Μοναστήρι: ιστορία, πολιτισμός, ελληνική παρουσία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Το 1998 οι “Ανιχνεύσεις” βρέθηκαν στο Μοναστήρι, και πραγματοποίησαν μια εκπομπή για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ελληνική παρουσία και τους βλάχους της περιοχής.

Στη φωτογραφία, το μπαλκόνι απο το οποίο ο Βενιζέλος απευθύνθηκε στους Μοναστηριώτες.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετική εκπομπή
    Σήμερα τι κάνουμε με την ενίσχυση των σχέσεων μας με το βλάχικο στοιχείο & τους γρεκομάνους της ΠΓΔΜ ;
    Αυτές οι σκόρπιες προσπάθειες του κ. Στεργίου, του συλλόγου Μοναστηριωτών, έχουν συντονιστεί, συνεχίζονται, εγκαταλείφθηκαν;
    Που είναι οι κυβερνήσεις και οι σωτήρες του έθνους από όλα τα κόμματα να μας πουν τι έκαναν για αυτό το σκοπό ;
    Κύριε Σαββίδη αν θυμάμαι καλά, είχατε κάνει μια εκπομπή για τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας και μία άλλη για τους ορθόδοξους Άραβες της Αλεξανδρέτας ( της περιοχής της Συρίας που κατέκτησαν οι Τούρκοι στο Μεσοπόλεμο ). Μπορείτε να τις ξανανεβάσετε παρακαλώ ;

  2. Δυστυχως ομως οι Μοναστηριωτες Ελληνες ,αγπητε κ. Σαββιδη, δεν εμειναν Σερβοι ,η, Γιουγκοσλαβοι πολιτες -καθως τους ειπε ο μεγαλος Βενιζελος-δεν τον εχουν σε υποληψη απο τοτε- ,αλλα μετα το 1993 εγιναν επισημως και Μακεδονες-Μακεντονσκι- πολιτες της ΦΥΡΟΜ και τους απαγορευτηκε να λεγονται Ελληνες και να μαθαινουν Ελληνικα -και νωριτερα, απο το 1944 ειναι αληθεια-. Οσοι μαλιστα βρεθηκαν στην Κατοχη και μετα τον ανταρτοπολεμο εκει και εδηλωναν οτι ειναι Ελληνες-αρκετοι καταγονταν απο αλλες Ελληνικες περιοχες (γνωριζω περιπτωση Μικρασιατη απο την Προυσα)και οχι Μακεδονες κατεδικαζοντο και φυλακιζονταν , με καθειρξεις , αν δεν τους ”μακελευαν”. Ζουσαν βεβαιως στο ”φιλελευθερο” κομμουνιστικο καθεστως, που ορεγονταν απο τοτε την Μακεδονια του Αιγαιου. Σιγουρα δεν ανεμενε ο οποιοσδηποτε πατριωτης Ελληνας ενα ανδρα -τον Δημαρχο του Μοναστηριου , με το ελληνιζον ονοματεπωνυμο του (Βασιλι Τσιλι,μαλλον τεκνο σλαβοφωνου Ελληνος) , που γεννηθηκε και μεγαλωσε σε κομμουνιστικο-διεθνιστικο καθεστως- να μπορει να μιλησει για Εθνος, ειτε Ελληνων, ειτε Αλβανο-σλαβο-βουλγαρων , κατοικων του κρατιδιου τους . Συνεχως στην συνεντευξη του μιλουσε για το ”μαλι” -το χρημα- που τοτε το στερουνταν περισσοτερο οι δημοτες του. Λογικο και συνεπες προς την ιδεολογια του ,ως κομμουνιστου-διεθνιστου να ζει για να τρωει. Δεν παρεξηγω την τοτε εκπομπη , γιατι δεν εθιξε και αλλα θεματα , με την φραση ”αγαπητε γειτονα ουκ επ’αρτω ζησεται ανθρωπος”, γιατι μεσουσης της Σημιτικης εκσυγχρονιστικης πτερυγος του ΠΑΣΟΚ -ειχεν αποθανει και ο Ανδρεας με τις ενιοτε πατριωτικες κορωνες του – δεν ”χωρουσαν” τετοιες ερωτησεις απο τους εκπροσωπους της ΕΡΤ στην Θεσ/νικη. Επικρατουσε ,βλεπετε, αλλο κλιμα ,οπως και τωρα , το οποιο κλιμα ομως με βεβαιοτητα θα το αλλαξει ο Ελληνικος λαος και κυριως ο Βορειελλαδικος , που θα βλεπει -αν ονομασθουν Μακεδονες- καθημερινως ανθρωπους, οχηματα , και πασης φυσεως κουλτουρα και χορους με την μονακριβη μας ονομασια της Μακεδονιας. Η Ιστορια δεν διαγραφεται ,δεν παραγραφεται και δεν ξαναγραφεται-αλλος το ειπε στην προεκλογικη περιοδο του 2009-, εκτος αν οι ιδιοι οι Σλαβοσκοπιανοι -γιατι οι Αλβανοσκοπιανοι εχουν πατριδα την Αλβανια -λαβουν ,λιγοι-λιγοι ,η, μαζικα την Ελληνικη υπηκοοτητα. Τοσους αλλους υποδεχομαστε ως προσφυγες ,με χριστιανικη αγαπη, γιατι οχι και αυτους, τοσα χρονια γειτονες και χριστιανους;;;. Αλλοιως θα μεινουν με τις Ελληνικες επενδυσεις-το μυαλο τους μονο στα λεφτα, οπως των συγκυβερνητων και μερικων δικων μας- , χωρις την χαρα της γειτονικης συμβιωσεως ,ιδιαιτερα οι παλαιοι ,που ορκιστηκαν στην Ανεξαρτητη και Βουλγαρικη Μακεδονια απο το 1934-49. Αφηστε , που θα διεκδικησουν και περιουσιες στους συνοριακους Νομους και θα γιορταζουν καθε χρονο και τοπικες γιορτες ,με φιεστες σλαβικες. Θα ”τρελαθουμε στο 5ευρω”. Συναδελφωση γαρ. Α ρε γλεντια α α α ,που θα εσκουζε και ο καραγκιοζης..
    Υ.Γ Να μη σκεφθουμε τους Μακεδονες των τριων Ελληνικων περιοχων μας απο του Νεστου -ανατολικως-μεχρι τον Πενταλοφο και το Επταχωρι-Γρεβενα δυτικως και απο τις Πρεσπες -Αριδαια, βορειως και μεχρι τον Πλαταμωνα , την Θασο και την Χαλκιδικη νοτιως ,οτι θα γεμισουν και με οικονομικους μεταναστες Σκοπιανους , με ολα τα δικαιωματα των Ευρωπαιων πολιτων;;;. ”Αλοιμονο στους νεους μας ,” οπως ελεγε και ενας τιτλος Ελληνικου κινηματογραφικου εργου. Εξωστρεφεια ,αλλα οταν ”τα λεφτα πεφτουν απο τα μπατζακια μας” και δεν μας φθανουν οι Ελληνες εργατουπαλληλοι. Ως τοτε κλωσσα η Ελλας για τα κλωσσοπουλα της .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα