«Η δημοτικότητα του Μακρόν καλά κρατεί επί του παρόντος»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Μέσα στην σοβαρότατη πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με άγνωστες τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και στην διαρκή κρίση της Ισπανίας, το γαλλικό πολιτικό σύστημα ευτυχώς παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα. Κανείς δεν μιλάει για πρόωρες ή επαναληπτικές εκλογές τις οποίες απεχθάνεται η αναπτυξιακή επιχειρηματικότητα. Βέβαια δεν λείπουν τα κρύα χάπενικς του Jean-Luc lenchon ο οποίος συνέβαλε και συμμετείχε σε 12 παν-γαλλικές διαδηλώσεις ενάντια στον Μακρόν, όμως όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ επρόκειτο για μάλλον «σκόρπιες διαδηλώσεις», παρά για «Λαοθάλασσες» που είναι ο διακαής του πόθος.

Και τίθεται σήμερα το ερώτημα από το δημοσιογράφο Michaël Bloch στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche : «Είναι ο Μακρόν πραγματικά αντιδημοφιλής;» Και απαντάει : «Παρά την πτώση της δημοτικότητας τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μακρόν παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τους τελευταίους δύο προκατόχους του, τον François Hollande και τον Nicolas Sarkozy».

Οι αντίθετοι ψίθυροι βέβαια δεν λείπουν. Θα αποτελούσε έκπληξη να μην υπήρχαν. Ο Μακρόν έγινε ένας αντιδημοφιλής πρόεδρος. «Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που εκλέχτηκε και θα νόμιζε κανείς ότι βρίσκεται στο τέλος της θητείας του Hollande. Την αμφισβήτησή του τη συναντάμε παντού. Έχει λιγότερες από το 50% θετικές γνώμες. Αυτή η χώρα βράζει», δήλωσε ο Jean-Jean Luc Mélenchon το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα Libération.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο διαφορετική. Ο Macron παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο δημοτικότητας από τους τελευταίους δύο προκατόχους του François Hollande και Nicolas Sarkozy. Σε ίδιο χρόνο στην εξουσία, ο François Hollande είχε 29% δημοτικότητα, σύμφωνα με το βαρόμετρο Ifop-JDD, μειωμένη κατά 32 μονάδες σε σύγκριση με το Μάιο του 2012, όταν είχε εκλεγεί. Ο δε Nicolas Sarkozy είχε μετρηθεί στο 35% δημοτικότητας, 30 μονάδες δηλαδή λιγότερες από τον Μάιο του 2007, όταν είχε εκλεγεί πρόεδρος.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του, ο Macron κατάφερε να διατηρήσει το 41% των πιστών του, 21 μονάδες λιγότερες από ό, τι είχε μετά  τη νίκη του τον Μάιο του 2017. Πάνω απ ‘όλα, και σε αντίθεση με τον François Hollande, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο μεταξύ των υποστηρικτών του. Έτσι, το 91% αυτών εξακολουθούν να είναι ικανοποιημένοι με τη δράση του Macron. Για το ίδιο χρονικό διάστημα της πενταετούς θητείας του, ο François Hollande υποστηριζόταν μόνο από το 77% των σοσιαλιστών οπαδών του και  μειοψηφούσε στους οπαδούς όλων των άλλων κομμάτων. Ο γάλλος πρόεδρος σήμερα πλειοψηφεί στο κόμμα του «η Γαλλία Εμπρός», στους Ρεπουμπλικάνους, στο MoDem και στο UDI. Σύμφωνα βέβαια με το βαρόμετρο χάνει 3 μονάδες τον Μάιο του 2018.

Παρόλα αυτά τα πλεονεκτήματα, ο Μακρόν υστερεί πολύ σε άλλους χώρους. Μόνο το 15% των υποστηρικτών της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και του «Εθνικού Μετώπου» είναι ικανοποιημένοι από τη δράση του. Έχει επίσης περιοχές αδυναμίας μεταξύ των εργατών (31% ικανοποιημένοι), των υπαλλήλων (33%), των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα (32%) και σε μικρότερο βαθμό των νέων ηλικίας 18-24 ετών (39%).

Ο Macron εκμεταλλεύεται την απογοήτευση των οπαδών του Wauquiez

Εδώ και  ένα χρόνο, ο Μακρόν αντιμετωπίζει αντιπάλους οι οποίοι έχουν εξατομικεύσει σε μεγάλο βαθμό την αντίθεσή τους. Στις 5 Μαΐου, ο γάλλος «Ανυπότακτος» βουλευτής πρώην τηλεπερσόνα  François Ruffin και οι φίλοι του διοργάνωσαν την «Γιορτή του Macron». Στις 26 Μαΐου, ο Mélenchon περίμενε μάταια  την «Λαοθάλασσα» κατά του αρχηγού του κράτους. Στις πορείες των διαδηλωτών υπήρχαν κοροϊδευτικά σλόγκαν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως π.χ. : «Macron, περιφρονητή της Δημοκρατίας», ή το Σάββατο στο Παρίσι : «Δία, θα σε προσγειώσουμε επί της γης». Αλλά προς το παρόν αυτές οι διαδηλώσεις δεν συνέβαλαν στο να διευρύνουν την αγωνιστική τους βάση.

Αυτό που επιτρέπει ιδίως στον Μακρόν να κρατάει μια ικανοποιητική δημοτικότητα, είναι ότι διεμβολίζει έντονα το χώρο των Ρεπουμπλικάνων του Laurent Wauquiez. Αν και όλοι οι δεξιοί υποστηρικτές του δεν είναι ενθουσιασμένοι με την αρχή της πενταετούς θητείας του  Μακρόν, δεν είναι όμως και πιο ικανοποιημένοι με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos-Sopra Steria, μόνο το 20% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κόμματός τους θα κυβερνούσε καλύτερα από τον αρχηγό του κράτους. Αυτή η κατάσταση επιτρέπει στο κόμμα του Μακρόν να κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.  Εάν οι ευρωεκλογές γίνονταν την προσεχή Κυριακή, το κόμμα του Μακρόν θα έπαιρνε το 28% των ψήφων, 13 μονάδες μπροστά από το «Εθνικό Μέτωπο» και 15 μπροστά από τους «Ρεπουμπλικάνους».

Στις 26-2-2018 έγραφα στις Ανιχνεύσεις : « Έχω τη γνώμη ότι μέχρι τώρα ο Μακρόν κατέλαβε την μεσαία πολιτική λεωφόρο του ευρωπαϊσμού και έχει εξωθήσει τους αντιπάλους του στους δεξιούς και αριστερούς παράδρομους του ευρωσκεπτικισμού, του κλεισίματος των γαλλικών συνόρων, ενίοτε και της εξόδου από το ευρώ» : https://www.anixneuseis.gr/?p=185302

Εκτοτε τα πράγματα δεν φαίνονται να άλλαξαν σημαντικά, μέχρι νεωτέρας…

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα