναποτελεσματική, αν και στη σωστή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ με σημαντικές δημοσιονομικές ανισορροπίες και χαμηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας εντάθηκαν αμέσως μετά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, και για τα πρώτα δέκα χρόνια, η ελληνική οικονομία κατόρθωσε να απολαύσει ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη συνδυασμένη με χαμηλό πληθωρισμό. Η ταχύτερη αυτή ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της ανόδου τόσο των επενδύσεων όσο και της κατανάλωσης, λόγω της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων που επέφερε η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Από την άλλη, η διεύρυνση της διαφοράς επενδύσεων – αποταμιεύσεων οδήγησε νομοτελειακά σε πρωτοφανή διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών, κάτι που αγνοήθηκε σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας πριν από την κρίση, λόγω του ότι ο εξωτερικός δανεισμός γινόταν σε ευρώ. Επιπλέον, από τη στιγμή της ένταξης η πολιτική χαλάρωσε, και εντάθηκαν τόσο οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, όσο και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

» Η σταθεροποιητική προσπάθεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 υπήρξε και αυτή ανεπαρκής και βραχύβια, με αποτέλεσμα το 2010, μετά τη μεγαλύτερη μεταπολεμική διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα να υπάρξει το πρώτο θύμα μιας κλασικής κρίσης εμπιστοσύνης και εξωτερικού δανεισμού στην ευρωζώνη, η οποία βεβαίως επηρέασε και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Ωρα είναι λοιπόν, να δούμε γιατί η προσπάθεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 υπήρξε «ανεπαρκής» και «βραχύβια»…

Ο Αλογοσκούφης «αδειάζει» τον Καραμανλή: «Ανεπαρκής η προσπάθεια μετά το 2004»

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Protagon g.r , ισον ΠΟΤΑΜΙ , ισον κ. Σταυρος Θεοδωρακης, ισον ”Σημιτοφυλαξ”, γιαυτο και ο προκλητικος και μη επιβεβαιουμενος απο το αναρτηθεν δημοσιευμα-αρθρο του κ. Αλογοσκουφη- τιτλος ” Ο Αλογοσκουφης ”αδειαζει” τον Καραμανλη, ”ανεπαρκης η προσπαθεια μετα το 2004” , τιτλος που αποτελει την επιτομη του fake news.
    Αντιθετως το αρθρο του κ. Αλογοσκουφη στα ΝΕΑ ”αδειαζει” τον κ. Λαλιωτη , που στην ιδια εφημεριδα -τα ΝΕΑ- ειχε δημοσιευσει το προπροηγουμενο Σαββατο μακροσκελεστατο αρθρο για τον ”νοικοκυρη” οικονομολογο και πρωθυπουργο αειμνηστο Ανδρεα Παπανδρεου, -στα πλαισια της αγιογραφησεως του, που το σχολιασαμε εκτενως-για τις ”αληθειες” του οποιου αρθρου ακομη γελουν και οι νεοι συνελληνες .
    Και επειδη η ” ομαδα του προταγκον” θελει να μαθει γιατι η προσπαθεια μετα τους Ολυμπιακους αγωνες ηταν” ανεπαρκης και βραχυβια” ,μπορει και μονη της να δωσει στον εαυτο της , τις ακολουθες επαρκεις η απαντησεις .
    ΓΙΑΤΙ. 1ον.- Ουδεις στην 5ετια εκεινη (2004-2009) προεβλεπε οτι θα ”πτωχευσουμε” , γεγονος που εγινε μετα τον κεραυνο της Αμερικανικης Τραπεζας Λημαν Μπραδερς τον Δεκεμβριου του 2008 .
    2ον.- Ουδεις προεβλεπε οτι η Παπανδρεοπασοκικη αξιωματικη αντιπολιτευση στις αρχες του 2009 δεν θα συνεπραττε στην μειωση των κρατικων δαπανων κατα 25% και το 2ετες παγωμα μισθων και συνταξεων, οπως ανεκοινωσε ο τοτε πρωθυπουργος κ. Κωστας Καραμανλης.
    3ον.- Ουδεις προεβλεπε οτι θα κερδιζε με αυτοδυναμια τις εκλογες το ΠΑΣΟΚ με αρχηγο τον κ. Γ.Α.Παπανδρεου και τελος
    4ον.- Ουδεις προεβλεπε οτι ο κ. Γ.Α.Π θα ειχε προσυνεννοηθει με τον Γαλλο προεδρο του ΔΝΤ κ. Στρος Καν (το ειπε σε συνεντευξη του ο ιδιος ο κ. Καν), να ειναι ετοιμος ”να μας δεσει τα χερια οπισθαγκωνα”, μαζι με τους Ευρωπαιους , που καταφεραν νε απαλλαξουν τις Τραπεζες τους απο το ”τοξικα” μετα το 2008 ελληνικα ομολογα, που εκπροσωπουσαν το 75% του ελληνικου χρεους.
    Υ.Γ Ολοι οσοι τωρα θελουν να γινει συζητηση για την 5ετια Κωστα Καραμανλη , ομιλουν εκ του ασφαλους, γιατι ελεω του Αρχηγου της Ν.Δ και πρωθυπουργου κ. Σαμαρα μετα την συγκυβερνηση με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζελου τον Ιουνιο του 2012 ”γλυτωσαν” την μιαν και μονη Εξεταστικη Επιτροπη της Βουλης για το πως φθασαμε στην πτωχευση απο τον Οκτωβριο του 2009 μεχρι τον Απριλιο του 2010- οπως ειχε τοτε υποσχεθει προεκλογικως-, γιαυτο ας αναβουν λαμπαδες ισαμε το μπόι του στους κ.κ. Σαμαρα και Βενιζελο ολες οι συνιστωσες του ΠΑΣΟΚ , πλην του Πατριωτικου , που το ειχαν αποβαλει απο το 1994 , η απουσια του οποιου τωρα με το Σκοπιανο ειναι εμφανεστατη. Τι καλα θα ητσν να ”νεκραναστηθει” αυτο το Πατριωτικο Πσοκ , για να αντιμετωπισουν ολες μαζι οι αστικοπατριωτικες δυναμεις και πολιτες την ”πλημμυριδα” των Αριστερων, που παιδιοθεν ελεγαν τα Σκοπια Μακεδονια και αποκαλουσαν σφαγεα των λαων τον μεγαλυτερο εκπολιτιστη και μοναδικο Ελληνα Μακεδονα ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ τον του Φιλιππου , μαθητη του Σταγειρειτου Αριστοτελους;;;.

  2. Είπαμε να είσαι ΝΔ, αλλά…το έχεις σπάσει το κοντέρ μιλάμε!!

    Με τέτοιους νεοδημοκράτες, προτιμώ τους πασόκους..τουλάχιστον είναι τίμιοι, απατεώνες!
    Γελώ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα