Ανακοίνωση του Μένουμε Θεσσαλονίκη για την βία που ασκήθηκε εναντίον του Γ. Μπουτάρη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Απο τη Δημοτική Παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη” εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

2. Το περιστατικό αμαύρωσε την φετινή επέτειο και παρέχει άλλοθι στους αναθεωρητές και τους αμφισβητίες της Γενοκτονίας, να ταυτίσουν το πάνδημο αίτημα για την αναγνώρισή της με την συγκεκριμένη μειοψηφική δράση, η οποία δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα πολιτικό επιχείρημα: Ό,τι να έπραξε και να είπε ο Γιάννης Μπουτάρης κατά την διάρκεια της θητείας του, δεν μπορεί να δικαιολογεί βίαιες πρακτικές μαινόμενου όχλου εναντίον ενός ανθρώπου που επέλεξε να παραστεί μόνος και δίχως αστυνομική προστασία στην εν λόγω εκδήλωση.

3. Τέτοια περιστατικά ρίχνουν νερό στο μύλο ενός κλίματος που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην μηδενική ανοχή της διαφωνίας, και σ’ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο όλων εναντίον όλων που θα καταστρέψει και το τελευταίο στοιχείο συνοχής που κρατάει ενωμένη αυτήν την κοινωνία με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας μας και την επιβίωσή της.

4. Όσο αποτρόπαιο κι αν είναι το γεγονός, δεν παύει να είναι πραγματικότητα και να δεικνύει διάχυτες τάσεις που θάλλουν στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, το να το καταγγέλλουμε απλώς και να ευχόμαστε να εξαφανιστεί δεν αρκεί για την αντιμετώπισή του· πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και να απαντήσουμε στα αίτια που δίνουν τροφή σε αυτές τις πρακτικές: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η δημοκρατική έκφραση του πατριωτισμού ποινικοποιήθηκε ιδεολογικά και λοιδορήθηκε από όλο το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, τις ηγεσίες της κοινωνίας, γεγονός που δημιούργησε ιδανικές προϋποθέσεις για την εξάπλωση βίαιων ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων και των πιο αδύναμων. Αυτό, δυστυχώς, συνέβη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία 7 χρόνια επιτρέποντας τέτοιες αντιλήψεις να ριζώσουν (ή να αναβιώσουν) σε κομμάτια της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και δυστυχώς το περιστατικό της 19ης Μαΐου δεν είναι, και δεν θα είναι «μεμονωμένο φαινόμενο» –εξάλλου παρόμοια επίθεση δεχθήκαμε και εμείς, του «Μένουμε Θεσσαλονίκη» κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου για το Μακεδονικό.

Έτσι, σε μια χώρα που η εθνική επιβίωση και ακεραιότητά της τίθεται υπό ακραία αμφισβήτηση για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και να εκμηδενίσουμε τα ερείσματα που διατηρούν σήμερα οι ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές μέσα στην κοινωνία, θα πρέπει να γεφυρώσουμε και όχι να οξύνουμε το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των πατριωτικών αισθημάτων της βάσης, και της πολιτικής των ελίτ που έχει παγκοσμιοποιηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά αδιαφορώντας πλήρως για την εσωτερική κατάσταση της κοινωνίας, και το μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.”

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πέρασαν 24 ώρες από τον προπηλακισμό που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ Μπουτάρης, επομένως είναι λίγο ευκολότερο, να γίνει μία νηφάλια δημόσια συζήτηση, όσο νηφάλια μπορεί να είναι, δεδομένης της συναισθηματικής φόρτισης. Ασφαλώς σε μία δημοκρατία, η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι αυτονόητη. Σε μία δημοκρατία όμως δεν πρέπει να εμφανίζεται, το πρόβλημα του διπλού λόγου. Η βία πρέπει να είναι καταδικαστέα σε κάθε της μορφή, όχι να καταδικάζουμε τον προπηλακισμό που δέχτηκε ο κύριος δήμαρχος, αλλά θεωρούμε πως ο Κουφοντίνας πως έκανε δημοκρατικούς αγώνες με άλλα μέσα ή να αρνούμαστε να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη βουλή, για τα θύματα της Marfin ή να γίνονται έκνομες ενέργειες στα Εξάρχεια κάθε σαββατοκύριακο, αλλά να επιλέγουμε να κάνουμε διάλογο με τις συλλογικότητες των «ακτιβιστών»…

    Μετά από την αυτονόητη καταδίκη, κάθε έκνομης πράξης, ας θέσουμε προς προβληματισμό ορισμένα ερωτήματα.

    Θα μπορούσε ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ να προτείνει τη μετονομασία της οδού Δαβίδ, σε οδό Αδόλφου Χίτλερ και να μην υπάρξουν πολιτικές και νομικές συνέπειες; Θα μπορούσε ο δήμαρχος του Ερεβάν (πρωτεύουσα της Αρμενίας) να μετονομάσει μία οδό, σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ; Ο κ Μπουτάρης είχε προτείνει τη μετονομασία της οδό Αποστόλου Παύλου σε Κεμάλ Ατατούρκ!

    Θα μπορούσε ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ να προτείνει τη δημιουργία αγάλματος του Αδόλφου Χίτλερ, στην πλατεία Αβραάμ και να μην υπάρξουν αντιδράσεις; Θα μπορούσε ο δήμαρχος του Ερεβάν να προτείνει τη δημιουργία αγάλματος του Κεμάλ Ατατούρκ, σε μία πλατεία της πόλης; Ο κ Μπουτάρης είχε προτείνει τη δημιουργία αγάλματος του Κεμάλ Ατατούρκ, στην πλατεία Αριστοτέλους!

    Θα μπορούσε ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε περιύβριση νεκρών, αναφορικά με τους γενοκτονηθέντες Εβραίους, χωρίς να υποστεί τις νομικές συνέπειες; Θα μπορούσε ο δήμαρχος του Ερεβάν να προχωρήσει σε περιύβριση νεκρών, αναφορικά με τους γενοκτονηθέντες Αρμένιους; Ο κ Μπουτάρης δήλωσε πως χέστηκε εάν ο Κεμάλ Ατατούρκ σκότωσε Έλληνες! Αναρωτιέται κανείς πότε θα ενεργοποιηθεί ο αντιρατσιστικός νόμος;

    Θα μπορούσε ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ να επιτρέψει τη διοργάνωση εκδήλωσης για τα άτομα που έχουν ετερότητα στο σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ημέρα μνήμης της εβραϊκής γενοκτονίας; Θα μπορούσε να κάνει κάτι αντίστοιχο ο δήμαρχος του Ερεβάν; Ο κ Μπουτάρης δεν θεώρησε σκόπιμο, να γίνει η πορεία της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, μία άλλη ημερομηνία.

    Θα μπορούσε ο υπουργός παιδείας του Ισραήλ να βγάλει από τα σχολικά εγχειρίδια, το κεφάλαιο που αφορά τη γενοκτονία των Εβραίων; Θα μπορούσε ο υπουργός παιδείας της Αρμενίας να βγάλει από τα σχολικά εγχειρίδια, το κεφάλαιο που αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων; Οι κύριοι Φίλης και Μπαλτάς το έκαναν!

    Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, να τιμήσει τη μνήμη του Αδόλφου Χίτλερ, καταθέτοντας του στεφάνι; την επόμενη μέρα δεν θα τον υποχρέωναν σε παραίτηση; Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ; Οι κύριοι Παπανδρέου, Καραμανλής και η κα Μπακογιάννη το έκαναν!!! Ο κεμαλισμός υπήρξε πρόδρομη ιδεολογία του ναζισμού και οι εκπρόσωποι του συνταγματικού τόξου στην Ελλάδα, εκθειάζουν τον πρώτο ενώ καταδικάζουν το δεύτερο!!

    Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως το πολιτικό μας σύστημα θεωρεί, πως η λύση στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να έρθει δια της λήθης! Το ίδιο πιστεύουν και για την ονομασία των Σκοπίων «σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται». Η λήθη, είναι η λύση για κάθε πρόβλημα, όχι η δημιουργία της κατάλληλης στρατηγικής, η δημιουργία ευνοϊκού συσχετισμού δυνάμεων διπλωματικών και στρατιωτικών.

    Κάποια στιγμή μία κοινωνία πρέπει να πει ΑΡΚΕΤΑ, ως εδώ ο κατήφορος. Δημιουργία μουσείου για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής ΤΩΡΑ, να σταματήσει η κατάθεση στεφάνων στο μαυσωλείο του Κεμάλ, να καταθέτουν στεφάνι στη μνήμη των γενοκτονηθέντων Ελλήνων της Ανατολής οι πολιτικοί αρχηγοί, διδασκαλία της γενοκτονίας στα σχολεία, άμεση παραίτηση όσων προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών, των αρνητών της γενοκτονίας. Τι πιστεύετε, θα κινηθεί αυτεπάγγελτα, η ελληνική δικαιοσύνη;

  2. “Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δέχτηκε άγρια επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία”, μάς (παρα)πληροφορεί το http://www.news247.gr. Πώς το ξέρουν, αφού ακόμη τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει; Ο Μπουτάρης “τις μάζευε” από καιρό, προκαλούσε με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του και “τις εισέπραξε”. Πόθεν η βεβαιότης ότι ήσαν πάλι ακροδεξιοί, σαν “αυτούς” που έδιωξαν τούς λαθρομετανάστες από την πλατεία τής Μυτιλήνης, όπως μάς είχε γράψει κάποιος οπαδός τού πολιτικώς ορθού λόγου εδώ μέσα τις προάλλες;

  3. Με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο.

    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του Ν. 4285, προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».

    Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1, οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών, και χρηµατική ποινή 5.000 – 20.000 ευρώ.

    Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό: φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών, και χρηµατική ποινή 10.000 – 25.000 ευρώ).

    • Τι σημασία έχει αν υπάρχουν νόμοι; Εφαρμόζονται;

      Ακόμα και για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους υπάρχει νόμος. Και λοιπόν;

  4. Παρακαλουνται οσοι ”μενουμε Θεσ/νικη” να αρχισουν να παρακολουθουν -οσοι δεν παρακολουθουσαν- τις απ’ευθειας μεταδιδομενες απο την Δημοτικη τηλεοραση Θεσ/νικης συνδριασεις του Δημοτικου Συμβουλιου Θεσ/νικης στις ωρες 1600-24000 περιπου καθε Δευτερα , για να διαπιστωνουν ,αν επικρατουν τα ηρεμα πολιτικα παθη και το ηπιο πολιτικο κλιμα ( κατα πως ζητουσε ο αειμνηστος Καραμανλης), ιδιαιτερα απο τον ”σεμνο ,ευγενη, μετριοοπαθη συναινετικο και δημοκρατη ” Δημαρχο Θεσ/νικης κ. Μπουταρη. Και για ολους τους σημερα ανησυχουντες δημοτικους συμβουλους , οπως και ολους τους ανησυχουντες βουλευτες και κυβερνητικους παραγοντες , που βαρεθηκε ο Ελληνικος λαος να τους ακουει να μαλωνουν σαν επαγγελματιες δικηγοροι μια παροιμια τους παει γαντι ” Δασκαλοι που διδασκετε και νομο δεν κρατειτετε” . Τωρα ,μαλιστα, που απο τον περασμενο Ιανουαριο ,με τα δυο συλλαλητηρια για το Σκοπιανο και την υποθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ ”ποδοσφαιροποιηθηκε” η πολιτικη ζωη της Χωρας επονται και αλλα χειροτερα επεισοδια , ενοψει και των ψηφισμενων μειωσεων συνταξεων και του ”σφιχταγκαλιασματος” με τις καρεκλες των καθημενων σημερα σαυτες. Ισως να ωχριουν οι προεκλογικες καταστασεις του 1985 και του 1989, επι κυβερνησεως του ΠΑΣΟΚ,της πρωτης φορας Αριστερας, που με την Κουτσογεωργικη απλη αναλογικη εδωσε τοτε δικαιωμα εκλογης και στον τουρκογενη μακαριτη μουσουλμανο της Θρακης μας Σαδικ , για να στερηθει της πλειοψηφιας η Νεα Δημοκρατια και να μη εκλεγει πρωθυπουργος ο αειμνηστιος Μητσοτακης με 47% . Τι νομιζουμε μονο στο ποδοσφαιρο μαλωνουν οι Ελληνες φιλαθλοι για την μονομανια του Ολυμπιακου να βγαινει πρωταθλητης καμια 10ετια συνεχως;;;.Στην Δημοκρατια-οπως συμβαινει στα περισσοτερα Ευρωπαικα κρατη -μονο η συχνη εναλλαγη των κομματων στην εξουσια εξασφαλιζει τον ηρεμο πολιτικο βιο και τα ηπια πολιτικα παθη. Αμην και ποτε να συμβει και αυτο και στην Ελλαδα μας, όπου απο τις επτα το πρωι μεχρι τα βαθεια μεσανυχτα βλεπεις και ακους πολιτικους καυγαδες , με ανηκουστες εκφρασεις. Το δε αδιανοητο και ”τρελο” ειναι να νομιζουν οι εθνοπατερες και δημοπατερες οτι οι καυγαδες τους δεν αγγιζουν τα παιδια και τους νεους , που με τα παραδειγματα τους γινονται ”εξπερ” στο” μπουλιγκ” στα σχολεια, στους δρομους και στα σπιτια τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα