«Η οικονομική αποχή των Ελλήνων από την αγορά της Αδριανούπολης πονάει τους κατοίκους της»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό τουλάχιστο αναφέρει, μεταξύ άλλων, το εμπεριστατωμένο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ της  Marie Jégo στις 31-05-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LE MONDE, 20 μέρες πριν τις τουρκικές εκλογές. Μέχρι τη σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτικών μας στην ελληνο-τουρκική μεθόριο, οι συμπατριώτες μας πλούτιζαν φαίνεται αδρά τους τούρκους εμπόρους της περιφέρειας της Αδριανούπολης στην Ανατολική Θράκη, άλλοτε πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιτέλους ! Ο εθνικός τους θυμός για αυτό το συμβάν, που μάλλον θα τραβήξει σε μάκρος στην τουρκική δικτατορία, ξύπνησε την καταναλωτική τους αποχή από τα ψώνια και τον τουρισμό στην εν λόγω περιοχή για να τιμωρηθεί έτσι το τουρκικό εμπόριο.

«Όχι πολύ καιρό πριν, τα τοπικά τζαμιά του 15ου αιώνα και η παλιά σκεπαστή αγορά προσέλκυαν Έλληνες και Βούλγαρους επισκέπτες. Οι συνοριακοί κάτοικοι έρχονταν από την Ελλάδα για να ψωνίσουν στην πόλη. Μετά τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος και που θα δικαστούν για κατασκοπεία, έχει αυξήσει την ένταση  κατά μια βαθμίδα μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. Οι Έλληνες τουρίστες δεν έρχονται πια». «Οι έμποροι κατηγορούν τον Ερντογάν. Τα σοκάκια του παλιού παζαριού είναι άδεια, όπως και τα τζαμιά του οθωμανικού αρχιτέκτονα, Mimar Sinan, που βρίσκονται σε ένα καταπράσινο τοπίο στο κέντρο της πόλης. Στην Άγκυρα, μάλλον δεν ενδιαφέρονται για τους Έλληνες τουρίστες, αλλά στην Αδριανούπολη είναι διαφορετικά τα πράγματα. Γιατί πρέπει να πληρώσουμε για μια καταστροφική πολιτική, όταν θέλουμε μόνο ένα πράγμα, να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας; Διερωτάται ο τούρκος Metin», σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

«Οι άσχημες σχέσεις με την Ελλάδα απογοητεύουν τον Fevzi Pekcanli, πρόεδρο του κεμαλικού κόμματος CHP της περιφέρειας της Αδριανούπολης. Καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, έχει οικογένεια στην άλλη πλευρά των συνόρων και αναρωτιέται «πώς φτάσαμε ως εδώ». Θα ήταν απαραίτητο να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό το περιστατικό των συλληφθέντων  Ελλήνων στρατιωτικών, να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. «Αν έχουν διαπράξει έγκλημα, να τους δικάσουμε! Γιατί να καθυστερούμε; Εκτός κι αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τους κρατήσει ως ομήρους; Σε αυτό καταλήγω να πιστεύω».

Ο Mete Türkan, δικηγόρος και αρμόδιος της τοπικής οργάνωσης Αδριανούπολης του «Καλού Κόμματος» της Meral Aksener (βλέπε σχετικό άρθρο μου για την ακροδεξιά σκληρότητά της στις Ανιχνεύσεις στις 6-11-2017 https://www.anixneuseis.gr/?p=178348) εξέφρασε στην Marie Jégo : «τη λύπη του για την απώλεια του ηθικού του πληθυσμού, για την υποτίμηση της λίρας, τον διψήφιο πληθωρισμό καθώς και για το ποσοστό ανεργίας 11% που δεν μειώνεται. Ο Türkan ονειρεύεται μια Τουρκία ευημερούσα, εν ειρήνη με τους γείτονές της και, πάνω απ ‘όλα, να αξιοποιεί τις γυναίκες», οι οποίες μόνο κατά 27% εργάζονται. Ο δικηγόρος κατακρίνει αυτό που περιγράφει ως «την Αραβοποίηση της Τουρκίας», που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, από τους Ισλαμο-συντηρητικούς. Την αραβοποίηση των γυναικείων ενδυμάτων, την αραβοποίηση από την κυρίαρχη ελίτ των συνειδήσεων μέσω της ιδεολογίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την αραβοποίηση του τουρισμού, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου η αραβική γλώσσα τώρα μιλιέται  εκεί και υποκαθιστά την Αγγλική».

Ο Mustafa Iris, αντιπρόεδρος του «Κόμματος της Ευδαιμονίας» σε εθνικό επίπεδο, υπόσχεται από την πλευρά του «το τέλος της οικονομίας του ραντιέρη, του νεποτισμού και των προνομίων, ελπίζει δε στην επιστροφή της κοινωνικής ειρήνης». Είναι βέβαιο ότι το κόμμα του Ερντογάν και ο ίδιος έχουν χάσει την υπεροχή. «Η οικονομική κατάσταση δεν του είναι πλέον ευνοϊκή, έχουν κάνει υπερβολική χρήση του δανεισμού και αυτό τους έχει σκοτώσει».

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω τόσο λογικές προσεγγίσεις των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν σε περιφερειακό επίπεδο, σε παντουρκικό επίπεδο τα κόμματά τους τον υπερακοντίζουν σε ανθελληνική επιθετικότητα. Πάντως στην περιφέρεια της Αδριανούπολης το 70% των εκλογέων ψήφισαν ενάντια στον Ερντογάν για το δημοψήφισμα και μάλλον θα τον μαυρίσουν και στις 24 Ιουνίου 2018 ! Και οι κάτοικοί της είναι απογοητευμένοι που η Τουρκία εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό της δρόμο.

Δίδαγμα : μέχρι η Τουρκία να συνετιστεί, οι Έλληνες ας περιορίσουμε στο ελάχιστο  τα ψώνια μας, τον τουρισμό και τα προσκυνήματά μας. Τους τσούζει πάρα πολύ οικονομικά γιατί έχουν τεράστια ανάγκη από τα ευρώ μας. Κι ας μας είναι πλέον λιγοστά.

Είναι ίσως ο μόνος δρόμος να σταματήσει η ξέφρενη τουρκική επιθετικότητα, όπως έγραφα με ερωτηματικό στις Ανιχνεύσεις στις 3-4-2018 : https://www.anixneuseis.gr/?p=187563

* Ο γράφων δε πάτησε ποτέ το πόδι του σε αυτήν την ανελεύθερη χώρα, κι ας κατάγεται ο αείμνηστος πατέρας του από την περιοχή της Τραπεζούντας.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα