ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ “ΜΝΗΜΗ ΠΟΝΤΟΥ” 20 ΜΑΪΟΥ 2018 ΕΡΤ2

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εκπομπή “Άξιον Εστί” με παρουσιαστή τον Βασίλη Βασιλικό στο τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ2 παρουσιάζει το αφιέρωμα “Μνήμη Πόντου” τιμώντας την μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι προσκεκλημένοι είναι όλοι ποντιακής καταγωγής, με ερευνητικό έργο για το ποντιακό ζήτημα.

Οι προσκεκλημένοι είναι: Ο Νίκος Μιχαηλίδης, ανθρωπολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και μέλος του διδακτικού προσωπικού του ΑΠΘ, συνομιλεί με τον Βασίλη Βασιλικό για το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκτόπισης των Ποντίων, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής τους παράδοσης, όπως η μουσική.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης, μας παρουσιάζει το εμβληματικό πεντάτομο έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών «Η Έξοδος», εκ του οποίου οι τρεις τόμοι αφιερώνονται στη μετακίνηση πληθυσμών από τον Πόντο.

Η νεαρή Μαρία Προκοπίδου, μας παραδίδει ένα χρονικό αναμνήσεων, μια ιστορική αναδρομή από την Άτρα του Πόντου, γενέτειρα σημαντικού αριθμού των προσφύγων της Αριδαίας. Η προσεγμένη καταγραφή μαρτυριών, ηθών και εθίμων, βασισμένη σε χειρόγραφα και ακουστικό υλικό από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, αποδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον των νεότερων γενεών Ποντίων για τις ρίζες τους.

Ο συγγραφέας και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Αντώνης Παυλίδης, με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει χαλασμός, καταστροφή), μας ταξιδεύει από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα ώς τη σημερινή εποχή, μέσα από τη συγκλονιστική πορεία μιας οικογένειας, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης προσεγγίζει και τεκμηριώνει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Λύρα στο σημείο 20:15 μέχρι 20:55 παίζει ο Χρήστος Τικταπανίδης. Radio Trapezounta Boston Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic Pontos Radio Trapezounta Boston on Social Media: 🔴https://www.radiotrapezounta.com 🔴http://www.trapezounta.com 🔴https://tunein.com/radio/Radio-Trapez… 🔴https://www.facebook.com/radiotrapezo… 🔴https://twitter.com/trapezounta 🔴https://www.instagram.com/iapaz/ 🔴https://www.pinterest.com/radiotrapez… 🔴https://www.youtube.com/apazogli 🔴https://plus.google.com/+JohnApazidis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα